23 d’octubre 2021

El dimoni s’instal·larà a Palma de Mallorca del 22 al 24 d’octubre

 


Historiadors, antropòlegs i investigadors reflexionaran sobre la festa i els dimonis en el V Simposi Internacional dels focs festius
 
Dimonis que són infernals, transgressors, astuts, burlescos, legitimadors o bé elements d’afirmació cultural. Dimonis i el calendari festiu, dimonis i el patrimoni, dimonis des del món clàssic fins a l’actualitat. Són alguns temes que es debatran al Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània, que es reprèn aquest any després de l’aturada forçada en el 2020 per la pandèmia. A l’encontre, que es farà en el Teatre Municipal Mar i Terra de Palma, participaran Francesc Alemany, Salvador Palomar, Verònica Gisbert o Àngels Mach, entre d’altres.
 
Després de reflexionar sobre les festes del solstici d’estiu i d’hivern, les falles i les simbologies del foc, la cinquena edició del simposi se centrarà en la figura del dimoni, un dels elements més distintius de les festes de Mallorca i del qual hi ha comptabilitzats més de setanta representacions diferents.
 
L’encontre s’inaugurarà divendres al vespre, amb la conferència a càrrec d’Andreu Ramis, president del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears. Posteriorment, es farà una visita a l’exposició ‘Mil dimonis’, una mostra que recull els personatges, els ambients i  la rica diversitat del món del dimoni a través de les fotografies de José Juan Luna ‘Potti’ i textos de Rafel Ginard.
 
Dissabte serà el dia central, amb ponències, debats i presentació de les comunicacions, estructurats en dos àmbits: les mil cares del dimoni i el dimoni en el seu infern. En el primer, l’antropòleg Francesc Alemany parlarà sobre les implicacions de la patrimonialització de les festes, i l’historiador Gabriele Mayol oferirà una aproximació a les festes de l’illa. En el segon bloc, Salvador Palomar, del centre de recerca La Carrutxa, reivindicarà que la festa és el dimoni, i la sociòloga Verònica Gisbert reflexionarà sobre la pervivència del masclisme en les festes populars.
 
Diumenge al matí l’historiador Antoni Janer Torrents oferirà una mirada històrica del dimoni, des del Tàrtar, l’Hades o els Camps Elisis del món clàssic fins a l’actualitat, passant pel mite de les parques, Dràcula o Faust. Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, serà l’encarregada de tancar el simposi, amb la presentació de les actes de l’edició anterior i les conclusions.
 
L’assistència al simposi és gratuïta però cal inscripció prèvia abans del 20 d’octubre. També hi ha la possibilitat d’assistir a les sessions en línia. Consulteu el programa en aquest enllaç.
https://www.irmu.org/download/news/documents/tri%CC%81pticvsimposidefoc_61606a927762f.pdf

+ info – publicat per : tornaveu.cat

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...