13 de juny 2012

El nét de Tarradellas estrena una obra sobre el cor de Francesc Macià




'La balada dels històrics anònims', fins al 24 de juny a la Sala Beckett

Els actors Anton Tarradellas, nét de l'expresident Josep Tarradellas, i Ivan Fox han estrenat a la Sala Beckett l'obra 'La balada dels històrics anònims'. Tant Tarradellas com Fox, tots dos d'origen català, resideixen a Brussel·les, signen un treball que, mirant cap al passat, reflexiona sobre el present. L'obra es podrà veure fins al 24 de juny.

Abril del 1939. Al final de la Guerra Civil, un home pren el camí de l’exili carregat amb una relíquia molt especial: el cor embalsamat del president Francesc Macià. Uns mesos més tard esclata la Segona Guerra Mundial i, amb ella, l’interminable processó de milers i milers de refugiats. L’home travessarà Europa amb el seu paquet, a peu, en tren, en cotxe, fent passar la relíquia per un assortiment de formatges. De Catalunya a Bèlgica passant per França i Suïssa, en el camí del cor d’en Macià s’hi creuaran altres destins. els de celebritats del moment fugint de la puixança del feixisme i els de ciutadans anònims que, encarant el conflicte del segle XX, li confiaran la decisió que han pres: resistir o fugir.

Ivan Fox i Anton Tarradellas tenen tots dos una forta afinitat amb el tema. El primer és descendent d’anarquistes republicans que van combatre el feixisme durant els quaranta anys de la dictadura. Anton Tarradellas, per la seva banda, és el nét de l’home que va portar la relíquia a través d’Europa durant aquests quaranta anys i que va acabar esdevenint, a més a més, president de la Generalitat: Josep Tarradellas. Aquesta és la raó per la qual han tingut accés, entre altres, a l’Arxiu Montserrat Tarradellas, que els ha permès desenterrar algunes anècdotes oblidades dels temps de l’exili: de les més fortes a les més estranyes, divertides, emocionants…

Aquestes històries, arreplegades com un trencaclosques que va prenent forma a poc a poc, completen un espectacle que, seguint les aventures del cor d’en Macià, el que fan és nodrir una reflexió sobre el present. Quin valor donem als nostres combats d’avui? Fins on estem disposats a portar-los? Tarradellas i Fox pugen a un escenari i sense ànim de presentar "un documental" aprofiten aquesta peripècia per construir una "història ni oficial ni oblidada, sobre els fets que es queden en els pobles, sobre els anomenats històrics anònims".

Amb una durada d'hora i quart, l'obra està dirigida per Julie Annen i es podrà veure a la sala de Gràcia fins al pròxim 24 de juny.

publicat per
foto : Véronique Vercheval
11 de juny de 2012 

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...