19 de maig 2020

Fira Tàrrega farà una edició especial per esquivar el virus


 
En les dates previstes, es mantindran només les accions professionals, que es faran per videoconferència
Es muntarà un festival nòmada a partir del 2021, més enllà de la seva ciutat
Per a les situ­a­ci­ons anòmales, edició espe­cial. Fira Tàrrega, el fes­ti­val que obre la tem­po­rada escènica a Cata­lu­nya tra­di­ci­o­nal­ment (a prin­cipi de setem­bre), renun­ciarà aquest any al seu for­mat mul­ti­tu­di­nari habi­tual. Aquest 2020 mourà les peces per con­ti­nuar donant suport als cre­a­dors i poten­ciar la con­trac­tació de les actu­a­ci­ons en directe, tant a Cata­lu­nya com al mer­cat inter­na­ci­o­nal. És la seva manera d’esqui­var el virus.
 
Aquesta tragèdia escènica, (com la va defi­nir la direc­tora artística Anna Giri­bet), que se suma als ajor­na­ments de la majo­ria de fes­ti­vals d’estiu, es guarda l’efemèride de la 40a edició per al 2021. Però no renun­cia a pro­gra­mar i pro­moure les com­pa­nyies d’arts del car­rer com a pre­ludi a la cele­bració. Per això, es man­tin­dran (en for­mat de vide­o­con­ferència el 9 i el 10 de setem­bre) totes les acci­ons pro­fes­si­o­nals (prin­ci­pal­ment, pro­pi­ciar la tro­bada dels artis­tes amb pro­gra­ma­dors pro­duc­tors d’arreu per anar tro­bant còmpli­ces als pro­jec­tes més diver­sos) i hi haurà un fes­ti­val nòmada. A par­tir del gener del 2021.
 
El fes­ti­val nòmada inclourà entre 40 i 50 actu­a­ci­ons (dues fun­ci­ons per com­pa­nyia). El gruix del cir­cuit el com­pon­dran les 11 com­pa­nyies de Suport a la Cre­ació que havien d’estre­nar aquest setem­bre. Les que fal­tin per sumar l’equip de 20 a 25 com­pa­nyies sor­gi­ran entre els dife­rents còmpli­ces que vul­guin sumar-se al pro­jecte. El pro­grama de Suport a la Cre­ació, en rea­li­tat el for­men 18 pro­jec­tes, però dos eren inter­na­ci­o­nals i s’han hagut d’ajor­nar fins al 2021 i els altres cons­ta­ven com un pro­jecte a desen­vo­lu­par en dos anys (i s’estre­na­ran, amb nor­ma­li­tat, el 2021). De fet, el pro­grama de Suport a la Cre­ació, que aquest cele­bra la desena edició i que aspira a dotar de més recur­sos les com­pa­nyies que acull, és la ves­sant que millor suporta aquest canvi de timó obli­gat per la situ­ació sanitària.
 
Fira Tàrrega assu­mirà el 100% del cai­xet dels espec­ta­cles. Els muni­ci­pis que els acu­llin només s’hau­ran d’ocu­par de la part tècnica i de comu­ni­cació, tot i que hi haurà actu­a­ci­ons a Tàrrega (en la festa major de maig del 2021, per exem­ple), la majo­ria es faran arreu: des de la demar­cació de Lleida fins a alguna acció inter­na­ci­o­nal. Tot haurà d’estar pro­gra­mat d’acord amb les exigències sanitàries. La pro­porció dels mun­tat­ges serà del 70% al car­rer i el 30% en sala i inclou totes les dis­ci­pli­nes: tea­tre, dansa i circ. Tots els mun­tat­ges hau­ran de repen­sar-se per poder-se adap­tar a les con­di­ci­ons de cada espai.
 
Mike Ribalta, res­pon­sa­ble de la ves­sant pro­fes­si­o­nal de Fira Tàrrega des del 2001, con­fia a retor­nar també a les entre­vis­tes pre­sen­ci­als el 2021. Men­tres­tant, plan­teja que el club dels pro­fes­si­o­nals de Fira Tàrrega d’aquest 2020 esti­gui actiu, més enllà d’aquest mes de setem­bre. Giri­bet veu el seu pro­jecte artístic (que va arren­car l’any pas­sat) molt vin­cu­lat a dotar d’eines pro­fes­si­o­nals els cre­a­dors, i poten­ciar el mer­cat inter­na­ci­o­nal.
 
LES XIFRES
40-50
actuacions
preveu aquest festival nòmada, que es realitzarà durant els tres primers trimestres del 2021.
11
projectes
de suport a la creació dotaran de bona part del contingut. Els altres 7 s’estrenaran a Fira Tàrrega 2021.
 
+ info – publicat per
Jordi Bordes – Barcelona

elpuntavui.cat

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...