16 de setembre 2005

La joia del Foment


el punt
16 setembre 2005
El Foment Mataroní vol restaurar el piano que ara s'utilitza com a simple element decoratiuel reportatge
ROSA LECINA. Mataró
EL PIANO DE CUA. Aquest és el piano que decora el rebedor del primer pis del Foment Mataroní i que espera ser restaurat. Genís Mayola, en la imatge, i Antoni Vilà són els instigadors de la campanya que vol fer l'entitat per recollir fons.
Foto: S. ROBLES Totes les coses tenen una funció i és per dur-la a terme que han sigut creades. De la mateixa manera, els pianos es creen per fer-los sonar i és per això que han de ser utilitzats. Aquesta afirmació sembla, a simple vista, de pura lògica, però la realitat ens demostra que això no és sempre així.Hi ha un piano que ja fa anys que ha deixat de sonar i que es limita a decorar una sala. Es tracta del piano de cua del Foment Mataroní. Els mataronins, però, no el recordaran tant pel seu brillant passat a dalt de l'escenari sinó més aviat com el piano que donava la benvinguda a tots aquells que pujaven a la sala principal quan anaven al cine.Tot i així, el que ara és un moble va ser, temps enrere, un gran piano. I és que el piano, que té més de cent anys, va ser creat, segons els entesos, per una de les fàbriques de pianos més presitigioses de final del segle XIX, la casa Cussó. Pel que fa a la procedència del piano, està envoltada de misteri. Se sap que el piano va arribar al Foment gràcies a la donació d'una família mataronina i, tot i que es coneix el seu nom, els Colomer, no se saben els motius de la donació ni tampoc l'any exacte en què es va fer. Però aquest no és l'únic atractiu de l'instrument. Se sap que reconeguts concertistes hi han tocat algunes de les seves peces. Entre ells, el mestre Enric Granados i el concertista Emil von Sauer. La prova, les seves signatures impreses a l'interior del piano i que qualsevol que s'hi acosti pot veure.És per tal de recuperar aquest passat gloriós que el president del Foment, Genís Mayola, i el vicepresident, Antoni Vilà, s'han proposat restaurar el piano. «El nostre objectiu és tornar-li la seva autèntica funció», explica Mayola. I és que com a responsables de l'entitat no volien continuar desaprofitant les possibilitats que el piano ofereix. Tots dos s'han compromès a tirar endavant una campanya per recaptar fons per rehabilitar-lo i que han batejat Campanya Pro Restauració del Piano.Els experts han calculat que aquesta restauració costarà aproximadament uns 15.000 euros. I tot i que pot semblar una xifra exagerada no ho és tant si tenim en compte que cada vegada que es necessita un piano se n'ha de llogar un. «Llogar un piano sí que és una despesa inútil tenint un piano de tanta qualitat», afageix Vilà. Per recaptar-los, es va pensar en els habituals col·laboradors del cicle de concerts del Foment, però després es va creure que seria més eficaç organitzar un sol acte que permetés recollir tots els diners necessaris i que, alhora, fes extensiva la campanya a tots aquells que comprant l'entrada hi volguessin col·laborar. Aquest acte ja s'ha concretat i consistirà en un recital de piano a càrrec de diferents músics al Teatre Monumental el dia 1 d'octubre a les deu del vespre. A més a més, l'entitat farà una exposició al mateix Foment, on qui ho vulgui podrà veure fotografies antigues del piano així com també cartells dels concerts.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...