27 de desembre 2019

Els Pastorets de l'Escala arrelen




Molt bona acollida a una nova temporada de Pastorets a l'Escala. S'han representat a la Sala Polivalent, amb un muntatge dirigit per Ramon Manent, amb més d'una cinquantena de participants. La sala es va omplir en la sessió de diumenge, no tant en la de dissabte.

Les fúries de l'infern, a les ordres dels malvats Satanàs i Llucifer, han tornat a perdre la seva batalla contra els innocents pastorets Lluquet i Rovelló i han tornat a ser incapaces d'evitar la victòria del bé i el naixement de l'infant Jesús. Una història concebuda fa cent-tres anys per Josep Maria Folch i Torres que ha tornat a ser representada a l'Escala. Dues sessions, dissabte i diumenge, a la Sala Polivalent. Diumenge, amb l'aforament quasi ple; dissabte amb uan escassa mitja entrada. Llargs aplaudiments van acomiadar les representacions d'un text històric, que a l'Escala es representa des de 2016, any del centenari, sota direcció del nét de Folch i Torres, en Ramon Manent, molt satisfet just al final de la segona representació.

Dues hores llargues de representació dividida en 16 quadres, des de La Masia, passant pel de les Fúries de l'Infern, el Mal de Getsé, el festeig, la sardana o l'anunciació... fins arribar a les escenes de La Derrota de l'Infern i el Portal de Betlem. Dues representacions que enguany s'han programat uns dies abans de les festes més assenyalades. No es descarta que en futures edicions es pugui plantejar fer-ne més sessions, tot i que enguany la primera no va acabar d'omplir l'aforament de la sala.

Una de les novetats d'enguany va ser la incorporació d'alguna picada d'ullet a l'actualitat. Un exemple, la referència del personatge Lluquet als presos polítics.

En la representació, una peça fonamental és la música interpretada en directe. El duet de piano i flauta acompanya totes les interpretacions i el Cor Indika hi posa també el seu granet de sorra, ja sigui en els interludis entre quadre i quadre o intervenint directament a escena. Com és el cas de la petició de mà, on a ritme de nyacres acaba intervenint-hi fins i tot el director...

Transcorregudes tres edicions de la recuperació dels Pastorets a l'Escala, sembla que la tradició va arrelant, tot i no omplir la sala tots els dies, i tot sembla indicar que la continuïtat està assegurada.

+ info

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...