25 de setembre 2012

Temporada Alta manté el nivell amb menys diners




Lluny de llepar-se les ferides de la crisi, Salvador Sunyer pinta un futur brillant amb un teatre més arriscat i més internacionalització

El "Macbeth" d'Àlex Rigola inaugurarà un festival que ha perdut el 30% del pressupost i redueix de 94 a 74 els espectacles programats

publicat per GIRONA | D.B./EFE www.diaridegirona.cat 6 de setembre de 2012

El festival Temporada Alta afronta la seva edició de 2012, que tindrà lloc del 4 d'octubre al 9 de desembre, amb un reducció pressupostària del 30% que comporta també un descens al número d'espectacles, que passaran de 94 a 74.
El director de la cita, Salvador Sunyer, en presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va presentar ahir el programa, en el qual destaquen les produccions estrangeres de William Forsythe, Jan Fabre, Edward Hall, Oskaras Korsunovas, Guy Cassiers, Guillermo Calderçon, Declan Donnellan, Sidi Larbi Cherkaoui i Shantala Shivalingappa.
Sunyer va explicar que la reducció que deixa el pressupost en 2.052.000 euros ha obligat a apostar per un festival que explora les línies de futur de la cultura per adaptar-se a la situació econòmica actual. El futur vol dir "més obres i treball internacional, més autoria local i més experimentació i nova creació". Molt crític amb la pujada de l'IVA en espectacles teatrals, va confirmar que les administracions públiques tant estatals, com autonòmiques i locals han mantingut les seves aportacions, però que el conveni Escena Catalana Transfronterera, pel que Europa contribuïa al festival, ha finalitzat.
Sunyer va detallar que la qualitat de la programació respon, a més de a l'aportació d'administracions i empreses, al fet que "alguns artistes han abaixat preus i fins i tot vénen només per la taquilla".
Mascarell va destacar que la Generalitat no ha aplicat cap retallada al Temporada Alta, per expressar la "convicció" en un festival que és un "element estratègic fonamental" per al Govern català i com a "plataforma de creativitat i aparador internacional".
L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va admetre que la desaparició de l'ajuda europea que havia permès fer pujar aquesta cita obria moltes incògnites en un moment de dificultat econòmica, però va subratllar la capacitat de resposta demostrada. Puigdemont va criticar també la pujada de l'IVA, que va qualificar d'impost "injust", i va assenyalar que la "víctima no són només els espectadors, sinó les ciutats com Girona que han fet de la cultura un motor econòmic".
Temporada Alta s'estrenarà el 4 d'octubre amb la posada en escena de Macbeth, d'Àlex Rigola, que servirà també per inaugurar la nova seu del centre de producció El Canal.
El festival inclourà aquests 74 espectacles procedents de 15 països, entre els quals Espanya tindrà un pes important amb les estrenes que proposaran la dramaturga Angèlica Liddell i la companyia La Zaranda. La representació catalana vindrà de la mà de Jordi Casanovas, Sol Picó, Calixto Bieito, Pau Miró, Blai Mateu, Carles Santos o Pep Tosar, a més del citat Àlex Rigola.
Malgrat la reducció pressupostària, la dansa tindrà un paper destacat amb tretze espectacles que pràcticament doblen el seu anterior, més presència en aquesta cita. Malgrat la desaparició d'ajudes europees, Temporada Alta manté la seva internacionalització amb la inclusió de quatre dels espectacles del Teatre del Archipel de Perpinyà.
Entre els espectacles destacats figuren Hamlet, de Korsunovas; Duister hart, de Guy Cassiers; Les tres germanes, de Declan Donnellan, l'estrena europea de Los talentos, dels argentins Agustín Mendilaharzu i Walter Jakob, o Villa y Discurso, del xilè Guillermo Calderón.
El Temporada Alta comptarà en total amb 122 funcions, de les quals 35 seran estrenes absolutes. S'han posat a la venda 42.052 entrades per les quals espera ingressar mig milió d'euros en taquilles.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...