02 de gener 2021

Què passa amb els Pastorets?

 


La tradicional obra de teatre d’Els Pastorets és una cita puntual amb molts escenaris de Catalunya i a més a més, és una de les més antigues que se'n té constància
 
Per alguns serà únicament una obra més, però per d’altres, és el que els fa sentir que són festes de Nadal. Que l’hivern ha arribat i amb ell l’esperit de celebrar. És inqüestionable que la tradicional obra de teatre d’Els Pastorets és una cita puntual amb molts escenaris de Barcelona i a més a més, és una de les més antigues que se'n té constància. Segons la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, aquest any 2021 coincideix amb l'aniversari dels 300 anys de la referència més antiga que s'ha trobat documentada. És evident que aquest espectacle típic no cansa ni al públic ni als propis intèrprets perquè any rere any es repeteix i segueix tenint èxit, i molt.
 
En paraules de Lleonard del Río, president de la Coordinadora, és l'obra més representada de teatre de Catalunya de tots els temps. "És la manera que tenen de celebrar el Nadal moltes famílies i també és com molta gent i canalla coneix per primera vegada el teatre, ja sigui com espectador o com a participant. És un dels elements puntals de la cultura popular catalana i en especial del Nadal", explica del Río.
 
"És la manera que tenen de celebrar el Nadal moltes famílies i també és com molta gent i canalla coneix per primera vegada el teatre, ja sigui com espectador o com a participant"
Cada any, per pastorets, hi passen més de 60.000 persones. “Hi ha moltes representacions teatrals que els agradaria tenir aquesta repercussió que tenen els pastorets", afirma del Río. No obstant això, en aquest any tant insòlit ‘Els Pastorets’ no han quedat tan ben parats com altres anys. Com és una de les obres que necessita més recanvis i personatges en abundància, les restriccions no ho han posat fàcil per les companyies i centres de teatre. I si encara hi quedava una mica d’esperança, a l'últim moment n’hi ha hagut d’algunes que s’han fet enrere també per la poca planificació d’assajos, la incertesa o la por al contagi.
 
Per molts teatres es tracta d’un dels actes més importants de la temporada. Quasi simbòlic. Com és el cas del Centre Moral i Instructiu de Gràcia que està dins de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC). Carlos Pablos, el seu president, explica que aquest any no faran la seva mítica representació de ‘Els Pastorets’, de Josep M. Folch i Torres per evitar possibles contagis. “En un principi es va voler fer pràcticament la meitat del text, es va intentar inclús fer un repartiment dels dies d'assajos, també es va plantejar la idea de fer un vestuari de carrer. Però al final vam pensar que en algun moment podria haver-hi un contagi i, per consegüent, hauríem de fer quarantena potser trenta famílies. En un acte de solidaritat, vam decidir no tirar endavant. És el que aquest any està passant, no podem fer una altra cosa. Estem tristos per no poder-ho fer”, explica Pablos.
 
Per a aquest teatre de Gràcia, representar els pastorets no només és una tradició de la cultura popular sinó també pel propi centre. “Ja portem 30 anys que els vam començar a fer i a part del que significa com a tradició, és el que significa per la gent i el que es crea amb la mateixa. L'esperit d'equip. Nosaltres sempre fem entre 10 i 14 representacions. Estem parlant que hi ha com 100 persones involucrades amb el muntatge. Hi ha molta gent implicada. Per nosaltres com a entitat i com a centre és un dels actes dels més importants de la temporada”.
 
“Ja portem 30 anys que els vam començar a fer i a part del que significa com a tradició, és el que significa per la gent i el que es crea amb la mateixa"
Carlos Pablos explica que el fet de no poder dur a terme les representacions els afecta, sobretot, en dues vessants. Per un costat, en l'econòmica. “A nosaltres els pastorets ens representa una part important d’ingressos perquè des del novembre ja es reserven entrades”. Per l'altra costat, en la cultural i en el que representa l'entitat. “Hi ha gent que els espera. Moltes famílies involucrades i que esperen aquest paper tot l’any. Que han passat a fer de l'Anam al Lluquet o el Rovelló o inclús arribar a Satanàs. Això representa aquesta part de nosaltres com a Ateneu”.
 
No obstant això, malgrat tenir la porta tancada, de cara endins s’ha fet el possible per no perdre la motivació. Durant tot l’any, el Teatre ha recorregut al seu arxiu històric i s’han anat enviant, pràcticament cada dia, projeccions anteriors, fotografies i vídeos.
 
