25 d’abril 2015

Figueres estrena el Circ Charlie Rivel



publicat per
23 abril de 2015
Imma Fernández

Genís Matabosch impulsa la nova carpa catalana, que serà itinerant

Duo Rose, una de les atraccions de la nova carpa, instal·lada a Figueres fins al 4 de maig. BERTRAND GUAY

El més difícil encara és el seu lema vital i el trampolí del seu incansable entusiasme. Genís Matabosch, l'impulsor i director del Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres, que en a penes quatre edicions s'ha enfilat a la segona posició del rànquing europeu després de la històrica cita de Montecarlo, s'ha tret del barret una nova carpa: el Circ Charlie Rivel, que fins al 4 de maig ha quedat instal·lada a la plaça de Catalunya de Figueres, la seva ciutat natal. «Es tracta d'un circ català amb talents d'arreu del món. Com passa amb el Barça. Uneix catalanitat i qualitat», explica l'organitzador, que ha pres el nom d'un dels pallassos més mítics de la història: Charlie Rivel. La seva data de naixement (el 23 d'abril del 1896, a Cubelles) coincideix amb l'estrena de la carpa, que serà inaugurada per la seva nonagenària filla, Paulina Schumann.

AMB IDENTITAT
Fugint de les etiquetes de clàssic o contemporani, Matabosch proposa un circ d'atraccions amb la premissa que aquestes es vesteixin amb trets de la cultura catalana, a nivell estètic i musical. «Igual que veiem trapezistes xinesos amb quimonos, nosaltres tenim l'acròbata Wang Yang a les cintes aèries mentre s'interpreta en directe El cant dels ocells i el trio brasiler Olimp's Brothers amb indumentària d'inspiració gaudiniana», anuncia. Entre els 16 artistes presents, de 10 països, en figuren tres de catalans: la malabarista Natalie Massot, el mag Charlie Mag (un virtuós amb els coloms) i Marina Raluy (patins acrobàtics i perxa de genolls). El pallasso Totti, els trapezistes Duo Rose i els gossos ensinistrats de The Sangers són altres dels números destacats.


L'estada a la capital de l'Alt Empordà serà la prova de foc per convèncer altres municipis i emprendre la primera gira la primavera del 2016. El preciós interiorisme de l'envelat, a l'estil del Conelli de Zuric, acull 826 butaques vermelles en una estructura sense asta que maximitza la visibilitat. A més a més, la versatilitat de la grada permet convertir l'espai en un restaurant de 400 places. Matabosch no té por del repte, que ha suposat un desemborsament de 800.000 euros, malgrat precedents frustrats com el del desaparegut pallasso Monti, el Circ Ozó o les dificultats que va patir el Circ Cric. L'empresari, amb una gran experiència en el tour management de grans carpes internacionals i festivals, i habituat als vendavals (la tramuntana), també econòmics («m'he arruïnat un parell de vegades»), confia que el vent li serà propici.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...