23 d’octubre 2019

Ombres de la bellesa




El festival d’arts contemporànies i pensament Clàssics encarrega a artistes de renom una mirada personal sobre la bellesa

La bellesa és fosca, segons la majo­ria dels artis­tes que inter­vin­dran en la mos­tra Clàssics, que impulsa la Ber­nat Metge. Des d’avui (havia de començar ahir, però es va ajor­nar per la vaga) fins a l’11 de novem­bre, La Casa dels Clàssics expo­sarà les apor­ta­ci­ons d’artis­tes com Sílvia Pérez Cruz amb Andrés Corc­hero, Àlex Rigola, Les Impu­xi­bles (les ger­ma­nes Clara i Ari­adna Peya), Roger Mas i Maria Cabrera, Josep Pedrals i David Soler, Paula Bonet i Àlex Gorina, entre d’altres. Fa un any els van con­vo­car i els van pro­po­sar que ela­bo­res­sin una expressió artística sota la pre­missa de la bellesa. I la majo­ria han optat per la llet­jor, pels punts fos­cos d’aquesta bellesa que avui esca­nya la mirada àmplia de la diver­si­tat.

Clàssics neix amb una clara volun­tat eman­ci­pa­dora: “Fer acti­visme, que surti del món dels eru­dits: que parli a tot­hom del pre­sent i del futur”, insis­teix la direc­tora, Sira Abe­noza. Per impli­car-hi la soci­e­tat, van enten­dre que era neces­sari obrir-se al màxim nom­bre de dis­ci­pli­nes pos­si­ble i per això van mul­ti­pli­car els encàrrecs. El resul­tat és que hi han sor­git molts dis­cur­sos dife­rents sobre la bellesa.

Àlex Rigola ens con­vida a una mena d’ins­tal·lació tea­tral al Palau Robert (fins al 3 de novem­bre). Serà un viatge que con­vo­carà la bellesa des de tots els sen­tits i que inci­tarà el mateix espec­ta­dor a cop­sar un ins­tant que el repre­senti. En l’espai hi haurà un cos que anirà vari­ant (i que sovint defuig els cànons res­tric­tius de la bellesa con­su­mista). Clara i Ari­adna Peya pre­sen­ten Cosa/cos, un tre­ball, demà, que coin­ci­deix amb l’expo­sició Femi­nis­mes al CCCB. També inda­ga­ran com l’indi­vidu és capaç de mal­trac­tar el cos per ser com l’altre, imi­tant l’altre.

Sílvia Pérez Cruz alter­narà cançó i movi­ment a la Cúpula MNAC els dies 2 i 3 de novem­bre. Cir­cu­la­ran a par­tir d’una selecció de qua­dres i escul­tu­res que han cap­ti­vat la can­tant i que aju­da­ran a des­glos­sar el seu reper­tori. El poeta Josep Pedrals i el músic David Soler cons­tru­ei­xen una mena d’apo­ca­lipsi a través de Gar­gan­tua i Pan­ta­gruel, de François Rabe­lais. Serà el 23 i 25 d’octu­bre a la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya. Roger Mas, Xavier Guitó i Maria Cabrera con­vo­quen el públic sota el títol La bellesa al·luci­nada, el 27 d’octu­bre al Romea.

També Paula Bonet s’ha ins­pi­rat en els ver­sos de Les flors del mal per ela­bo­rar una sèrie de pin­tu­res a l’oli i gra­vats que es podran veure expo­sats des d’avui i fins al 8 de novem­bre a la Gale­ria dels Àngels. Per aca­bar, Àlex Gorina cuina tot un cicle sobre la bellesa al Cai­xa­Fo­rum: El gato­pardo (22 d’octu­bre), Ran (30 d’octu­bre), El Evan­ge­lio según San Mateo (6 de novem­bre), Sati­ricón (11 de novem­bre) i Romeo y Juli­eta (20 de novem­bre). Són films que, sense voler fil­mar la bellesa ni pro­po­sar-se ser bells, en con­te­nen. Paral·lela­ment, el fes­ti­val, que dis­posa d’un pres­su­post en aquesta pri­mera edició de 200.000 euros, també ofe­reix tallers de lec­tura i, fins i tot, pas­se­ja­des peri­patètiques sobre la bellesa per Bar­ce­lona.

LA XIFRA
200.000
euros
és el pressupost de la primera edició d’aquest festival que impulsa La Casa dels Clàssics Bernat Metge.

+ info
Jordi Bordes – Barcelona
elpuntavui.cat

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...