02 de novembre 2014

Vallvidrera apuja el teló



publicat per
29 octubre de 2014
Luis Benavides

Actors aficionats protagonitzen la primera mostra de teatre de Sarrià-Sant Gervasi. El certamen, que s'acaba aquest cap de setmana, se celebra en una sala d'actes per falta d'espais adequats


Actors de la companyia La Bombeta en un moment de la representació de la seva obra 'Occident'.
Dos caps de setmana consecutius, quatre companyies teatrals i unes entrades amb el preu simbòlic de 3,5 euros. Sarrià-Sant Gervasi es troba submergit en la seva primera mostra de teatre amateur. L'objectiu d'aquesta iniciativa, promoguda per les mateixes companyies d'aficionats i l'Associació de Veïns de Sarrià amb la complicitat del Districte, és impulsar el teatre local i fomentar el seu consum.

El cap de setmana passat, 25 i 26 d'octubre, les companyies La Bombeta i El Paper Petit van oferir Occident i Casats per amor... a la pasta, respectivament a la sala d'actes del Centre Cívic Vallvidrera-Vázquez Montalbán (Reis Catòlics, 16). I aquest dissabte i diumenge a la tarda serà el torn de dos grups d'actors més amb moltes taules com Teatrerus d'Orlandai i Elenc J.V. Foix, que també oferiran les seves últimes produccions. Un grup d'actors de Vallvidrera, coneguts com La Fomentina, obriran cadascuna de les funcions amb unes representacions curtes, d'uns 15 minuts.

VUIT COMPANYIES

Carles Cuní, actor i president de la companyia Elenc J.V. Foix, n'és l'ideòleg. «Hem comptabilitzat unes 30 persones de públic en cada obra, i no està malament per ser una primera edició, a la part alta i amb un Barça-Madrid. Esperem que aquest cap de setmana s'animi més gent», diu Cuní, que ha convidat totes les companyies de les quals tenen constància. «En tenim comptabilitzades vuit, però no totes han pogut participar-hi o ho han volgut fer. L'ideal seria que hi participessin totes, i que el festival fos un gran aparador de quatre caps de setmana», afegeix Cuní, de 56 anys. La seva companyia, amb 25 anys d'història, és la més veterana de la mostra. Elenc J.V. Foix té seu a la Casa Orlandai (Jaume Piquet, 23), com les altres tres companyies participants en la mostra. «Aquest detall és una coincidència», puntualitza l'actor.

UNA DÈCADA D'EXPERIÈNCIA

La primera edició té lloc a Vallvidrera, al centre cívic que es va construir el 2002. Al marge dels escenaris de diverses escoles, el lloguer dels quals suposava un cost extra, no hi havia gaires més opcions. «Falten espais públics adequats. Només tenim el Centre Parroquial i les sales d'actes de la Casa Orlandai i el Centre Cívic de Vall-vidrera», denuncia Tito Baraldes, membre de Paper Petit, fundada fa tot just un any. «La majoria fa més de de 10 anys que estem fent teatre amateur al districte. Vam muntar la nostra companyia després de participar en un taller de teatre impartit per Quimet Pla, conegut pel seu treball a Els Joglars», explica Baraldes.

Paper Petit aplaudeix la iniciativa i espera que any rere any segueixi creixent, sense «polititzar-se», matisa Baraldes. «Està bé que tingui el suport de l'Ajuntament. Però que no es posin medalles. La seva obligació és fomentar la cultura i proporcionar espais», sentencia.


El teatre al districte promet moltes tardes de glòria. La companyia La Bombeta, amb membres d'entre 19 i 23 anys, està «en vies de professionalització», segons explica un dels seus membres, Héctor Mellinas. «La majoria procedim de l'escola de teatre Timbal -afegeix- i ja som habituals en festivals com el Fica't al Sat de Sant Andreu. Treballem molt, com formiguetes, per donar el millor i aconseguir que segueixin comptant amb nosaltres». Per als actors de La Bombeta el teatre no és un mer passatemps, sinó el seu futur. H

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...