26 d’abril 2013

El Grec 2013 obrirà amb un gran espectacle de circ i música clàssica




publicat per
24 abril de 2013
José Carlos Sorribes

El certamen s'ajusta, en el segon any de Ramon Simó com a director, amb una reducció d'espectacles i un 10% del seu pressupost

El festival Grec 2013 ha fet els seus primers passos aquest migdia amb la presentació d'una trentena dels espectacles, una mica menys de la meitat del programa, a càrrec del seu director, Ramon Simó, en presència de Jaume Ciurana, el tinent d'alcalde de Cultura de Barcelona. En el seu segon any de mandat, Simó no s'ha escapat dels efectes de la crisi amb una reducció del pressupost del 10% respecte al passat festival. El Grec comptarà amb 3,2 milions que el seu director ha invertit, explica, "més en art que en ferro", en al·lusió a un manteniment de l'alta qualitat del programa en detriment d'una de les seves novetats en l'estrena, com van ser la carpa central de la plaça de Margarida Xirgu i la instal·lada al costat de la fonts de Montjuïc.

Un intèrpret de 'Opus', l'espectacle de circ que obrirà el festival Grec 2013.

Mostra d'aquesta aposta per l'alta qualitat és l'espectacle de circ 'Opus', que inaugurarà el Grec l'1 de juliol. Un dia abans se celebrarà la festa ciutadana a l'avinguda de Maria Cristina. Aquesta àmplia coproducció internacional de la companyia australiana Circa integra la música clàssica dels quartets de corda de Xostakóvitx, interpretada per la formació francesa Quatuor Debussy. "Al marge de la seva capacitat plàstica i tècnica, mai deixen indiferent l'espectador. El seu treball ataca el cor, el fetge i el cervell", ha explicat Simó.

'Opus' serà el tret de sortida d'un festival, al llarg del mes de juliol, amb més  de 60 espectacles -"sis o set menys que l'any anterior", ha puntualitzat Simó- dels quals avui s'han presentat els que se celebraran a l'amfiteatre de Montjuïc, l'epicentre del festival. Al marge d''Opus', s'hi oferiran tres espectacles de teatre, dos de dansa i deu de música. A el capital teatral, destaca 'Fuegos' (26 al 28 de juliol), la proposta que dirigirà Josep Maria Pou, a partir d'un text de Marguerite Yourcenar, amb Carmen Machi, Cayetana Guillén-Cuervo, Nathalie Poza i Ana Torrent.

JA T'HO DIRÉ, A L'AMFITEATRE

En l'apartat de dansa , Simó ha destacat 'Puz/zle' (15 i 16 de juliol), de Sidi Larbi Cherkaoui, com un dels "imperdibles" d'aquesta edició. El coreògraf belga, d'origen magribí, compta les seves presències a Barcelona amb èxits. L'amfiteatre seguirà sent el gran aparador musical amb un programa variat amb noms com Diego el Cigala (10 de juliol), Wynton Marsalis & Lincoln Center Orchestra (17 de juliol), Buika (21 de juliol), Jorge Pardo (22 de juliol) i Kiko Veneno (31 de juliol), com a tancament del festival. El Grec també viurà el retrobament de Ja t'ho diré amb el tercer concert de la seva minigira als nou anys de la seva separació. Després de passar al maig a Salt, ho faran el 3 de juliol abans del comiat el 19 a Ciutadella.

Dintre de les novetats d'un festival al qual també li toca cobrir l'absència d'oferta internacional a la cartellera teatral barcelonina, Simó ha introduït aquest any el Mini Grec, amb uns 13 espectacles destinats al públic familiar i repartits per diferents teatres de la ciutat: Almeria, Guasch, Jove Teatre Regina, Tantarantana, Poliorama i La Puntual. El Grec també ha firmat un acord de col·laboració amb el CCCB on es veuran dos espectacles, d'Ernesto Collado i Iván Morales, en què el públic s'implicarà en el seu procés de creació.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...