01 de juny 2012

La Beckett presenta l'últim treball d'Albert Pijuán



'Nix tu, Simona', fins diumenge


Fins aquest diumenge la Sala Beckett presenta 'Nix tu, Simona', l'últim treball d'Albert Pijuán. L'obra, dirigida per Albert Mestres, és un monòleg amb un únic intèrpret damunt l'escenari, Aina Calpe. Durant una hora Calpe , en la pell de la Simona, analitza el món i reflexiona sobre si existeixen la innocència i la bondat en estat pur. La història d'una dona innocent que està tan acostumada a ser maltractada, i és tan bondadosa, que no veu la crueldat que l'envolta.

El director del muntatge, Albert Mestres, considera que 'Nix tu, Simona', del jove autor de Calafell d’Albert Pijuan és "un text extraordinari". Un text on pren la paraula una nena amb limitacions mentals per explicar les últimes vicissituds de la seva vida. "El llenguatge d’aquest monòleg assoleix unes cotes d’expressivitat altíssimes que permeten centrar la posada en escena, de plantejaments minimalistes, en la interpretació. El resultat és un flux verbal que arrossega l’espectador quasi sense respiració des de la primera paraula i de gran impacte emocional", diu Mestres, que remarca com l'obra convida l'espectador a assistir a "la innocència i la bondat pures enfrontades a les complexes xarxes on ens trobem atrapats els habitants del món contemporani".

Per Francesc Foguet, autor del pròleg de l'obra, el gran repte de 'Nix tu, Simona' "és posar-se en la ment d’una nena jove que és diferent, que no és com les altres; traduir la seva manera d’observar i de sentir el món que l’envolta". Aquesta 'deficient mental' fa una llarga confessió sobre el món. Confosa, vacil·lant, ingènua, Simona revela una realitat horrible, violenta i salvatge. "Simona s’adona que la mancança que té, la diferència respecte als altres, desperta el rebuig o la incomprensió. Com que té un concepte molt primari de la justícia, de l’ètica o de la moral, no acaba de veure el costat traumàtic, dolorós, cruent de les vivències en què està immersa", explica Foguet.

"Potser, en el fons, només es tracta d’adonar-se que l’horror i el goig tenen la mateixa expressió", diu Pijuán.

publicat per
29 de maig de 2012 

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...