28 de desembre 2019

“Crec que hem posat les bases dels millors anys dels Pastorets, que estan per venir”




Joan Pau Jàvega València Secretari dels Pastorets de Montblanc

“Crec que hem posat les bases dels millors anys dels Pastorets, que estan per venir”
Els Pastorets de Montblanc estan d’enhorabona, no en va enguany compliran 80 anys de vida després de la represa a la postguerra. I per això en parlem amb el seu president.

Enguany, els Pastorets compliran els 80 anys de vida. Com valoreu aquesta efemèride?
Valorem l’efemèride des d’una doble vessant: per un costat, fer anys ens fa una entitat més forta perquè hem superat moltes dificultats. Fins i tot la postguerra. I molta gent ens ha acompanyat tant a dalt com a baix de l’escenari. I això sempre és un motiu de celebració perquè la gent de Montblanc s’ha fet seus els Pastorets de Folch i Torres. D’altra banda, això també implica renovar-se i adaptar-se als nous temps. I aquesta és una tasca molt costosa i ambiciosa. Els decorats i els vestits potser són qui més paguen el pas del temps. Aquest any hem seguit apostant per la il·luminació led i de baix consum per fer el teatre més eficient. Però les següents grans inversions aniran a potenciar els decorats.

En quin estat de salut es troben pel que fa a gent implicada, els Pastorets de Montblanc?
Som prop d’un centenar de persones que formem part de l’entitat. I sobretot jovent d’entre 16 i 30 anys. Això fa evident que som una associació jove. A més, fins que l’Ajuntament de Montblanc no es va fer càrrec del teatre de l’Acció Catòlica (actual Centre Cultural Sant Jordi), nosaltres havíem de contribuir al manteniment del local amb el taquillatge. I això ens suposava un límit pressupostari important. Amb aquesta nova situació podem començar a pensar en projectes de futur més ambiciosos com anar renovant els decorats, fer-ne d’altres expressament per representar els Pastorets fora de Montblanc... També hem creat una nova associació civil, ja que fins ara pertanyíem a la parròquia. Ens organitzem en comissions (vestits, maquillatge, llum i so...) i tractem d’apoderar a tothom de les tasques perquè hi hagi un major compromís.

Hi ha prou relleu generacional?
I tant, i més amb la colla infantil ja consolidada. Prop d’una cinquantena de persones componen la colla infantil i ja anem per la tercera generació de gent que ha arribat a la “colla gran”. Sens dubte, és una manera d’assegurar-se el relleu generacional.

Quin o quins serien els fets més remarcables d’aquests 80 anys?
Ens hauria agradat més que tota la inversió feta enguany es reflectís de manera més directa a l’escenari. Com he dit, sobretot hem apostat per la il·luminació led i el baix consum per un tema de prioritats: el teatre és molt vell i la instal·lació elèctrica no era la més adient. Hem destinat molts diners, temps i esforços a canviar tota aquesta instal·lació i fer la feina més fàcil al nostre equip tècnic. En aquesta representació de 2019, per primera vegada, es podrà dinamitzar música i so des de la taula de control, situada a la llotja. Abans, algunes tasques es feien des del mateix escenari i la coordinació i l’engranatge entre taula i tramoia no sempre era la més adient.

L’altre fet remarcable seria tota la feina que hem fet portes endins de l’associació: crear un arxiu de cartells i digitalitzar-los, els repertoris, els cuplets, fotografies... La intenció era poder oferir alguna mena d’exposició però no hi hem estat a temps. Tot i així, la feina feta és una bona base per a projectes futurs.

Per últim, estrenarem banda sonora nova per a les escenes de dimonis, obra del montblanquí Jordi Cartañà.

Alguna celebració en especial enguany? I projectes de futur?
Creiem que la millor celebració es poder tenir Pastorets per molts anys més, per això hem fet molta feia en el si de l’associació i no tant de cara al públic. Un dels principals eixos que estem valorant és oferir formació relacionada amb el món del teatre a la gent que forma la nostra associació. El teatre amateur té el perill de caure en el parany de només recitar el guió sense interpretar-lo. Ja sigui perquè el públic sempre és fidel, perquè només fem aquesta obra, perquè no ens hi dediquem... però no volem que aquesta inèrcia s’instal·li a la nostra associació. Ho volem acompanyar també amb el fet d’anar a veure altres obres de teatre arreu del territori, per fer xarxa i per aprendre.

En resum, crec que hem posat les bases dels millors anys dels Pastorets, que estan per venir. Començant per aquest 80è aniversari.

+ info

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...