17 de gener 2021

Els Pastorets en temps de pandèmia

 


Un any més, la representació dels Pastorets ha estat un dels actes nadalencs protagonistes a la Garriga. Tot i la complexa situació derivada de la pandèmia de la Covid-19, els membres de l’entitat garriguenca “Fem Pastorets” han replantejat l’obra per a poder-la adaptar a les mesures sanitàries.
 
Pels volts de juliol, els directors Joan Monells i Lluís Pérez comencen a treballar amb un guió tradicional basat en l’obra original de Folch i Torres i alhora modern que, enguany comptava amb el handicap de poder encabir respectant les mesures del Procicat, els 80 actors i actrius participants. Finalment, es reinventen i aposten per aprofitar les possibilitats de l’audiovisual per a il·lustrar i complementar la representació a l’escenari. Una solució realitzada per Xènia Cubí i Cèlia Zamora que ha resultat ser tot un encert, empastant a la perfecció dos mons a priori incompatibles.
 
Aquesta vessant audiovisual però, no ha estat l’única novetat de l’edició d’enguany. El repartiment de papers ha estat un altre de les novetats àmpliament aplaudides. Acostumats a veure Jordi Roig al paper de Lluquet o Rovelló, ha estat tot un descobriment veure’l a la pell de Satanàs, amb una interpretació exquisida. També canviant d’equip trobem a Carles Riba, un veterà a les forces de l’infern, enguany interpretant de forma sublim a Lluquet.
 
Pel que fa al canvi de papers, en l’edició d’enguany, s’ha vist també com diversos artistes dels 13 presents a l’escenari, han hagut de doblar per salvar els obstacles que implica la situació sanitària actual. Amb l’ús de les mascaretes en els cas dels dimonis, han aconseguit marcar el canvi de personatges de forma subtil, una solució que, tal com explica l’actor i president de la Junta de Fem Pastorets, Jordi Roig, els ha funcionat molt bé.
 
Així doncs, poc més d’una desena d’actors a l’escenari i, la resta, presents en l’obra gràcies a l’audiovisual. Des dels participants a un càsting diví, una pitonissa o diversos angelets fins als habitants de Betlem que tanquen o obren les portes de les seves cases per ajudar a Josep i Maria. En l’obra d’enguany però, la figura de Josep ha estat reemplaçada per una jove de nom Fina, formant amb Maria una parella de noies per plasmar les noves realitats presents en l’actualitat.
 
Després de gairebé una desena de representacions amb la majoria de les entrades venudes, la valoració és clara, un cop més, els Pastorets de la Garriga superen les expectatives sense deixar a ningú indiferent. El conjunt de gags fent referència a la vacuna arribada a Catalunya,  l’increment de l’IBI al poble o els negocis foscos del rei emèrit són alguns exemples d’aquesta aposta tan característica de combinar la tradició amb l’actualitat que tan agrada al públic.
 
+ info – publicat per
Una crònica i recull fotogràfic de Júlia Oliveras

teatrelagarriga.cat

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...