29 de maig 2014

Un Grec per a tothom



publicat per
27 de maig de 2014
Imma Fernández

El festival amplia l'oferta de música i dansa, i aposta per impulsar el teatre català

El festival Grec 2014 ha presentat aquest dimarts els 79 espectacles que, de l'1 al 31 de juliol, es representaran en 34 espais de la ciutat en una edició que ha apostat per ampliar l'oferta de música i dansa, i que en el cas del teatre busca impulsar la producció catalana, acompanyada d'una puntual però molt selecta presència internacional. La Fura obrirà el foc el 30 de juny amb 'M.U.R.S.', un experiment ciutadà en què el públic haurà de descarregar-se una aplicació de mòbil per viure l'experiència d'un assalt al castell de Montjuïc.

El retorn de Toneelgroep Amsterdam, la companyia holandesa que l'any passat va causar sensació amb 'Tragèdies Romanes', serà un dels grans al·licients del programa. Estrenaran el seu últim muntatge, 'The Fountainhead (La deu)', una adaptació d'un 'best-seller' dels anys 40 d'Ayn Rand que tracta el dilema d'un arquitecte que es debat entre ser fidel als seus ideals o trair-los per aconseguir l'èxit.

L'hilarant i aplaudit 'Ubu Roi' de Declan Donnellan amb la companyia Cheek by Jowl és un altre dels imprescindibles, juntament amb el retorn de la prestigiosa Peeping Tom, que presentarà 'Vader (Pare)', la primera part d'un tríptic sobre pares, mares i fills que barreja dansa i teatre. La peça ens trasllada a una residència d'avis i explora els records d'un d'ells, un Don Quixot que converteix en fantasies les realitats de la seva vida diària. 'Le capital', de Sylvain Creuzevault; i el circ de 'Beyond', de la companyia Circa, que va inaugurar amb gran èxit l'edició anterior, són altres propostes destacades.

Aquest any la inauguració oficial anirà a càrrec de la novaiorquesa Gallim Dance Company, que presentarà a l'amfiteatre (1 i 2 de juliol) la coreografia 'Wonderland'. 'Tauberbach', de Münchner Kammerspiele i Le ballets C de la B, sobre una dona esquizofrènica que viu en un femer; 'Sun', de Hofesh Shechter Company; 'Lonely Together', de Gregory Maqoma i Roberto Olivan; la coreana Ahnsooyopung Company, que uneix dansa contemporània i hip-hop, i 'Romance de Curro el Pam', creat per Jaume Villanueva i amb Antonio Canales, són altres dels espectacles del consolidat programa de dansa.

Els asos de l'escena catalana

Julio Manrique posarà en joc 'La partida', de Patrick Marber, amb Ramon Madaula i Andreu Benito, entre altres. Sergi Belbel dirigirà 'Vell temps' de Harold Pinter; i Carme Portaceli, 'Krum', de Hanoch Levin, amb un ampli elenc encapçalat per Pere Arquillué. 'Mata'm', de Manel Dueso; 'El bon lladre', amb direcció de Xicu Masó, i dos Shakespeares: 'Victòria d'Enric V', que dirigirà Pau Carrió, i 'Shakespeare on the beat', de Moisés Maicas, seran altres de les propostes teatrals. A més, Lluís Soler i Manel Barceló lideraran el repartiment de 'Bartolomé encadenat', de José Sanchis Sinisterra.

L'obertura al gènere musical es concretarà amb l'òpera contemporània 'L'eclipsi', dirigida per Xavier Albertí; 'Merda d'artista', 'Nevares en concert' i 'Nit de musicals'.

Entre l'àmplia oferta musical, que aquest any ha sumat els escenaris del Barts i el Jamboree, figuren Eels, Ludovico Einaudi, Joe Satriani, Josh Rouse, Oscar d'León, Bobby Mcferrin, Ólafur Arnalds, Joan Garriga, Chano i Josele, i Els Amics de les Arts.


A més, el festival, que amplia la seva política de descomptes (inclòs un 'last minute') i abonaments, inclourà l'anomenat Minigrec, amb ofertes per als més petits.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...