31 d’agost 2020

Assumpta Serna, musa de Vinícius de Moraes a 'La canción de Ipanema'




La veterana actriu torna al teatre interpretant Nelita Abreu en un musical de bossa nova que arriba avui a l'Aquitània

Per a Vinícius de Moraes, la relació amorosa només tenia sentit quan hi havia passió. Es va casar de forma oficial nou vegades i va tenir moltes històries al marge. ‘La canción de Ipanema’, que aquest dijous s’estrena a l’Aquitània Teatre, narra l’amor que va inspirar algunes de les melodies més boniques de la bossa nova. El muntatge amb títol inspirat en una d’aquestes melodies, la més famosa de totes, suposa la tornada d’Assumpta Serna a les taules a Catalunya.  «Em va interessar perquè és un cant a la dona i a l’amor», assenyala. Ella, amb carrera al cine i la televisió, està disfrutant amb aquest text de José Luís Sánchez –que interpeta Vinicius– dirigit per Rubén Yuste i Menno Marien (música), amb el qual debuta com a productor Ferran Soriano, exvicepresident del Barça.

Se sap que ‘Garota de Ipanema’ està dedicada a Helô Pinheiro però l’autor de l’obra defensa que aquesta era la dona que tenia al cap Antonio Carlos Jobim al fer la música. La lletra, segons explica, la va crear De Moraes pensant en Nelita Abreu, una noia 30 anys més jove que tenia robat el cor al poeta. Un amor fora de tota regla que va desafiar les estrictes lleis del Brasil dels anys 60, on les dones no podien casar-se o estudiar sense l’autorització paterna. «Era una època molt interessant en què ells van aconseguir enganyar tothom i fingir que s’havien casat en una ambaixada per estar junts», explica l’autor del musical, un cant a l’amor i la llibertat a ritme de bossa nova. El muntatge està amarat de la filosofia vital de De Moraes. «És una invitació a deixar les pors enrere i a apostar pel cor», afirma el director.

Viatge al Brasil
A part de ‘Garota de Ipanema’ també s’interpreten altres populars cançons creades en aquella època, com ‘Corcovado’, ‘Minha namorata’ i ‘Samba em preludi’. També hi ha peces de samba clàssica i tres temes creats per al musical que executen la cantant Lari Antunes, Gabriel Fortunato (flauta travessera, saxo, harmònica) i Bruno Butenas (guitarra elèctrica i clàssica).  «Tots tenim records quan escoltem aquesta música. És molt inspiradora», diu Serna, actriu que interpreta Nelita de gran.

Present i passat es creuen en aquesta obra, on tot es narra des del seu punt de vista, a partir dels records que emergeixen després de ser detinguda. Començarà a explicar la seva història a un comissari (Toni Sevilla), algú de la seva quinta. «Mai havíem treballat junts i en teníem ganes», admeten. Tot i que l’obra és «un cant a la dona i a l’amor», com diu l’actriu, també és un viatge a una altra època, a l’inici d’una aventura musical que va catapultar la música brasilera. Jordi Cadellans (Jobim) i Adriana García (ella és Nelita de jove) completen el repartiment.

+ info – publicat per
Marta Cervera

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...