A més a més, tal com comenta Pablos, aquest any s'intentarà fer un esdeveniment típic del centre en acabar les representacions de pastorets durant els dies 2, 3 i 4 de gener. Malgrat les restriccions, es donarà la possibilitat als nens de poder venir i portar la carta als reis. Es farà amb distanciament i sense poder asseure’s sobre el rei, no obstant això, "com a mínim" romandrà aquesta "il·lusió".
 
Tot i això, la incertesa segueix present en els teatres. “Anem caminant amb el dia a dia i veient com evoluciona el virus i què ens deixen fer. No podem fer una altra cosa”.
 
El mateix els ha passat al Foment Hortenc que fins fa poc no sabien si podrien dur a terme la seva versió que fa 41 anys porten a l’escenari. De fet, van arribar a cancel·lar l’obra degut al tancament durant tot el mes de novembre per les restriccions. Però, tal com explica en Xavi Roig, vocal de teatre i director dels Pastorets del Foment, la il·lusió de tota “la casa” ha pesat més i quan van poder tornar a obrir, van decidir reprendre l'obra més institucional del Foment. “No s'ha deixat de fer mai a la vida des que es va començar” i així serà un any més. Finalment i com a cosa extraordinària, s’han vist obligats a ajornar la tradicional funció al 3 de gener, el dia d’estrena. Es faran un total de cinc representacions durant els caps de setmana del 9 i 10 i el 16 i 17 del mes de gener. L’entrada serà d’entre 5 i 6 euros per nens i 8 i 9 per adults (preu de socis i no socis respectivament).
 
Així i tot, aquest any Els Pastorets patiran alguns canvis. “Normalment surten a escena gairebé 60 persones i evidentment, en aquestes condicions no es pot. Hem intentat fer uns pastorets dignes però no són els pastorets de tota la vida. Són uns pastorets reduïts”.
 
Així mateix ho afirma Lleonard del Río, les representacions que es puguin fer aquest any no seran com els altres anys. “D'entrada perquè el nombre de persones que habitualment es mouen de pastorets doncs aquest any no podrà ser. Hem de pensar que n'hi ha que poden moure cada temporada doncs fins a 400 persones entre una cosa i l'altra i més de 100 a l'escenari segur. Aquest any no podrà ser d'aquesta manera, haurà de ser d'una forma més reduïda però bé, igualment d'efectives esperem que ho siguin també a través de nous formats, innovant en el text, innovant amb la forma de representar-ho, etc."
 
"Ho fem perquè la casa estigui viva, perquè és molt trist. Nosaltres tenim més de 100 anys i mai ens havíem trobat una cosa semblant. I no volem que la casa estigui tancada. Farem el que calgui perquè hi hagi activitat. El que calgui”, assegura en Xavi Roig de Foment Hortenc.
 
La previsió que dóna Lleonard del Río des de la Coordinadora és que de les 250 representacions que es fan habitualment se'n facin entre 130 o 140, més de la meitat, però lluny de les 250 que es fan habitualment.
 
"Aproximadament un 60 % dels grups que fan pastorets ens han dit que tenien previst fer pastorets, esperem que sigui així i que no passi res. En aquests moments tot és imponderable i per tant, és difícil d'assegurar-ho, però en qualsevol dels casos, les ganes hi són i no serà perquè els grups no tenen ganes de pujar adalt de l'escenari. Aquest 40 % de grups que s'han quedat sense poder representar, ja sigui perquè no tenen disponibilitat de local o perquè econòmicament no ho han vist viable o per qualsevol altra motiu, perquè les ganes no els falten i fins i tot n'hi ha que en faran actes virtuals. La gent no s'està quieta perquè les ganes no falten”.
 
Tant és així, que l'emergència sanitària no ha sigut impediment perquè Els Pastorets no desapareguin aquest Nadal, de manera presencial o telemàtica, perquè aquesta gran tradició no s'estanqui.
 
A Barcelona, molts escenaris habituals de pastorets no s'han donat per vençuts i han engegat propostes ben diverses per poder seguir gaudint dels pastorets i la tradició nadalenca en aquest any tan irregular. Hi podrem trobar des de representacions multimèdia fins a exposicions, sense deixar de costat les funcions presencials adaptades a les noves circumstàncies o les mítiques de Folch i Torres.
 
"Hi podrem trobar des de representacions multimèdia fins a exposicions, sense deixar de costat les representacions presencials adaptades a les noves circumstàncies o les mítiques de Folch i Torres"
Dins d'aquestes iniciatives, n’hi trobem, per exemple, la del Jove Calassanç Teatre (JCT) que encara que aquest any ‘Els Pastorets del Camp de l’Arpa’ no obren les seves portes, sí que ho van fer de manera telemàtica amb gal·les en streaming per "mantenir viu l'esperit dels pastorets".
 
