27 de setembre 2005

ELS ANYS PASSEN - CIA. TRÀNSIT

DIARI AVUI
27 setembre 2005

Bàrbara Raubert Nonell
Celebrar vint anys com a companyia de dansa no és un fet casual, demostra una tenacitat en la feina i unes ganes de crear molt fortes, i això és el que Maria Rovira, amb la seva companyia Trànsit, ha aconseguit. I ens convida a tots a la seva festa d'aniversari a la Sala Beckett per recórrer, plegats, les coreografies que han marcat la seva trajectòria. Val a dir que, en els aplaudiments hi havia molt d'això: de festa, d'aniversari, de regal.
La demostració d'afecte del públic no lligava amb la realitat d'ara mateix, ja que uns espectacles que en el seu moment van resultar un esclat de bellesa, avui ens els presenta tallats i amb uns intèrprets que no tenen prou nivell per arribar a transmetre gran cosa a l'espectador, més a prop de la gimnàstica que de la dansa, tret de Xaro Campo. Això fa que la riquesa coreogràfica, que, malgrat el pas dels anys, encara s'intueix en alguns moments, quedi deslluïda.
Perquè és clar que Maria Rovira té una capacitat de generar lirisme, que domina la composició de grups, amb la creació de cànons de múltiples veus i la juxtaposició en paral·lel de més d'un pla escènic que li permet crear obres de profunditat espacial, i que manté un lligam molt fort entre la música i l'escriptura coreogràfica, com si en dibuixes les ones o materialitzés cada so en una forma física. Com també és evident que la seva presència escènica és més forta que la de qualsevol dels intèrprets que ha triat per a la seva renovada companyia, com ens ho demostra -entre els fragments de les peces antigues- en el solo de nova creació amb cajón i veu que, tot i ser coreogràficament molt senzill, ella balla amb total entrega, enganxant el públic entre els seus braços, estirats per arribar allà on calgui.'Trànsit 20'. Trànsit dansa. Direcció i coreografia: Maria Rovira. Ballarins: William Castro, Sol Vázquez, Aniol Busquets, Xaro Campo, Isabel Tapias, Mercè Grané, Maria Garriga, Marta Fernández i Andrew Boddington. Barcelona, Sala Beckett, 21 de setembre.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...