19 de juny 2018

Àlex Rigola portarà al Temporada Alta una instal·lació de teatre documental sobre violència masclista






El festival se celebrarà del 5 d'octubre al 9 de desembre

El director teatral Àlex Rigola estrenarà al Temporada Alta 'Macho Man', una instal·lació de teatre documental sobre la violència masclista. Aquest serà de ben segur un dels plats forts del festival, que se celebrarà enguany del 5 d'octubre al 9 de desembre.



Altres noms i muntatges destacats seran el director teatral belga Guy Cassiers, que dirigirà a Lluís Homar a 'La néta del senyor Linh', on l'actor tornarà a pujar sol sobre l'escenari en un muntatge; l'argentí Claudio Tolcachir, que presentarà la versió catalana de l'aclamada obra 'L'Omissió de la família Coleman'; Lali Ayguadé i Ghilhem Chatir que presentaran 'Here' i el director teatral Stefan Kaegi visita per primera vegada el festival amb la reconeguda companyia berlinesa Rimini Protocoll amb l'espectacle 'Uncanny Valley'. El certamen ha programat aquest 2018 17 coproduccions, dels quals 10 són d'autoria catalana. Altres noms catalans són Sergi Belbel dirigirà 'Kassandra', una obra protagonitzada per Elisabet Casanovas i Carol López portarà a escena 'Epodermis'.



Un dels plats forts és 'Macho man' d'Àlex Rigola, una instal·lació de teatre documental sobre la violència masclista. 'Macho man' és una coproducció del Festival amb Heartbreak Hotel i Titus Andrònic, el Grec i el Teatre del Canal. Una dona que ha sofert violència de gènere actua com a guia dels espectadors pels diversos espais. "És una macro-instal·lació, no hi ha actors i el tema és la violència de gènere vist des de molts angles diferents", ha recalcat.



El Temporada Alta ha recalcat que "fa un salt" en la internacionalització de les produccions. Enguany, el festival se centra en dues línies a nivell de produccions internacionals. Per una banda, "col·laborar amb companyies, equipaments i festivals de fora del país" i, per altra, "apostar per crear aliances entre equips artístics i tècnics catalans i estrangers perquè col·laborin conjuntament en les produccions". "Ens hem centrat en l'eix que treballin junts gent d'aquí amb gent de fora; l'autoria catalana i col·laboracions amb produccions de companyies o teatre d'aquí amb textos que no són catalans".



Lluís Homar serà l'únic actor a 'La néta del senyor Linh', de Philippe Claudel, dirigida per un vell conegut del Temporada Alta: el director teatral belga Guy Cassiers. Interpretarà els papers del narrador, el senyor Linh i el senyor Bank, i jugarà amb els recursos escènics. Salvador Sunyer, director del Temporada Alta, ha explicat que 'La néta del senyor Linh' tracta sobre l'exili i la solitud, i l'autor reclama "una mirada diferent sobre l'emigrant i l'exiliat".



'La néta del senyor Linh' és una coproducció del Teatre Lliure i el teatre Toneelhuis d'Anvers. Aquest darrer teatre du a terme un projecte que proposa representar el muntatge en quatre ciutats europees sempre amb la direcció de Cassiers, però canviant el repartiment amb un equip de cada territori. L'any 2020 el teatre La Colline de París acollirà les quatre versions del muntatge en anglès, català, francès i flamenc.

'L'Omissió de la família Coleman'

L'argentí Claudio Tolcachir presentarà la versió catalana de l'aclamada obra 'L'Omissió de la família Coleman'. El repartiment estarà format per Roser Batalla, Bruna Cusí, Josep Julien, Cesca Piñón, Vanessa Segura, Marc Rodríguez, Ireneu Tranis i Sergi Torrecilla. El muntatge s'estrenarà al festival i farà temporada posteriorment al Teatre Romea i una gira per Catalunya.



Seguint amb les produccions amb creadors catalans i estrangers, Lali Ayguadé i Ghilhem Chatir presentaran 'Here'. L'obra comptarà amb la soprano Astrid Stockman, el multi-instrumentista Josep Maria Baldomà i la dramaturga i escenògrafa Aïda Gabriêls. La proposta s'emmarca dins el programa Pyrenart de cooperació territorial de la Unió Europea. 'Here' és una coproducció de Temporada Alta 2018 en el marc del projecte europeu i de ICI-CNN Montpellier / Occitanie.

Stefan Kaegi

El director teatral Stefan Kaegi visita per primera vegada el festival amb l'espectacle 'Uncanny Valley' acompanyat per la companyia berlinesa Rimini Protocoll. L'espectacle reflexiona sobre la relació entre els homes i les màquines. Ha col·laborat en l'obra l'escriptor i dramaturg Thomas Melle, qui, com ha explicat el Temporada Alta, ha acceptat que es realitzi una còpia d'ell en format robot animatrònic. "No hi haurà actors, només hi haurà un robot", ha declarat Sunyer.

Més estrenes

Temporada Alta també estrenarà 'La set i la revolució' de Piero Steiner, Andrés Corchero, Pep Ramis i Enric Ases, que posaran en comú la seva mirada sobre el món de l'escena; 'Kassandra', una obra protagonitzada per Elisabet Casanovas, de l'uruguaià Sergio Blanco dirigida per Sergi Belbel centrada en la figura de la mitologia grega Cassandra; 'Troia, una veritable odissea!' de Cor de Teatre; 'Epodermis', amb direcció i dramatúrgia de Carol López; 'Una lluita constant' de Carlota Subirós i la Ruta 40; 'Una Ilíada' dirigida per Juan Carlos Martel protagonitzada per Eduard Farelo; 'La lleugeresa i altres cançons', dirigida i escrita per Ivan Benet i Víctor Borràs; 'Mili kk' de Marc Angelet i 'Els ocells', una col·laboració en la producció amb la companyia La Calòrica i Decadència d'Steven Berkoff amb direcció de Gloria Balañà.



Per altra banda, es tornaran a organitzar dues de les cites ja clàssiques al Temporada Alta: Llibràlegs i el VIII Torneig de Dramatúrgia.

Nou cartell

El cartell de la nova edició està firmat per l'artista valenciana Carmen Calvo, que com ha explicat el certamen "la composició de la peça pot recordar a l'essència d'una obra breu de teatre d'objectes". Una de les altres novetats és una nova imatge gràfica del festival, que inclou una nova pàgina web.

IVA

Sobre la polèmica de l'IVA, Sunyer ha reiterat que no hi ha novetats després que un jutge acceptés les al·legacions que es van presentar, en relació al pagament de l'IVA que exigia Hisenda. Una xifra que s'enfilava fins al 1,4 milions d'eurs, i que el festival no podia assumir. "Recorrem als tribunals i ara es poden tardar tres o quatre anys".

Ajudes del Ministeri de Cultura

Una de les altres novetats és que el Ministeri de Cultura atorgarà entre 30.000 i 35.000 euros al Temporada Alta. Una ajuda que van rebre fa més de dues setmanes i feien dos anys que no en rebien.



Publicat per

Dimarts, 12 de juny de 2018 

El director teatral Àlex Rigola, als Premis de la Crítica 2015 © ACN

ACN / Gironès / Girona

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...