Tal com recorda la Mireia Planells, coordinadora del JCT, els "va costar molt prendre la decisió". Els recursos econòmics són limitats i per tant no es podia garantir després de cada assaig que es fes una higiene de la sala pels altres grups, tots ells intergeneracionals. "Som un grup de teatre de gairebé 100 persones, tots d'edats molt diferents". A més a més, la incertesa de no saber quan es podrien començar els assajos també jugava en contra. "Tot i això com a grup sí que vam dir que volíem fer alguna cosa per no perdre la il·lusió".
 
"Primer tothom pensa: quin avorriment els pastorets. Perquè te la saps de memòria i hi ha trossos que avorreixen. Però després arriba el dia de l'obra i tothom està emocionat. La gent no sap passar sense pastorets", explica Planells.
 
Les gales ambientades en pastorets del Jove Calassanç Teatre es van fer mitjançant YouTube en temps real cada 15 dies els divendres a la nit de desembre. En total es van fer 4: Infern, Cel, Poble i Lluquet i Rovelló. Abans però, els dies previs a les celebracions, s'enviava un vídeo amb reptes de petites escenes de l'obra en forma d'esquetxos humorístics per a tots els membres del grup. Així doncs, els intèrprets s'havien de gravar representant el repte i després enviar-ho. El dia de la gal·la, els presentadors donaven l'inici i exhibien les gravacions. Seguidament, es feia una votació popular en directe i finalment, un jurat donava pas a la valoració de les intervencions.
 
"Els pastorets és com el lligam del grup. Fem moltes obres de teatre i musicals però els pastorets són emblemàtics. És l'obra amb que s'ajunten diferents generacions. Això és meravellós. En el fons a tothom li fa una mica de mandra però després a l'hora de la veritat tothom està esperant a veure si li ofereixes Llucifer o Satanàs, o Lluquet i Rovelló. És el tronc del grup", afirma la Mireia.
 
"És l'obra amb que s'ajunten diferents generacions. Això és meravellós. En el fons a tothom li fa una mica de mandra però després a l'hora de la veritat tothom està esperant a veure si li ofereixes Llucifer o Satanàs, o Lluquet i Rovelló. És el tronc del grup"
I quan es tracta de reinventar-se, n’és un bon exemple la iniciativa presencial del Teatre Lluïsos d’Horta amb la incorporació de personatges d'allò més coneguts en el moment actual. Una adaptació lliure dirigida per Lel Coma i Núria Solé, anomenada ‘Els Pastorets Confinats als Lluïsos!’ que es van representar el cap de setmana abans de Nadal, el dissabte 19 de desembre i diumenge 20 de desembre a les 18 h amb un cost d’entrada entre 6 i 10 €.
 
La Núria Solé, directora i guionista de ‘Els Pastorets Confinats als Lluïsos!’, explica que els pastorets dels Lluïsos no són els tradicionals de Josep M. Folch i Torres. No ho han sigut mai. “Sempre els hem fet molt a la nostra mida. Hem agafat una mica d'aquí i una mica d'allà i molt de collita pròpia. Els hem adaptat molt a la situació actual. Hem hagut de refer molt el guió i hem suprimit personatges. També apareix un personatge nou que és el C-19 i tenim tot l'infern en quarantena”.
 
Pels Lluïsos d’Horta Els Pastorets és una de les cites anuals en la qual tothom té cabuda i tothom hi participa. Però la normativa de la Federació d’Ateneus i el Procicat indica que ha d’haver-hi un màxim de 20 persones a l’escenari. “Ens ho vam pensar molt i la veritat és que no les teníem totes de poder-ho fer. Però ha arribat un moment que dius: ostres, pobres nens. S'ha anul·lat tot. Tot. Doncs prou, fem-ho. Ens arrisquem i el que hagi de ser serà. A més a més, la casa s'està ressentint molt. És un teatre on es fan moltíssimes coses”, explica la Núria.
 
Dins el ventall d'opcions presencials que hi ha per no perdre’s la cita amb el misteri de Nadal i el naixement de Jesús també us proposem la del Teatre de Sarrià al Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià, amb una versió reduïda de ‘L’Estel de Natzaret’ de Ramon Pàmies. L’estrena del musical coincidirà amb Sant Esteve, el dia 27 de desembre a les 18 h i es faran dues representacions més el dia 3 i 10 de gener a la mateixa hora. A més a més, oferiran un Concert de Nadal de l’Estel de Natzaret: el 2 de gener també a les 18 h. I tot a preu popular: 5 euros socis i nens fins a 12 anys. 8 euros no socis.
 
