28 de juliol 2003

La basílica de Santa Maria s'omple a vessar en el dia gran de les Santes


el punt
28 juliol 2003

Una dotació extra dels Mossos escorta les autoritats en una anada a ofici amb molts crits i xiulets

El retorn del tenor mataroní Josep Fadó dóna relleu a la interpretació de la peça musical de mossèn Blanch

TERESA MÁRQUEZ . Mataró

Mataró va viure ahir la tradicional diada de les Santes Juliana i Semproniana. El dia gran de la festa major es va vestir de diumenge per assistir a l'ofici i escoltar per única vegada al llarg de tot l'any la Missa de Glòria . Les figures van obrir la desfilada des de l'ajuntament precedint la comitiva de les autoritats locals, que, un cop van arribar al capdamunt del carrer Nou, van ser flanquejades per una dotació especial de Mossos d'Esquadra que les van protegir fins a l'entrada de la basílica. Els cantaires de la celebrada Missa de mossèn Blanch van fer una bona interpretació gràcies en bona part a la recuperació del tenor Josep Fadó i de la veu de la soprano Rosa Mateu.



+ A l'esquerra, un moment de la celebració de la Missa i a la dreta, de la posterior desfilada de figures i autoritats fins a l'ajuntament. Foto: MARGA CRUZ.

La Diada de Les Santes va tornar a lluir amb la interpretació de la Missa de Glòria de mossèn Blanch en una església on no s'hi cabia. L'anècdota d'aquest any la van protagonitzar els dibuixos commemoratius del 75è aniversari de la consagració de la basílica, que aviat van trobar una única utilitat: donar aire als feligresos en un ambient sufocant. La interpretació de la composició musical va anar a càrrec de Francesc Cortés i en el quadre de solistes va tornar a brillar la veu del tenor mataroní Josep Fadó. Fadó, en el segon any que actua a la Missa, va haver de ser substituït l'any passat per un episodi sobtat d'afonia. Fadó va tornar a destacar en una de les parts més difícils de l'obra, el solo Deus pater omnipotent. La soprano Rosa Mateu també va desenvolupar amb precisió el seu paper.

Doble homilia
El bisbe auxiliar de la diòcesi de Barcelona, monsenyor Joan Carrera, va presidir l'ofici, on va participar un nombrós grup de capellans, preveres i diaques. Tot i això, molts dels sacerdots de la resta d'esglésies de Mataró no hi van poder assistir perquè el fet que la diada fos en diumenge els va obligar a celebrar les seves respectives misses. L'homilia ha anat a càrrec del canonge de la seu de Barcelona i mataroní de naixement Josep A. Arenas. Mossèn Arenas ha predicat poc més de deu minuts amb un discurs basat en la necessitat de revaloritzar l'essència de la martirització i a recuperar i potenciar valors tan cristians com la justícia, l'amor i la veritat. Per la seva banda, el rector de Santa Maria, mossèn Barat, va recordar l'any passat una crònica escrita per l'exdirector de l'edició del Maresme d'El Punt, Manuel Cuyàs. «Allà es deia que em dedicava a demanar diners, i és veritat, perquè mentre sigui rector de Santa Maria no em cansaré de demanar-ne per poder tirar endavant aquesta església, que és la vostra, no pas la meva», va precisar. La processó de les relíquies de Les Santes cap a l'exterior va ser l'últim acte d
e l'ofici.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...