10 d’octubre 2018

Temporada Alta significa dramatúrgia catalana




Àlex Rigola, Carla Rovira, Clàudia Cedó i Ivan Benet són alguns dels dramaturgs que enguany presentaran els seus muntatges al Temporada Alta. El festival, que es va presentar dimecres passat a l’SGAE, torna a apostar pel talent del país i presenta 58 propostes catalanes.

El Temporada Alta de Girona obrirà portes el proper 5 d’octubre en una 27a edició que, per primera vegada, la fundació SGAE col·laborarà en el VIII Torneig de Dramatúrgia Catalana, com també en el VI Torneig de Dramatúrgia Internacional que tindrà lloc a Buenos Aires. Agnela Domínguez, directora de comunicació d’SGAE remarca que han apostat per aquest festival perquè “és de caràcter local, molt gironí i, a la vegada, molt internacional.”  Des de la fundació, volen recolzar al festival, així com també els autors.

El director artístic del Temporada Alta, Salvador Sunyer, va presentar el 8è Torneig de Dramatúrgia en el que assegura que “és una bona aposta per donar vida a l’autoria”, ja que reforça que s’haurien de valorar més els autors d’aquest país. Sunyer, va posar d’exemple el país de Flandes, que la temporada passada, van fer 2150 funcions fora del seu país. “A Catalunya això no passa i les institucions tampoc ajuden”, reivindica Sunyer.

El Torneig, que es durà a terme tots els dilluns i els autors s’hauran d’enfrontar a textos d’uns 40 minuts, enguany s’hi destaquen dos canvis. El primer és que hi haurà quatre autors nous i quatre que ja hi havien participat. Els dramaturgs en qüestió són: Jordi Oriol, Paco Mir, Mafalda Bellido, Joan Fullana, Roger Torns, Cristina Clemente, Daniela Feixa i Marta Aran. I per altra banda, per primera vegada, la presentadora serà l’actiu i dramaturga Estel Solé.

Un altre dels components del festival és la quarta edició dels Llibràlegs. Un projecte alternatiu que ofereix un tipus de teatre més íntim en un espai situat entre llibres, les biblioteques de Girona. Aquest és l’escenari perfecte on el poder dels llibres i les emocions vinculades a la paraula són els principals protagonistes. Enguany l’edició porta quatre veus femenines, les dramaturgues Marta Buchaca, Clàudia Cedó, Daniela Freixas i Carla Torres.

Una altra de les apostes del Temporada Alta són les produccions i coproduccions catalanes. Com és el cas de l’actor i director Ivan Benet, que debuta en el festival com autor d’un thriller musical La lleugeresa i altres cançons, escrit juntament amb Víctor Borràs, produït per Teatre Nu i interpretat per Aida Oset. L’espectacle barreja l’anàlisi de la societat en la què vivim des del punt de vista del filòsof francès Gilles Lipovetsky i una infermera que canta i desitja ser una altra persona.

A més, el festival també ofereix No m’oblideu mai de Llàtzer Garcia; Epodermis de Carol López; Acorar de Toni Gomila; Sé de un lugar d’Ivan Morales; el color de la llum de Ferran Joanmiquel; Fairfly de Joan Yago; Només una vegada de Marta Buchca i Macho Man d’Àlex Rigola. En definitiva, un ampli ventall de propostes que vol ser una mostra de la literatura dramàtica que s’està fent en llengua catalana.

Publicat per
3.10.2018
Laia Estragué. Barcelona
Imatge de família dels autors del Temporada Alta 2018. Foto: Temporada Alta.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...