24 de juny 2012

Un espectacle de gran format sobre el canvi climàtic obrirà la Fira de Tàrrega




'As the world tipped' és una fascinant producció de teatre convencional i aeri amb un escenari que es transforma en pantalla

La meitat de la programació oficial és estrena i la majoria seran espectacles de carrer

Un muntatge espectacular sobre el canvi climàtic, As the world tipped dels britànics Wired Aerial Theater donarà el tret de sortida a la Fira de Tàrrega, que convertirà els carrers de la ciutat en una festa de les arts escèniques del 6 al 9 de setembre. El xou comença amb l'escenari a la italiana i a poc a poc es va inclinant, per deixar caure tot el que hi ha per convertir-se en una enorme pantalla sobre la qual es projecten imatges d'un món en crisi amb uns actors que, suspesos en l'aire amb arnesos de seguretat, intenten frenar la catàstrofe mediambiental.

El repte és que els espectacles s'integrin en els diferents espais, carrers i places que té Tàrrega als quals aquest any s'hi afegirà el museu de Cal Trepat. Aproximadament 67 companyies, 45 d'elles en la selecció oficial, participaran en la nova edició de la mostra que ha participat en la producció de 12 espectacles.

La meitat dels espectacles de la programació oficial són d'estrena. "Tàrrega arrisca", ha destacat el seu director, Jordi Duran que en aquesta segona edició al capdavant de la mostra ha disposat de més temps per aprofundir en els objectius de la Fira entre els quals destaca la internacionalització. Una enquesta sobre l'impacte de la internacionalització, basada en enquestes amb companyies i programadors que van participar el 2009 i 2010, situen Tàrrega entre una de les millors fires de teatre de carrer d'Europa.

Entre les propostes internacionals més potents que aterraran a Tàrrega aquest any figuren Zweep, d'una prestigiosa companyia holandesa que integra en la dansa contemporània tècniques del kung-fu i el txi-kung, Descomposición, una denúncia de la corrupció a Mèxic a càrrec d'una formació d'aquell país, i Kiss&cry, una poètica coreografia dels belgues Charleroi Danses que converteix els dits de la mà en ballarins. I si l'any passat Llatinoamèrica va ser el continent convidat, en aquesta edició serà la cultura nòrdica. El muntatge Bring the ice demostrarà fins a quin punt les interconnexions en el món del circ estan presents entre els països d'aquestes latituds i Catalunya.

Destaca la presència de companyies que exploren noves maneres d'aproximar-se al públic. TeatrodeCerca amb Que vaya bonito (una de terraos) convidarà el públic a participar en una festa que s'agra, Obskené muntarà Trossos, una muntatge sobre la immigració en què el públic escull l'itinerari i l'artista Raúl Martínez, de Ferrocular, presentarà Pantalla botánica, una instal·lació que juga amb la robòtica i la jardineria.

El pressupost d'aquest any és un 10% menor a l'anterior edició, 1.209.209 milions d'euros, aportats principalment per la Generalitat.

publicat per
Marta Cervera
20 de juny de 2012 

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...