10 de gener 2008

PASTORETS I DIMONIS

http://blocs.mesvilaweb.cat/bona
27 desembre 2007

Lluquet... rovelló... que ve el dimoni !!!

Ara és temps de Pastorets. Per tot arreu de la geografia catalana podem veure aquestes boniques i populars representacions inspirades en el naixement de nostre senyor Jesús i l'adoració humil i senzilla dels intrèpids pastorets de les valls de Betlem. Sense oblidar el dimoni escuat que els empaita.

Son versions molt divertides i entranyables, creades per les grans plomes del teatre català, com ara Frederic Soler o Folch i Torres o el mateix Pamies, entre moltíssims autors locals menys coneguts. Forces actors i/o actrius del panorama teatral actual, van començar fent els Pastorets i la Passió al teatre del seu poble. Si voleu saber-ho tot sobre el tema, podeu anar a la web de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, amb vora trenta agrupacions inscrites i totes les dades a la vostra disposició.

L'altre dia l'amic Dimoniet, ens feia un retrat de la figura del Pere Botero, al seu bloc i ens parlava dels pastorets. Us recomano que visiteu el seu post, molt interessant sobre aquest personatge popular i temut per la canalla. Si voleu recuperar un altre article sobre el tema, justament avui fa un any al Fotolog de l'Arsmusicae, parlaven dels Pastorets.

El clip de sota, és del grup Pastorets Rock, que fa una posada en escena molt irònica i esbojarrada, per divertiment general.


Encara som a temps de veure les representacions que es fan per tot arreu. Podeu cercar informació a la web de la coordinadora o també a l'agenda de la Generalitat de Catalunya. La nostra web de capçalera en qüestió de festes ens aporta aquesta descripció dels Pastorets:

Els Pastorets són les representacions nadalenques per excel·lència, dramatitzacions divertides i entranyables que combinen magistralment els continguts més argumentals del misteri cristià del naixement de Jesús, com la lluita del bé contra el mal o el naixement del Messies. S’estructuren en diferents parts i s’anomenen Pastorets perquè l’acció o trama es desenvolupa a través dels diàlegs que tenen els pastors en anar a fer l’ofrena al nounat. L’origen dels Pastorets el trobem en el teatre religiós medieval català que en dates nadalenques que s’estructurava en quatre nuclis argumentals: els Officium pastorum (l’adoració dels pastors o “pastorades”, l’Ordo prophetarum (desfilada de profetes bíblics i aparició de la Sibil·la), l’Ordo stellae (basat en el tema de l’estel dels Mags) i l’Ordo Rachaelis (dramatització del lament de Raquel després de la matança dels Innocents). Tot i que els primers textos en català d’aquest tipus de teatre són del segle XV, no és fins a finals del XIX, amb l’aparició primer del text de Miquel Saurina Los Pastorets de Betlem, o sia, lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist (publicat l’any 1887) i el de Frederic Soler “Pitarra” El bressol de Jesús o En Garrofa i en Pallanga(publicat l’any 1901) que la representació torna a agafar embranzida. Des d’aleshores han estat molts els autors que han escrit la seva pròpia versió d’aquesta dels Pastorets, com La flor de Nadal de Francesc d’Assís Picas, L’estel de Natzaret de Ramon Pàmies o els famosos Els Pastorets o l’adveniment de l’Infant Jesús de Folch i Torres. Moltes de les representacions d’Els Pastorets són a càrrec dels grups de teatre local i es fan en centres socials, centres parroquials, casinos o teatres. Els Pastorets han estat la cantera on s’han format molts dels actors que en l’actualitat excel·leixen en obres de teatre o sèries de televisió.

Apa doncs que el dimoni no us enxampi i puguem fer córrer la consueta.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...