21 d’abril 2013

Aquesta tarda darrera representació de La Ratera




Aquesta tarda a les 18.30 hores ultima representació de la Ratera.
Si encara no saps que fer avui diumenge aprofita per veure aquesta versió teatral d'aquesta famosa novel·la d'Agatha Christie que representa Sala Cabanyes.

Sabies que ...

L'obra teatral d'Agatha Christie té el rècord de permanència en cartelleres, i segueix atraient el públic.

Quan el 6 d'octubre de 1952 es va estrenar La ratera (The Mousetrap) al teatre Royal a Nottingham, Anglaterra, la seva autora, Agatha Christie, li va predir una temporada no major a vuit mesos. Al dia d'avui, l'obra porta 58 anys ininterromputs de presentacions existoses. Ja el 1970, s'havia convertit en la producció amb més temps en cartellera, en assolir 7.511 funcions consecutives.

La trama

La ratera, és una obra de misteri, pertanyent al subgènere de novel · les policials. La trama es desenvolupa en dos actes, i el lloc és sempre el gran saló de la Mansió Monkswell, on el jove matrimoni Ralston organitza una reunió i rep els seus quatre convidats. Inesperademente, un setè personatge, el Sr Paravinci, arriba a la mansió amb l'excusa que el seu acte es va avariar pel temporal. Poc després tots s'assabenten de l'assassinat d'una dona al Londres. A causa d'això, el detectiu Trotter fa la seva arribada a la mansió enmig d'una tempesta de neu, i explica als hostes que l'assassí va deixar una nota que deixava explícit que el pròxim assassinat es portaria a terme allà mateix. Efectivament, una de les convidades, la Sra Boyle és la nova víctima, convertint a tots en sospitosos.

Cap al final de l'obra, quan es descobreix qui és l'assassí. Els actors demanen al audiència que no revelin el nom, perquè no es perdi la "màgia" de l'obra i no afecti els futurs espectadors.

Curiositats i la clau de l'èxit

El 10 d'abril de 2008 es va arribar a la funció 23.074. L'obra s'ha traduït a 22 idiomes i s'ha presentat a 21 països, amb la mateixa tradició del final, que l'audiència mantingui en secret el nom de l'assassí. Però, per què ha tingut tant èxit?

El productor de l'obra, Peter Saunders, va tenir la cura de donar-li publicitat en els primers anys. A cada aniversari, la publicitat donada atrau més públic, així s'arriba a un altre aniversari i més públic successivament. Tot sembla tan simple com això.

Algunes curiositats:

Els actors han anat i venint al llarg dels anys. El cast original estava conformat per: Richard Attenbourough, com el detectiu Trotter, i Sheila Sim com Mollie Ralston, en els protagonistes. En l'actualitat, el repartiment dura un any, sempre es va renovant.

Agatha Christie
 En 58 anys correguts, l'escenografia només ha estat modificada en dues oportunitats: en 1.965 i 1.999. No obstant això, encara s'utilitza el vell rellotge i la butaca del gran saló. En 1.962 l'arma assassina original (un revòlver 38 Colt New House) va ser eliminat de la producció pel fet que es prohibia la utilització d'armes de foc a l'escenari. En 1.985, el revòlver es va subhastar en 700 dòlars, gairebé 6 vegades més gran que valor real.

En els primers 36 anys, les encarregades del vestuari planxar més de 106 km de camises, els espectadors van consumir més de 269 tones de gelat i 220.000 litres de begudes.

Per tot això, Llarga vida a "La ratera"!

Recordeu que si voleu veure la producció de Sala Cabanyes podeu reserva les vostres localitats a www.salacabanyes.cat

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...