26 de gener 2002

L'enderroc del local del Camí Ral obre el camí per a la fundació cooperativista de Mataró


el punt
26 de gener de 2002

L'Ajuntament i els hereus de les cooperatives obreres preparen una gestió conjunta del seu patrimoni
DAVID MARÍN .
Mataró Una empresa d'enderrocs va començar ahir a tirar a terra la casa que la Unió de Cooperadors tenia al Camí Ral de Mataró, davant de l'escola Anxaneta. Va arribar a ser la seu central del col·lectiu cooperativista, fins que el franquisme va expoliar els seus béns: en total, set finques repartides per la ciutat. L'enderroc és iniciativa de l'Ajuntament i servirà per obrir l'espai entre la futura plaça Can Xammar i el Camí Ral. El cost de l'operació immobiliària anirà destinat a la fundació que gestionarà pròximament el patrimoni cooperativista de Mataró, participada a parts iguals per cooperativistes i Ajuntament.
+ L'edifici dels cooperativistes del Camí Ral, ahir poc abans de començar l'enderroc. A la dreta, Xavier Vilert a l'interior. Foto: D.M. Entre la nostàlgia i els projectes de futur, membres de la Unió de Cooperadors de Mataró van visitar ahir al matí per última vegada l'edifici del Camí Ral. Es tracta d'una casa de cós que en el primer terç del segle XX va pertànyer a una cooperativa obrera i es va convertir en la seu central de l'agrupació de les cooperatives que va funcionar durant aquells anys. L'actual Unió de Cooperadors ha pres el relleu d'aquell moviment després del llarg parèntesi de la dictadura, tot i que amb una situció patrimonial ben complicada.Dels set edificis que tenia abans del franquisme, ara no en té cap estrictament en propietat. Dues finques van passar a mans de l'Aliança Mataronina el Cafè de Mar i una que tenia al carrer Montserrat, on ara s'aixeca un altre edifici . Una altra va quedar a mans del bisbat a través de la fundació Sagrada Famlía: el Cafè Nou situat davant de la Sala Cabañes, a la Riera. El moviment cooperativista el va ocupar fa anys i s'hi està de manera il·legal.Les altres quatre finques van ser adquirides per l'Ajuntament de Mataró arran de la represa democràtica, el 1979. Només una d'aquestes quatre finques es manté dreta: és l'edifici del carrer Menéndez, on funciona una cooperativa de joguines. Les altres tres són un solar al carrer Prat de la Riba, un altre solar al costat de la plaça de Cuba, on ara aparquen cotxes, i la finca del Camí Ral que ahir es va començar a enderrocar. Aquestes quatre finques són ara propietat de l'empresa municipal PUMSA.La fundació, a propPer ordenar aquest desgavell patrimonial fa anys que l'Ajuntament i la Unió de Cooperadors negocien la creació d'una fundació que el gestioni. El president de la Unió de Cooperadors, Xavier Vilert, creu que l'acord és a prop però que encara hi ha alguns detalls a negociar. En principi, la fundació es nodriria del patrimoni de les quatre finques de PUMSA. La representació serà paritària entre Ajuntament i cooperativistes. Les dues finques de l'Aliança Mataronina continuaran en mans d'aquesta mútua, tot i que han acostat posicions amb els cooperadors. El conflicte obert és el Cafè Nou, propietat del bisbat i ocupat pels cooperativistes.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...