31 d’agost 2013

El teatre alternatiu de l'escena espanyola torna al Tantarantana




publicat per
24 agost de 2013
Sílvia Marimon

Hi ha crisi econòmica, però no de creativitat. El cicle Complicitats en xarxa del Teatre Tantarantana de Barcelona arriba a la quarta edició amb més ambició: passa de sis a vuit setmanes. "Hem rebut propostes molt interessants i hem decidit allargar-ho", explica el director de la sala, Julio Álvarez. Fins al 6 d'octubre es podran veure set peces teatrals. Quatre són valencianes. "El teatre valencià està en el millor moment de creació, malgrat que pel que fa a l'ajuda és un dels més terribles dels últims anys", argumenta Álvarez. Fins diumenge al Tantarantana es poden veure els valencians Zircó Produccions amb el melodrama Tango de Manuel Molins. Inspirat en la Senyoreta Júlia de Strindberg, narra un triangle amorós amb Youkali de Kurt Weill com a banda sonora. La protagonista és una dona madura que s'enamora d'un noi molt més jove. L'obra vol ser un cant a la llibertat més enllà de les conviccions.

Oda a l'avorriment i al bon humor

Una de les altres propostes valencianes és una oda a l'avorriment, al bon humor i a viure amb tranquil·litat: Jo de major vull ser Fermín Jiménez d'El Pont Flotant. La valenciana Carme Teatre presenta un clàssic del teatre de l'absurd de Samuel Beckett: Els dies feliços. Una dona de mitjana edat, mig enterrada, parla al públic. El rerefons és la deterioració física i mental que pateixen tots els mortals. L'última producció valenciana és Show cost de l'Horta Teatre, una radiografia irònica i mordaç de la crisi actual.

Una de les propostes més trencadores és Exhumación , dirigida pel vilanoví Carlos Be, establert a Madrid, amb la companyia The Zombie Company. El cadàver que treuen de la tomba és el de Hamlet. Sortirà a la llum tot el que s'oculta darrere l'obra de Shakespeare. Una altra aliança catalanomadrilenya és la de Paco Mir (Tricicle) i el Teatro Azarte, que presenten Roma .

De Sevilla, i sota la direcció de José M. Roca, arriba Yo me bajo en la próxima... ¿y usted? , una sàtira d'Adolfo Marsillach sobre les relacions de parella en època de Franco. "Obrim temporada amb el cicle Complicitats, perquèel nostre mercat natural són altres sales alternatives. Els bolos que podem fer amb els ajuntaments són cada vegada més irrellevants", conclou Álvarez.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...