17 d’agost 2020

L’arrel mediterrània




Fira Mediterrània, que es convoca a mitjan octubre a Manresa, alterna la modalitat presencial amb les propostes en línia i amplia col·laboracions amb nous festivals

Jordi Fosas, direc­tor de Fira Medi­terrània, rei­vin­dica l’arrel en la cul­tura d’avui. La pro­gra­mació de la 23a edició, pre­vista del 13 al 18 d’octu­bre, s’ha plan­te­jat des de la fle­xi­bi­li­tat per poder resol­dre pos­si­bles alar­mes arran d’una nova onada de la Covid-19, i pivo­tarà entre les acci­ons pre­sen­ci­als i les pro­pos­tes en línia. Per Foses, Fira Medi­terrània té un com­promís i una res­pon­sa­bi­li­tat per enfor­tir el cir­cuit de les acci­ons d’arts en viu (ja sigui tea­tre, dansa o música) i per con­vi­dar els cre­a­dors con­tem­po­ra­nis a incor­po­rar el prisma de l’arrel a l’hora de desen­vo­lu­par els nous pro­jec­tes, “com una matèria de la cul­tura més”.
En la segona edició que diri­geix Fosas, es van cla­ri­fi­cant els pals de paller del pro­jecte. En són tres: “mira­des” (artis­tes con­tem­po­ra­nis que incor­po­ren la mirada a l’arrel entre els ingre­di­ents de les seves pro­pos­tes), “joves” (amb artis­tes emer­gents que par­tei­xen de l’arrel com a matèria pri­mera) i “pre­sent” (la pre­o­cu­pació social d’enguany se cen­tra en el ter­ri­tori i en el desen­vo­lu­pa­ment sos­te­ni­ble).
Com en altres fes­ti­vals, mol­tes cre­a­ci­ons s’han vist des­ma­ne­ga­des per culpa del con­fi­na­ment. Fins a dotze pro­jec­tes tin­dran con­tinuïtat en altres fes­ti­vals o pro­gra­ma­ci­ons ger­ma­nes. D’aquesta manera, es garan­teix un cir­cuit al llarg de l’any. El ballarí Magí Serra i el músic Arnau Obi­ols enge­guen el fes­ti­val amb una acció de 130 hores de durada que també sig­ni­fi­carà el final de la fira. Brots trans­hu­mants és una acció iti­ne­rant pel GR 179 (va des del san­tu­ari de Que­ralt fins a Man­resa) que s’anirà gra­vant en vídeo i que inclourà la cami­nada de 61 quilòmetres pels camins per on el bes­tiar es des­plaçava als prats d’estiu, amb les con­ver­ses amb natu­ris­tes i artis­tes que ani­ran tro­bant pel camí.
La referència musi­cal la marca Maria del Mar Bonet i altres pro­jec­tes com ara Rodrigo Cue­vas amb Refree, Marco Mez­quida, el Quar­tet Brossa i Les Anxo­ve­tes i un home­natge a la figura de Teresa Rebull.

Hi ha fes­ti­vals còmpli­ces habi­tu­als com ara el Càntut, el Dansàneu, l’Ésdansa i el Sismògraf (amb el qual impul­sen el pro­jecte Delfí Colomé). Però també s’hi afe­gi­ran nous car­tells, com el Fes­ti­val de Lle­gen­des de Sant Martí de Tous i el Pri­ma­vera Sound 2021 (Za! signa amb Tarta Relena i el seu quar­tet Mega­co­bla una pro­posta cap a la psi­codèlia). Una altra nove­tat és la pro­ducció amb Sode­co­bla, que alterna la inter­pre­tació de sar­da­nes amb la Cobla Sant Jordi amb les acrobàcies a càrrec d’un grup de l’Ate­neu Popu­lar 9 Bar­ris (Circ Cobla). Kukai Dantza pre­senta la tri­lo­gia A puerta cer­rada, ins­pi­rada en el con­fi­na­ment, que inte­gra dues vide­o­co­re­o­gra­fies (pen­sa­des per ser vis­tes en línia), i Gauekoak, un solo de Jon Maya amb dos músics que han ideat amb Cesc Gela­bert Sha­ron Frid­man i Israel Galván. De les 43 pro­pos­tes que es poden con­sul­tar en el web de Fira Medi­terrània, n’hi ha cinc que només seran acces­si­bles per a pro­fes­si­o­nals, per ara. Són pro­pos­tes molt dife­rents, com ara un espec­ta­cle iti­ne­rant de Campi qui Pugui (que par­teix del conte d’Els tres por­quets), i Long, de Ker­nel Dance The­a­ter, que con­vida a un assaig obert sobre el diàleg de les arrels ori­en­tals i occi­den­tals par­tint de dos ele­ments tra­di­ci­o­nals: el ball de bas­tons i els dracs. També Simon Mayer pre­senta Sun­Beng­Sit­ting, una peça que recorre al iòdel (una moda­li­tat de cant alpí), a la dansa popu­lar i a la con­tem­porània, i pro­posa una cerca humorística de la iden­ti­tat. Són dues de les poques actu­a­ci­ons inter­na­ci­o­nals d’una edició que, com la majo­ria de fes­ti­vals, s’ha cons­truït amb la con­signa de quilòmetre zero per una raó doble: garan­tir el des­plaçament (evi­tar els vols) i donar feina a les com­pa­nyies que han que­dat des­ba­lles­ta­des per l’atu­rada de l’acti­vi­tat des del març.

Moviment de festivals en el calendari
La Covid-19 ha obligat les direccions artístiques dels festivals estratègics a ser molt àgils. La Mostra d’Igualada va descartar fer programació i va improvisar actuacions puntuals de la seva cartellera per les xarxes socials. Fira Trapezi va endarrerir la seva cita amb les actuacions a la tardor (amb dates encara per confirmar). El Sismògraf va mantenir la trobada professional per videoconferència i va convocar el públic al carrer en dues dates (20 de setembre i 3 d’octubre). El Festival de Titelles de Lleida es va haver d’ajornar, tant el programa original com la reformulació (prevista per al juliol i afectada pel confinament del Segrià).
Pel que fa als festivals d’arrencada de temporada, se sap que Fira Tàrrega no engegarà actuacions fins al mes de gener. També es dona per anul·lada la convocatòria biennal del Festival de Pallassos de Cornellà (que s’ajorna fins al 2022, en principi). Sí que es manté el nou TNT de Marion Betriu a Terrassa (del 9 a l’11 d’octubre). El Mercat de Música Viva de Vic (del 14 al 19 de setembre) ja va anunciar fa uns mesos una solució dràstica i segura: fer el festival en línia per garantir que, fos la fase que fos, es pogués dur a terme.
El Temporada Alta presentarà el seu cartell el 2 de setembre, i també la manera d’evitar el possible cataclisme de la Covid-19 (afectacions en aforaments i tipus de representacions i accions presencials i/o virtuals). De moment, se sap que farà temporada del 7 d’octubre al 8 de desembre. Superat amb nota el Grec, una de les incògnites de l’arrencada de temporada és com s’abordaran i com repercutiran les mesures de distància entre el públic en les cites de les festes de la Mercè. Tant en el BAM Cultura Viva (que, en principi, s’ha convocat) com en el Mercè Arts de Carrer, que trasllada un centenar d’actuacions pels barris.

+ info – publicat per
J. Bordes – Barcelona
elpuntavui.cat


Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...