En Pere Pons, responsable de ‘l'Estel de Natzaret’, explica que pel Teatre de Sarrià,  aquesta és l’obra més significativa que hi ha. “Això va començar de broma en broma el 1907 i al 2007 vam fer el centenari. Només es va deixar de fer per la guerra civil, llavors no volíem que la covid ens ho impedís. Aquest any, si tot va com ha d'anar, celebrarem els 114 anys”.
 
La versió de l'Estel de Natzaret és un drama líric amb text de Ramón Pàmies, i música del mossén Miquel Ferrer i Josep Àngel Obiols. Per això mateix, el públic no pot esperar trobar-se amb els tradicionals pastorets d'en Folch i Torres. És una renovació del gènere i està adreçat a joves i a adults. “Un nen de 5 anys no aguanta l'estel perquè hi ha molts troços de l'empenediment i d'altres que se'ls fa molt pesat. Però per nosaltres té un valor perquè és diferent”. Tanmateix, serà una versió reduïda ja que el musical original dura tres hores. No obstant això, s'ha "procurat que la gent que no ha vist mai l'Estel i el vingui a veure, segueixi al fil per randa el que és l'argument de l'obra. No perd l'essència”, afirma Pons.
 
Finalment, per rememorar els pastorets d'anys anteriors i reviure els grans moments que han fet passar al públic aquests personatges tan arrelats del Nadal català, al barri d'Horta-Guinardó s'hi podrà trobar l'exposició ’10 anys d’Els Pastorets‘ que ofereix el Casal de Barri Font d’en Fargues del 9 al 31 de desembre.
 
Carme Boixeda, presidenta del grup de teatre Casinet de la Font d'en Fargues, explica que els pastorets al Casal van néixer fa 10 anys gràcies a quatre membres del grup de teatre amateur Casinet, al qual ella pertany. "Ens vam dir: fem els pastorets?, obrim aquesta obra de teatre a tot el barri? Que hi pugui participar no només gent que hagi fet teatre sinó qualsevol família que visqui al barri i hi vulgui col·laborar. I així va ser".
 
"Per treure'n una lliçó i que aquesta situació en la qual ens hem vist avocats i forçats ens permeti també repensar una mica l'espectacle. Veure quina de les possibilitats hi ha i que això enriqueixi els anys que ens venen més endavant, que segur que seran molt positius"
Aquest any, la situació provocada per la covid-19 no els ha deixat fer al final la tan esperada funció. "En un principi ens vam esperar. Mai ens oblidem dels pastorets. Però al setembre, que és quan comencem assajar normalment, només podíem ser 10 persones. Vam pensar sobretot en les escenes dels nens, que són molts més i els pastorets sense nens tampoc té massa sentit. Fa molta pena però no ens hem atrevit", explica Boixeda. Tanmateix, tal com explica la Carme, l'exposició dels 10 anys dels pastorets i el vídeo de la representació ha fet molta il·lusió perquè en aquests moments no es fa cap activitat ni taller presencial, tot es fa en línia; i d'aquesta manera el casal es manté viu.
 
Tot i la complicada situació, les possibilitats són d'allò més variades i per això, la valoració que en fa Lleonard del Río des de la Coordinadora de Pastorets és positiva. "Amb aquestes ganes que té el sector, esperem que això faci que els pastorets tirin endavant, i tot i que aquest any és difícil, en els anys propers la gent segueixi treballant, que ningú es quedi pel camí. Que es pugui recuperar no només les persones que estan treballant ja, sinó també les que s'han hagut de quedar a casa perquè són col·lectius de risc o perquè realment no hi hagin cabut dins d'aquestes versions reduïdes que s'han hagut de fer".
 
"D'altra banda, amb el que ens quedem també és amb la imaginació que estan posant els diferents grups que fan pastorets per tal de buscar noves fórmules per adaptar-se. N'hi ha fins i tot que han fet versions més de reflexió, de reflexionar sobre el text, de veure el perquè dels textos o de quina manera se li pot donar la volta. Per treure'n una lliçó i que aquesta situació en la qual ens hem vist avocats i forçats ens permeti també repensar una mica l'espectacle, veure quina de les possibilitats hi ha i que això enriqueixi els anys que ens venen més endavant, que segur que seran molt positius", conclou del Río.
 
+ info – publicat per
Marta Bieto
diaridebarcelona.cat

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...