30 d’abril 2012

El Trapezi de Reus espera 100.000 visitants tot i la retallada d'espectcles i de pressuposta




La companyia 'Los Galindos' donarà el tret de sortida a la Fira del Circ de Catalunya amb l'espectacle 'Descarrilat'

La ciutat de Reus es prepara per acollir, del 17 al 20 de maig, la setzena edició del festival Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya. Una cita marcada per l'arribada de Jordi Gaspar a la direcció i per la reducció d'un 21% del pressupost, que es reflectirà en una lleugera disminució del nombre de companyies, espectacles i funcions. La programació passarà de les 49 propostes que es van oferir l'any 2011 a 43 enguany, i de 110 funcions a 92, sumant unes 80 hores d'oferta de circ. De fet, es contractaran menys companyies -sobretot internacionals- però les catalanes hi seguiran tenint un paper protagonista. La inauguració anirà a càrrec de 'Los Galindos', que presentaran el nou espectacle 'Descarrilat'.
La setzena edició del Trapezi de Reus, la Fira del Circ de Catalunya, comença a escalfar motors de la mà d'un nou director, Jordi Gaspar, que arriba al capdavant de la mostra reusenca amb un projecte basat en la innovació i amb l'objectiu d'introduir el circ en les arts escèniques "amb el reconeixement que es mereix". Un dels principals obstacles amb què s'ha trobat el responsable del festival és el pressupost, que es redueix dels 385.000 euros de l'edició passada als 301.000 euros, una disminució del 21%.

Gaspar ha reconegut que "la feina ha estat optimitzar i amortitzar les companyies" que actuaran a Reus. Així doncs, s'ha reduït el nombre de companyies -les contractacions han passat de 49 a 38- però s'ha seguit la filosofia de "fer-les treballar més". S'ha fet una aposta per les companyies estatals, que enguany arribaran a les 25 -el 88% de les quals catalanes- i s'ha reduït el nombre de grups internacionals fins a les 19. Enguany els països representats seran França, Bèlgica, Suïssa, Alemanya, Països Baixos, Suècia, Portugal, Itàlia, Xile, Argentina i el Brasil.

Totes aquestes companyies oferiran en conjunt unes 80 hores de programació d'espectacles de circ que s'espera que atreguin uns 100.000 visitants a la ciutat de Reus durant els quatre dies de mostra. Gaspar ha insistit que l'aposta per la creació de nous corrents i tendències amb la convivència de llenguatges de les altres arts escèniques marcaran, juntament amb la important presència d'espectacles d'origen català, aquesta setzena edició del Trapezi.

Una de les noves mesures introduïdes per la direcció és el pagament de 50 cèntims d'euro per adquirir el programa de la mostra. A més de la voluntat d'aconseguir un "retorn" en aquest sentit, es busca que els visitants hi donin "un valor" i no es malbaratin fulletons.

Una programació farcida de novetats i espectacles innovadors
Trapezi continua apostant per fer un espectacle inaugural exclusiu i de creació pròpia. Per aquest motiu s'ha confiat enguany en la companyia 'Los Galindos', de Marcel Escolano i Bet Garrell, per la seva experiència tant en espectacles de creació pròpia com en direccions d'altres certàmens, com ara l'espectacle inaugural de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, la passada edició. La proposta inaugural es desvetllarà a les 10 de la nit de dijous 17 de maig, a la plaça del Mercadal de la capital del Baix Camp.

Una de les novetats d'aquest any és l'obertura d'una convocatòria, juntament amb La Central del Circ de Barcelona, per seleccionar una obra que s'exhibirà en el marc del cabaret 'La Palma', una de les perles característiques del Trapezi. La companyia escollida ha estat 'Capgirades', un duet format a l'escola La Tarumba de Perú, que oferiran l'espectacle 'Tu i jo som tres'.

Precisament pel que fa a 'La Palma', aquesta edició comptarà amb la figura d'un director-coordinador que pugui donar un segell propi a aquest espai durant el festival. Per estrenar aquesta fórmula s'ha pensat en Johnny Torres, un artista de circ consolidat i amb una extensa trajectòria, que l'any passat va ser una de les coproduccions de Trapezi amb el seu espectacle 'Circ Teatre Modern' i que ha estat en la programació estable del Mercat de les Flors.

La Fira continuarà apostant per les coproduccions de circ que es podran veure en els teatres. La companyia 'A tempo', que va ser una de les revelacions de l'edició de Trapezi 2010, oferirà la seva nova creació 'Aprendre, començar a perdre'. És un espectacle multidisciplinar, modern i innovador en què es podrà veure corda fluixa, roda cyr, perxa xinesa i trapezi volant.

Com a propostes destacables hi ha els dos espectacles que es faran al Parc Sant Jordi, 'Circ'Ombelico' i 'Boat'. El primer és un muntatge que té lloc dins un camió d0època com a escena, i 'Boat' és una gran instal·lació -formada per un llit elàstic muntat com si fos una xarxa de trapezi volant- en la qual l'artista compagina els salts acrobàtics amb la tècnica de funambulisme, sobre una corda que passa per sobre l'estructura.

Els visitants també tindran l'oportunitat de veure en acció a Stephane Drouards, tant a l'espectacle d'inauguració com amb el seu solo de cascades al trapezi mini-volant, un número que ha estat a grans cabarets i gales d'arreu del món.

Com a innovacions especials es podrà veure el 'Circ Pànic', que ha repensat la perxa xinesa donant-li un moviment de 360 graus en horitzontal i de 180 graus en vertical. També els 'Pessic de Circ', amb l'espectacle 'Sidecar', que han acoblat una perxa xinesa a un sidecar que fan servir en moviment, i la companyia portuguesa 'Erva Daninha', que destaca pel seu un innovador treball de manipulació i malabars amb totxo.

En paral·lel, el certamen també oferirà espais de trobada entre artistes i programadors i un debat sobre "Els nous camins del circ", on es posaran de relleu les dificultats per produir i vendre en un circuit que va a la baixa. A més, de cara a l'any vinent la direcció estudia un canvi de dates per evitar coincidir en el calendari amb altres certàmens de renom internacional.

publicat per
prof karoli
30 abril de 2012 

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...