27 de febrer 2020

La Federació Catalana de Passions presenta la temporada 2020 al Palau de la Generalitat de Catalunya



El passat dissabte 22 de febrer de 2020, el Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya va ser l’escenari de la presentació de la temporada 2020 de les passions catalanes, representades per la Federació Catalana de Passions. Després de fer la seva entrada per la porta principal del Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, els representants de les passions catalanes van accedir per l’escala noble al Saló Sant Jordi, lloc on el president de la Generalitat Quim Torra i Pla va convocar a les diferents entitats a les onze del matí. Una delegació esparreguerina, on hi havia membres de la junta del Patronat de La Passió d’Esparreguera i el seu president Enric Galceran; de la direcció de l’espectacle, encapçalada per Vicky Alvelo; diverses persones col·laboradores del drama; representants polítics com el regidor de cultura d’Esparreguera, Juan Jurado; i representants dels mitjans de comunicació local, Ràdio Esparreguera i Setsetset Comunica, hi van ser presents.

L’acte el va obrir Jordi Carapuig, vicepresident de la Federació de Passions, qui va voler començar agraint al president de la Generalitat la seva invitació a Palau, fet que, sens dubte, ajuda a posar aquestes manifestacions culturals al centre i a donar-los visibilitat. Carapuig va voler comparar els episodis evangèlics de la vida i passió de Jesucrist amb el context polític i social actual i la voluntat de llibertat d’un poble i de les seves idees, sempre portada amb l’arma poderosa de les paraules. El vicepresident de la Federació també va esmentar que les passions són un espai per fomentar valors socials, solidaritat, voluntariat, tradició i integració. Les Passions, va assegurar, comparteixen una història i una energia comuna i han estat escola de grans actius del teatre del nostre país.

A continuació va intervenir la consellera de Cultura Mariàngela Vilallonga, que va voler tenir un record per l’exconseller de Cultura Lluís Puig, actualment exiliat a Bèlgica, qui va ser també Director General de Cultura Popular i va treballar molt per aquestes manifestacions culturals. Vilallonga va felicitar la feina feta per la Federació Catalana de Passions i la seva continuïtat any rere any, així com les dosis de generositat que caracteritzen les passions, les quals ha titllat de grans esdeveniments col·lectius que representen tot un poble. La consellera també ha volgut citar el poeta rossellonès Josep Sebastià Pons, qui va esmentar que les passions són una obra essencial del teatre català. Mariàngela Vilallonga ha destacat en el seu discurs que, molt sovint, les manifestacions teatrals populars com els Pastorets o les Passions són escoles de teatre dels pobles i ciutats i que ajuden a transmetre el missatge de pau i concòrdia, un missatge renovat cada temporada per les entitats que les tiren endavant.

La part central de l’acte va anar a càrrec de Xavier Cañabate, president de la Federació Catalana de Passions, qui va fer un repàs detallat de les novetats a totes i cadascuna de les passions de la Federació: Cervera, Esparreguera, La Cava, Llinars del Vallès, Mataró, Olesa de Montserrat, Ulldecona, Vila-sacra, Vilalba dels Arcs i Vilassar de Mar. Va voler, però, destacar de totes elles que són activitats voluntàries que donen vida al teatre català. Les sentim com a part de la nostra vida, hi compartim vivències, hi coneixem gent, hi fem bons amics i, fins i tot, hi trobem l’amor.

L’acte el va tancar el president Torra, recordant que la idea de fer l’acte a la Generalitat va sorgir ara fa un any, a Ulldecona, quan va oferir fer la presentació 2020 de les passions catalanes a la seu del govern català. Vull agrair la feina de les entitats i persones que tiren endavant les passions a Catalunya. Escoltant al president de la Federació hem fet un viatge ‘apassionat’ pel nostre territori, però també de ‘compromís’: les Passions transmeten valors. El president de la Generalitat va voler destacar que les passions són un reflex de la societat catalana: als catalans ens agrada ajuntar-nos per fer coses, forma part de la nostra manera de ser. De les Passions també va destacar la cohesió de país que generen, i la possibilitat que la cultura arribi a tots els barris i pobles del país. Torra va fer fer un agraïment als mitjans de comunicació, per contribuir a fer arribar el talent artístic de les passions catalanes a tota la ciutadania, destacant les més de tres mil cinc-centes entitats catalanes que es dediquen a la cultura popular. Estic segur que hi haurà cinc-cents anys més de Passions. Podem fer tot allò que ens proposem com a país, ha conclòs.

En acabar l’acte, Torra va acompanyar informalment als nombrosos assistents fins al Pati dels Tarongers i el Saló Daurat, on es reuneix el Govern de Catalunya. Allà, el president en persona els va fer una petita visita comentada, en un gest més per fer sentir com a casa als representants de les passions catalanes, que ben aviat alçaran els seus telons.

+ INFO - PUBLICAT PER
Font: Notícia de Gerard Bidegain al 777 comunica.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...