29 de juny 2018

El teatre de creació comunitària impregnarà el Grec




‘BooMbeta’, ‘Rebomboris’, ‘Caravasar’,‘Akana’, i ‘Gala’, de Jérôme Bel són les propostes d’aquest any

Els espectacles de creació comunitària impregnarà el Grec Festival de Barcelona amb cinc propostes que es podran veure al mes de juliol i que afecten diferents barris de la ciutat de Barcelona. El director del certamen, Francesc Casadesús, ha presentat aquest dijous els cinc muntatges de creació comunitària que es podran veure enguany com són ‘BooMBeta’, un projecte d’arts vives aplicades del Graner ; ‘Caravasar’, ‘Akana’, i ‘Gala’, de Jérôme Bel, que com ha explicat Casadesús, estarà format per persones de la capital catalana “amb diferents perfils”. L’espectacle del reconegut ballarí francès arribarà al Mercat de les Flors el 22 i 23 de juliol.

Jérôme Bel presentarà el seu espectacle ’Gala’ al Mercat de les Flors en el marc del Grec Festival de Barcelona el 22 i 23 de juliol. Casadesús ha apuntat que és “un espectacle que està ja fet i tancat”, però en aquest cas es fa un casting i una selecció de persones de Barcelona a partir d’uns perfils molt determinats. Són 20 persones amb diferents perfils, com ha dit Casadesús: “Hi ha una ballarina clàssica, una persona immigrant de certes cultures, persones amb físics diferents, un nen... És un casting molt ben estructurat i s’assaja en una setmana”. Segons el director del Grec, ’Gala’ és “un referent i un espectacle de molta qualitat”.

BooMBeta és el projecte d’arts vives aplicades del Graner, centre de creació. El projecte es desenvolupa en un context de proximitat al barri de La Marina i vol trencar la distància entre el que és popular i el que és experimental, sense renunciar a tenir un sistema cultural ric on es construeixin experiències estètiques valuoses i significatives.

En el marc de BooMBeta es representarà ’Vida laboral’ de Claudia Faci al Graner, Centre de creació, que és un projecte comunitari que s’emmarca dins el programa ARTiPART. Com ha explicat Elena Carmona, producció i coordinació de projectes del Graner, ’Vida laboral’ és un taller que acaba amb una presentació pública i que proposa reflexionar sobre el lloc de cadascun en la societat a través dels oficis. El taller tindrà lloc de l’1 al 17 de juliol i la presentació pública serà el mateix 17 i el 18 de juliol. També es representarà ’Lección de economía’, una acció amb Guillem Mont de Palol i Jorge Dutor, la Societat Doctor Alonso i Los Torreznos que treballa en diàleg amb el barri. Tindrà lloc el 17 de juliol als Jardins dels Drets Humans.

‘Rebomboris’, amb direcció escènica i dramatúrgia de Marta Vergonyós i Marta Galán Sala, és una proposta escènica a partir del projecte artístic-comunitari Xarxa de cures, ahir i avui vinculat al programa ART i PART i impulsat per Barcelona Districte Cultural (Institut de Cultura – Ajuntament de Barcelona); una creació participativa entre els veïns i veïnes amb l’Antic Teatre, TRANSlab, La Bonne – Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, Sindillar/Sindihogar, Mescladís i TUDANZAS. Vergonyós ha assenyalat que l’objectiu era parlar de les cures amb històries del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i realitzar un projectes feminista en un format de ‘happening’. El projecte, una proposta escènica col·laborativa, pren com a punt de partida i material de referència una extensa xarxa de cures compartides i suport mutu entre dones que ja va existir al barri i que recuperen en les seves investigacions les historiadores Isabel Segura i Milagros Rivera. Com ha explicat el Grec, l’espectacle “explora com s’han anat reconfigurant aquestes xarxes per prendre-li el pols al lloc que ocupen les cures en les societats actuals”. Es podrà veure el 26 i 27 de juliol a l’Espai Francesca Bonnemaison / CCD La bonne.

‘Caravasar’ és una experiència escènica participativa en la qual han participat veïns del barri del Poble-sec, que han treballat amb professionals de la dansa com Jordi Cortés, Eva Vilanova i Glòria José. El seu treball es podrà veure a la Plaça de Margarida Xirgu el 15 de juliol. Com s’ha explicat es vol potenciar els barris amb els equipaments.

Marta Galán, que ja havia passat pel Grec Festival de Barcelona amb peces com ’Conillet’ (Grec 2016), és la directora i dramaturga d’’Akana’, que s’emmarca en un projecte socioeducatiu de l’entitat cultural Veus Gitanes que proposa a un grup de nois i noies gitanos, la majoria del barri de La Mina, muntar una proposta escènica multidisciplinària amb la implicació de les seves famílies i la seva comunitat. ‘Akana’, com ha explicat Galán, és una proposta escènica multidisciplinària que parla sobre la història del poble gitano des d’una perspectiva lliure de prejudicis. Galán ha dit que és una reivindicació de la seva cultura des de la bellesa. L’espectacle es podrà veure al Mercat de les Flors el 22 de juliol.

Publicat per

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...