30 de desembre 2018

Més de 250 representacions dels Pastorets a Catalunya



 Són dades que presenta la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, formada per 52 municipis catalans, amb una seixantena de grups de Pastorets que cada any mouen unes 7.000 persones

Comen­cen les repre­sen­ta­ci­ons nada­len­ques per excel·lència. La tra­dició de repre­sen­tar els Pas­to­rets segueix més viva que mai i cada any mobi­litza milers d’afi­ci­o­nats al tea­tre i també milers de famílies com a espec­ta­do­res. A més, i segons dades de la Coor­di­na­dora de Pas­to­rets de Cata­lu­nya, aquest any s’amplia el nom­bre de muni­ci­pis on els cata­lans podem anar a veure alguna repre­sen­tació dels Pas­to­rets. Seran 52 muni­ci­pis, que enguany ofe­ri­ran més de 250 mun­tat­ges d’aquesta història, una lluita entre el bé i el mal i el nai­xe­ment de Jesús, que forma part de la tra­dició del país. La tem­po­rada va arren­car el 15 de desem­bre a Bar­ce­lona amb la repre­sen­tació del text de Josep Maria Folch i Tor­res a càrrec d’El Cen­tre Gràcia i aca­barà el 3 de febrer a Mataró i el Ven­drell amb els tex­tos de Ramon Pàmies i una adap­tació lliure del text de mossèn Ros­send For­tu­net, res­pec­ti­va­ment. La sei­xan­tena de grups de Pas­to­rets de la Coor­di­na­dora mouen cada any gai­rebé 7.000 per­so­nes, entre actors, actrius, músics i tècnics, per tirar enda­vant els mun­tat­ges, que la tem­po­rada pas­sada van veure uns 60.000 espec­ta­dors. Els punts àlgids de la tem­po­rada són pels volts de Nadal, ja que entre el dia 23, Nadal i Sant Esteve es fan una setan­tena de repre­sen­ta­ci­ons, i el 29 i el 30 de desem­bre, en només dos dies, se’n fan també més de setanta a dife­rents punts de Cata­lu­nya. Amb menys inten­si­tat, el dia de Reis també és una de les dates que trien les famílies cata­la­nes per anar a veure els Pas­to­rets.

Tot i que tots ten­dim a veure les pro­pos­tes que ens que­den més a prop de casa, de la llarga oferta repre­sen­ta­tiva sobre­sur­ten dos mun­tat­ges que aquest 2018 estan d’ani­ver­sari: els Pas­to­rets d’Igua­lada com­plei­xen 60 anys i els Pas­to­rets de Figue­res cele­bren 95 anys de l’estrena de l’obra El pri­mer Nadal dels Pas­tors. Altres repre­sen­ta­ci­ons des­ta­ca­des, tant per l’assistència de públic com per la posada en escena, són les de Ter­rassa, Girona, Calaf, Saba­dell (La Faràndula) i Mataró –aquesta última, amb Creu de Sant Jordi, dis­tinció que també té l’Amet­lla de Merola–. Mataró ofe­reix uns Pas­to­rets molt potents, amb un espec­ta­cle musi­cal de gran for­mat amb tots els ingre­di­ents: orques­tra i cants en directe, balls, can­vis espec­ta­cu­lars d’esce­no­gra­fia, efec­tes espe­ci­als de foc, llum i so, pro­jec­ci­ons... Un mun­tatge idoni per a tota la família en què inter­ve­nen més de 300 per­so­nes i que és Patri­moni Cul­tu­ral de la Ciu­tat des del 1981.

D’aquest any també des­ta­quen els Pas­to­rets de Bal­sa­reny i Valls, que es reno­ven àmpli­a­ment.

La Coor­di­na­dora
La Coor­di­na­dora de Pas­to­rets de Cata­lu­nya es va fun­dar l’any 2007 per aglu­ti­nar els grups que repre­sen­ten Pas­to­rets arreu de Cata­lu­nya. Té com a objec­tiu esta­blir un espai de relació i inter­canvi entre els dife­rents grups res­pon­sa­bles de les repre­sen­ta­ci­ons, donar difusió als Pas­to­rets com a ele­ment patri­mo­nial de la nos­tra cul­tura i poten­ciar-los (pro­gra­mació a www.​pas​tore​tsde​cata​luny​a.​cat). 

Grans canvis a Valls i Balsareny
Valls i Balsareny presenten una edició molt renovada dels Pastorets. El Grup del Teatre Principal de Valls estrena nova direcció i, a banda de la introducció de nous telons de gran format, un altre dels canvis és la renovació de gairebé tots els personatges principals. Com és habitual, l’espectacle insereix gags d’actualitat dins la trama. Així, i després d’un any frenètic, s’espera una obra molt entretinguda. 


Per la seva banda, els Pastorets de Balsareny també estrenen nou director artístic, que ha impulsat una renovació de l’espectacle nadalenc, que fa anys que es representa. Aquest any, doncs, els espectadors podran gaudir de nous efectes especials, elements i moviments escènics, tramoia, vestuari, maquillatge, il·luminació, so... Diferents canvis per tal d’aconseguir un espectacle més àgil, divertit i visualment potent.

+ info - publicat per
J.Peña - Mataró
http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/1519359-mes-de-250-representacions-dels-pastorets-a-catalunya.html

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...