25 de febrer 2011

El Poliorama, escenari de Petits crims conjugals



Ramon Madaula i Laura Conejero porten en escena l'obra d'Eric-Emmanuel Schmitt amb la direcció de Xicu Masó

El Teatre Poliorama és des d'aquest dimecres l'escenari de Petits crims conjugals. No és cap nou episodi de crònica negra sinó una anàlisi a ulls de l'escriptor Eric-Emmanuel Schmitt de les relacions de parella en clau d'intriga que des d'ara i durant els proper dos mesos, es representarà a la tarima d'aquesta sala teatral de la Rambla de Barcelona cada vespre sota la direcció de Xicu Masó. Els protagonistes són Gilles i Lisa. Ell és víctima d'un misteriós accident i després de passar una temporada a l'hospital torna a casa. Ella haurà d'ajudar-lo a reconstruir la seva vida a partir del que li pugui anar explicant. Ramon Madaula i Laura Conejero tornen a pujar junts a l'escenari del Poliorama després de El Llibertí per donar vida a aquesta parella que ha d'enfrontar-se a una autèntic conjunt de revelacions i ocultacions, de passions i d'odi, d'amor i d'indiferència després de quinze anys de convivència.

Des d'aquest dimecres i fins el proper 24 d'abril al Teatre Poliorama.
La comèdia 'El llibertí' encara la seva recta final al Poliorama

Petits crims conjugals podria ser una obra sobre "la violència de la passió de l'inici de qualsevol parella, que evoluciona cap a formes més implícites, més ocultes", apunta l'escriptor del text Eric-Emmanuel Schmitt, que afegeix que l'obra explica una història totalment actual i parla "d'una forma d'estimar molt actual". "Avui, veiem que les parelles s'uneixen i se separen amb molta facilitat, perquè les convencions socials, religioses i familiars ja no tenen el mateix pes que abans", assenyala Schmitt, per a qui "és necessari que hi hagi bones raons perquè una parella es mantingui, una cosa que no acostuma a succeir en el temps actual".

Per a Schmitt, considerat el dramaturg francès viu més important, que una obra seva es representi al Poliorama és com tornar a un teatre fetitxe. "Aquí es va representar una obra meva al començament de la meva carrera com a autor teatral fa vint anys, i el 2007 es va programar una altra obra meva, El llibertí, amb la mateixa parella d'actors, Ramon Madaula i Laura Conejero", apuntava durant la presentació de l'obra.

Amor i intriga
El director Xicu Masó, per la seva banda, opina que amb Petits crims conjugals té la sensació de tenir dues obres a la vegada: "una sobre l'anàlisi de la vida conjugal madura i una altra d'intriga". La dificultat de mantenir la intriga durant tota l'obra, sense els recursos del cinema, ha estat el principal repte al qual s'ha enfrontat Masó, i per aquesta raó "ha estat interessant treballar amb el tempo, el ritme, les mirades". Per contribuir al manteniment d'aquesta trama de suspens, Masó va optar per "donar a la música un tractament de banda sonora de pel•lícula".

Ramon Madaula va aclarir durant la presentació de l'obra que no és una segona part de El llibertí, encara que siguin els mateixos dos protagonistes i que coincideixin novament en una obra de Schmitt és "una mera coincidència". Segons Madaula la peça "analitza molt bé una parella que funciona, que porten quinze anys junts, però que després d'aquest temps necessiten fer un reset per continuar".

El dramaturg Eric-Emmanuel Schmitt avançava durant la presentació les diferents reaccions del públic davant d'aquesta obra en funció de l'edat. "Els que tenen 20 anys veuen la parella amb duresa, els que en tenen 40 la veuen amb justícia, i els que tenen 60 la veuen amb mirada tendra". Des d'aquest dimecres i fins al proper 24 d'abril serà qüestió de comprovar-ho.

publicat per
www.lamalla.cat
16 de febrer de 2011

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...