17 de desembre 2021

Nadal arriba a la Sala Cabanyes amb l’estrena d’Els Pastorets de Mataró

 

mireia romagosa


En el segon any al capdavant de l’espectacle, Coral Consegal porta a escena un muntatge amb més pes del text i la música

S’acosta Nadal i això, a Mataró, vol dir que s’acosta l’estrena d’Els Pastorets de Mataró. Un dels clàssics del període nadalenc aixeca el teló aquest diumenge, 19 de desembre. Els motors dels Pastorets, que pràcticament no s’aturen en tot l’any, estan aquests dies a ple rendiment enllestint tots els detalls necessaris per a l’estrena.

Àngels i dimonis; pastors i pedretes; nimfes, bruixes i follets tornen a l’escenari de la Sala Cabanyes, on s’hi estaran durant deu representacions, fins al 30 de gener.

En el segon any al capdavant de l’espectacle, Coral Consegal manté un muntatge amb un format diferent del tradicional, amb més pes dels personatges i de l’orquestra que, sota la direcció de Gemma Sancho, se situa al centre de l’escenari. Per la seva banda, Heidi Consegal s’encarrega de la direcció coreogràfica de l’espectacle.

Uns Pastorets com no s’han vist mai
L’any passat, en plena pandèmia i en uns mesos en què hi havia diverses restriccions que afectaven la cultura, Els Pastorets van haver-se de repensar.

Consegal i el seu equip van reformular l’espectacle per fer-lo viable a la situació epidemiològica i aconseguir mantenir la continuïtat històrica que: des del final de la Guerra Civil, “L’estel de Natzaret” s’ha representat ininterrompudament cada Nadal a la Sala Cabanyes.

En aquests Pastorets, diferents de com s’havien representat durant més de cent anys, agafen encara més protagonisme el text de Ramon Pàmies i la música dels mestres Enric Torra, Felip Vilaró i Miquel Ferrer. És un espectacle amb un nou concepte i en què es potencien les videoprojeccions.

Enguany, la situació sanitària permet fer una lleugera ampliació el nombre de participants a l’espectacle, que es notarà sobretot en els balls del pròleg. Tot i que es podrà aixecar el teló amb l’aforament del teatre complet, seria imprudent fer uns Pastorets com els que es feien abans de la pandèmia, amb uns 400 participants de totes les edats movent-se en espais reduïts.

La lluita entre el Bé i el Mal, els dubtes de Naïm o les peripècies de Jonàs i Mataties, unes històries que han atrapat milers d’espectadors tant de Mataró com de fora, tornen a pujar a l’escenari però ho fan d’una manera com no s’havia vist mai.

40 anys sent Patrimoni Cultural de la Ciutat
Aquest any, la Sala Cabanyes celebra els 40 anys de la declaració de l’espectacle com a Patrimoni Cultural de la Ciutat.
La declaració, fruit d’un acord entre l’Ajuntament i la Sala Cabanyes i aprovada per unanimitat en el ple municipal, es va fer amb l’objectiu de garantir la continuïtat d’un espectacle que, com assenyalava el text, tenia i té un “prestigi extraordinari no només a Mataró, sinó inclús a tot Catalunya”.
L’acord va suposar un punt d’inflexió per als Pastorets de Mataró i va comportar alguns canvis en el muntatge, des d’una revisió del text fins a la incorporació d’una escena i un compromís de més exigència.
Amb motiu d’aquesta efemèride, el mes de setembre, la Sala va entregar a l’Arxiu Municipal les partitures, el text i fotografies dels decorats dels Pastorets de Mataró.

Mesures sanitàries al teatre
Des de la represa de l’activitat després de l’aturada forçada per la pandèmia, la Sala Cabanyes aplica una sèrie de mesures per garantir la màxima protecció al teatre. Durant les representacions, el públic ha de portar durant tota l’estona la mascareta tapant la boca i el nas.
Tant l’entrada com la sortida del públic es fan de manera esglaonada per evitar aglomeracions. Tots els espais del Centre Catòlic es desinfecten després d’haver-se utilitzat i, a més, s’han col·locat dispensadors de gel hidroalcohòlic a totes les dependències.

Dies de representació:
Diumenge, 19 de desembre de 2021, a les 18.00 hores
Diumenge, 26 de desembre de 2021, a les 19.00 hores
Diumenge, 2 de gener de 2022, a les 18.00 hores
Dijous, 6 de gener de 2022, a les 19.00 hores
Diumenge, 9 de gener de 2022, a les 18.00 hores
Dissabte, 15 de gener de 2022, a les 19.00 hores
Diumenge, 16 de gener de 2022, a les 18.00 hores
Dissabte, 22 de gener de 2022, a les 19.00 hores
Diumenge, 23 de gener de 2022, a les 18.00 hores
Diumenge, 30 de gener de 2022, a les 18.00 hores
Lloc:
Sala Cabanyes (La Riera, 110-120)
Preu:
18 € (platea) / 14 € (amfiteatre)
Venda de localitats: entrades,salacabanyes.cat

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...