26 de desembre 2019

Els Pastorets de Cardona celebraran 120 anys amb cinc representacions a l'Auditori Valentí Fuster




Les sessions estan programades pels dies 25, 26 i 28 de desembre i 4 i 6 de gener

Els Pastorets de Cardona celebraran 120 anys amb cinc representacions a l'Auditori Valentí Fuster | AjCardona
Els centenaris Pastorets de Cardona, representats pel Grup de Teatre El Traspunt i que enguany celebren 120 anys, es faran per segon any consecutiu a l'Auditori Valentí Fuster del municipi bagenc. Després de l'èxit de la representació de l'obra al Palau de la Generalitat el passat mes de novembre, aquesta tradició teatral nadalenca tornarà a marcar l'agenda festiva de la vila ducal.

Els Pastorets de Cardona estan dirigits per Miquel Prat, mentre que Xavi Ventosa és el director de la Banda de Música de Cardona. L'espectacle, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament del poble, es representarà en cinc sessions: 25, 26 i 28 de desembre, i 4 i 6 de gener. Els dies 25 i 26 de desembre i 6 de gener l'obra es representarà a les set de la tarda. Pel que fa a la resta de dies, les sessions començaran a les cinc.

Les entrades, que tenen un cost d'entre 10 i 12 euros, es poden comprar anticipadament anant presencialment a l'Oficina de Turisme de Cardona, o per internet, a través d'aquest enllaç.

Una peça única i genuïna

Els Pastorets de Cardona es representen des del 1900. Originalment, van ser adaptats per dos capellans d'una versió en castellà i, per aquest motiu, la parella protagonista s'anomena Bato i Borrego, i incorporen una pila de barbarismes previs a la normalització lingüística de Pompeu Fabra del 1913.

La versió actual va ser recomposta el 1944 de la mà de Mossèn Josep Domeque, que va barrejar textos propis i d'altres autors, com Serafí Pitarra. Va ser una recomposició totalment de memòria, ja que els originals havien desaparegut en els saquejos que durant la Guerra Civil va patir el teatre Els Catòlics.

La música, element molt present als Pastorets de Cardona, també és original i consta de peces tradicionals catalanes i de peces pròpies, obra de Mossèn Llorenç Riu, Ramon Mosella i Domingo Mele. També hi ha peces d'autoria desconeguda. En un principi, les melodies eren interpretades a piano, fins que Joan Roure en va fer els arranjaments per a cobla. Se'n va fer una gravació el 1975, amb la Triomfal d'Igualada i amb veus de la Coral Cardonina, i una altra a finals dels 90 amb la Principal de la Bisbal. L'any 2008, Narcís Mellado i Xavi Ventosa van adaptar la música per a la Banda de Cardona i, enguany, Ventosa -director de la Banda- n'ha fet una completa revisió.

Publicat per
naciodigital.cat

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...