13 de setembre 2005

EL TEATRE PERD OCUPACIÓ PERÒ LA RECAPTACIÓ PUJA - DIARI AVUI 13-09-05

Les dades de la temporada 2004-05 mostren un increment del nombre d'espectadors de pagament i l'èxit de 'Mar i cel'
Jaume Ventura
Adetca va oferir ahir el seu exhaustiu informe sobre la situació del teatre a Barcelona. Enguany hi destaca la divergència entre l'índex d'ocupació i el de recaptació.
Daniel Martínez, president d'Adetca (Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya), es va afanyar a destacar que "les dades d'aquest any són molt semblants a les de l'anterior". Tot i això, reconeixia que "no és la millor situació possible, i esperem millorar-la". I és que els teatres barcelonins han perdut, respecte a la temporada 2003-04, 12.835 espectadors.
Martínez veu clars quins són els motius d'aquest descens: "L'Artenbrut va tancar al gener, la Muntaner va estar tancada des del maig i les sales del Capitol es van reobrir al febrer. Tot això i el fet que busquem reduir cada cop més els convidats fa que el punt d'assistència que hem retrocedit no ens preocupi massa". D'aquesta manera es confirmaria la llei del pèndol de què es va parlar al presentar les dades negatives de l'any passat. S'han perdut espectadors, però no tants com l'anterior període.
Tot i que aquesta lleu millora també es pot veure com un estancament, des d'Adetca creuen tenir una sèrie de punts que neguen aquest fet: "Que hagin augmentat els espectadors de pagament i la recaptació és senyal inequívoca que aquesta temporada milloraran les xifres", creuen. Menys obres en català
Una altra dada a destacar és el descens d'obres d'autors catalans, que baixen un 6%, o l'idioma dels espectacles, que veu com el català perd un altre 6% i el castellà guanya un 4%, així com el lleuger retrocés de produccions catalanes. Tot i això, Martínez va començar per fer pública "la satisfacció del sector pel compliment, per part del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la promesa que havien fet, segons la qual es doblaria el pressupost del sector i s'augmentaria la producció catalana".
Pel que fa a les produccions que més han funcionat, destaca el clàssic Mar i cel, que s'ha representat al TNC i al Victòria i que han vist 233.739 persones. En segon lloc, però a força distància, se situa El mètode Grönholm, amb una mica més de 119.000 espectadors al Poliorama. Tot seguit una obra del Condal: Matar al presidente, amb poc més de 100.000 assistents.
Després d'aquestes tres, i ja per sota de les 50.000 persones, trobem L'elisir d'amore -l'òpera de Donizetti, de la qual el Liceu va fer 20 funcions-, 7 novias para 7 hermanos, Esmoquin 2, Rigoletto, Los Lunnis, Los Tarantos i Borís Godunov. Martínez creu que "cada any hi ha dos o tres Mar i cel i Mètode Grönholm, espectacles de llarga durada i que atreuen molts espectadors", i reconeix que sense aquest tipus de funcions "tindríem un problema".
Les dades són similars a les que tenen les sales alternatives. El tancament de dues sales com l'Artenbrut i la Muntaner ha afectat, perquè la primera oferia una triple programació i la segona una de doble. Tot i això, el percentatge d'ocupació ha pujat quatre punts i el nombre d'espectadors convidats s'ha reduït un 25%. Martínez ho resumeix així: "Totes les sales alternatives han funcionat millor que l'any passat". A més, des d'Adetca es destaca "l'esforç del Versus Teatre per estar obert tot el mes d'agost". Un mal agost
El president d'Adetca també va fer una forta crítica, des del punt de vista teatral, del mes d'agost a Barcelona: "Hem tingut un dels pitjors agostos, sobretot perquè no teníem on anar. Aquesta situació s'ha de resoldre, hi ha d'haver més programació i s'ha d'acabar aquesta manca de teatre en els mesos de vacances". Martínez opina que "els motius no són del tot clars, pot ser un mal costum", però si que té clar que "n'hi ha d'haver d'oberts, segurament els més comercials".
Martínez, això sí, es va mostrar optimista amb la nova temporada: "Veient la programació i tenint en compte situacions externes, com ara obres o similars, hem de ser molt optimistes per a la temporada que comença ara".
Cal assenyalar també que del 17 al 25 de setembre Adetca tindrà oberta la ja habitual parada al centre de Barcelona, on es podran comprar, a meitat de preu, entrades per tots els espectacles que es faran a la ciutat durant la Mercè.
El teatre perd ocupació però la recaptació puja

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...