27 de febrer 2014

L'estrena del musical 'Josafat' omple a vessar el Teatre Municipal de Girona



publicat per
23 de febrer de 2014

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, destaca "l'excepcional feina" del teatre gironí

L'estrena del musical 'Josafat' ha aconseguit ser tot un èxit, aquest dissabte, omplint les 567 butaques disponibles del Teatre Municipal de Girona. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha ressaltat "la magnífica feina" que ha realitzat l'equip del teatre gironí creant aquesta obra que ha arrencat els aplaudiments del públic assistent. "La xarxa de teatres catalans estan fent una tasca extraordinària i Girona hi juga un paper clau", ha assegurat el conseller. Els espectadors han destacat "l'espectacularitat" del muntatge i el joc de llums i projeccions basades en la catedral de Girona. L'estrena ja ha comptat amb la presència de quatre programadors d'altres sales de teatre catalanes.

L'obra ha comptat amb l'acompanyament musical d'una orquestra de cambra formada per catorze músics. El musical està basada en l'obra 'Josafat' de Prudenci Bertrana, que narra la història del campaner de la Catedral de Girona. Aquest monument representatiu de la ciutat ha estat present durant tot l'espectacle a través de les projeccions, les llums o el muntatge artístic decoratiu que ha creat la direcció. La música, la narració i les veus dels artistes han anat compartint protagonisme durant tota la representació que s'ha allargat unes dues hores.

Passió tràgica

El musical narra la passió tràgica entre el campaner Josafat i la prostituta Fineta però també té un gran pes el personatge de la Pepona - companya de Fineta i amiga d'infantesa de Josafat- i el mateix escriptor Prudenci Bertrana, que s'incorpora en escena com un personatge més. Tots quatre formen un quartet de veus principals que desgranen una trama que toca arguments universals com la contraposició entre el bé i el mal, l'atracció pel mal o la dualitat de la bella i la bèstia.

L'estrena ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. El conseller ha ressaltat la "magnífica feina" que es porta a terme des del Teatre Municipal de Girona. "Tenim una xarxa magnifica de teatres arreu de Catalunya que estan fent una tasca extraordinària i Girona hi juga un paper clau, hem vingut a fer-hi costat i passar-ho bé", ha assegurat. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que mai abans havia vist una obra de Prudenci Bertrana convertida en musical. "Els directors i productors són atrevits i s'ha de tenir clar que els musicals són una manera més d'expressar una història i sentiments", ha afegit.

Atractiu afegit

D'altra banda, la gran majoria dels espectadors - provinents d'arreu de Catalunya- han assegurat que s'havien sentit atrets per la temàtica i el fet que es tractés d'un musical. És el cas d'en Joan. "Quan es va publicar l'obra, la novel·la tenia unes connotacions molt negatives i fins i tot Bertrana va haver de marxar de Girona. El fet que ara torni a ressuscitar en forma de musical és un atractiu més que no té l'obra original", ha apuntat. Part dels espectadors subratllaven que coneixien la història perquè havien llegit la novel·la ara fa uns anys. "Sempre desperta curiositat veure com una novel·la s'ha portat a sobre els escenaris", argumentava la Lourdes. En aquest sentit els espectadors veien "molt positivament" que l'obra s'hagués realitzat des del Teatre Municipal de Girona i fos el primer musical que tiraven endavant.


Des de l'organització han explicat que entre l'actuació prèvia i l'estrena han passat uns 8 programadors de diverses sales de teatre d'arreu de Catalunya a veure l'espectacle. En principi, l'objectiu és portar la producció a diverses ciutats i fer una gira per tot el territori català.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...