03 de novembre 2001

Les boques de l'infern


el punt
3 novembre 2001

la crònica

MANUEL CUYÀS .

El monument de la plaça no és ara l'església de Santa Maria. Són els quatre contenidors posats davant la visual del temple, al costat dels tres plàtans



+ En comptes de situar els contenidors en un raconet perquè no es vegin els han posat al bell mig de la plaça i de la visual de l'església. Foto: M.C.

Quan es van urbanitzar de nou la Rambla i la Riera, els dos carrers més sensibles i senyors del nucli antic de Mataró, encara no s'havia inventat aquest sistema de recollida d'escombraries consistent a dipositar les bosses de la brossa en una mena de bústies compactes connectades amb les entranyes de la terra. I si el sistema s'havia inventat no va servir de res perquè ni als arquitectes ni als enginyers ni als tècnics o polítics municipals se'ls va ocórrer d'imposar-lo a Mataró. A la Rambla i la Riera van continuar vigents els antics contenidors garrells de color verd posats de qualsevol manera prop de les voreres. Per això passa el que passa: que a totes hores del dia i de la nit la Rambla, la Riera i els carrers del centre en comptes de semblar uns carrers senyors semblen uns carrers porcs de mena perquè els contenidors verds i garrells sempre estan oberts i sobreïxen i no són contenidors sinó que són el pal de paller d'una muntanya de bosses de brossa i de brossa sense bossa i són el més semblant a aquella altra muntanya fumejant que abans hi havia a l'entrada de Mataró venint de Barcelona i que era feta dels detritus de totes les cases. Hem substituït l'antic femer de l'extraradi per petites muntanyetes repartides pels carrers.
Hi ha un parell de contenidors verds i garrells davant la farmàcia Fité de la Riera tan plens fins dalt de nit i de dia de brossa i papers i cartons que si jo fos el farmacèutic vacunaria del tètanus a tothom qui entrés i sortís de l'establiment i que si jo fos un senyor o un botiguer de la Riera perdria la compostura i aniria a pinyes amb els senyors i els botiguers que llencen la brossa a deshora i deixen el carrer fet un fàstic. Jo sóc un patriota del centre urbà de Mataró i del seu comerç, però ja dic des d'ara que cada cop que passo per davant de la farmàcia Fité em vénen ganes d'anar a comprar, a passejar i a viure a Mataró Parc.
El cas és que els arquitectes i els tècnics municipals acaben de descobrir ara l'existència dels contenidors en forma de bústia hermètica que guarda la brossa sota terra. El primer lloc on els han posat ha estat a la plaça de Santa Maria i com que els arquitectes i tècnics i polítics estan tan contents i orgullosos del descobriment en comptes de situar-los en un raconet, que és on s'han de situar unes coses tan poc poètiques com uns artefactes que serveixen pèr recollir brutícia, els han posat al bell mig de la plaça, al lloc on en altre temps s'hi hauria col·locat un monument o una palmera. El monument de la plaça no és ara l'església de Santa Maria. Són els quatre contenidors posats davant la visual del temple. Fins ara, si volies fer una fotografia a la façana de Santa Maria sempre hi havies d'anar a l'hivern, que era quan els tres plàtans havien perdut la fulla. A partir d'ara, estiu i hivern, hi haurà els contenidors per davant la façana. Diu que el rector de Santa Maria veu amb mal ull els quatre contenidors. Jo entenc el rector. Situats davant la portalada de la capella del sagrament semblen les boques d'entrada a l'infern, les trampes dels Pastorets de la Sala Cabañes posades al dia.
Parlant dels arbres de la plaça de Santa Maria. Fa uns mesos, uns ciutadans es van mobilitzar perquè no els tallessin. Esgrimien els arguments ecologistes de costum i deien que, sense els tres plàtans, la plaça de Santa Maria no seria la plaça de Santa Maria. No passin ànsia: no hi ha por que aquells ciutadans ni uns altres de nous protestin contra uns contenidors posats de manera tan disgraciosa. El manual de l'estètica, avui per avui, comença i acaba amb els arbres i la vegetació en general. Un arbre tallat pot provocar una revolució. Un contenidor obert a la Riera fent pudor o tancat a la plaça de Santa Maria fent lleig deixa tothom indiferent. Haurem de revisar els manuals de l'estètica.
He preguntat a qui corresponia per quin motiu no han posat els contenidors de la plaça de Santa Maria en aquell racó perdut que hi ha a l'esquerra de la farmàcia Spà. M'ha dit que allí està previst que hi vagi un bar. Millor un Mc Donald's, dic jo. Ens aixecaríem de taula havent dinat o havent sopat i aniríem a llençar els plats i els vasos de plàtic de la safata directament als contenidors.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...