18 de setembre 2012

Els teatres de BCN van guanyar un 8% de públic la temporada passada




Les sales van reunir 2.890.624 espectadors, una xifra espectacular que es veu enterbolida pels temors que provoquen la pujada de l'IVA i la crisi de les gires

PUBLICAT PER WWW.ELPERIODICO.CAT 12 DE SETEMBRE DE 2012  JOSÉ CARLOS SORRIBES / Barcelona

Els teatres de Barcelona segueixen atraient el públic malgrat la crisi. Aquest és el resum del balanç presentat per la patronal escènica catalana, Adetca, de la temporada passada. El seu president, Daniel Martínez, ha anunciat aquest migdia un augment "espectacular" d'un 8% respecte a la temporada passada. En el curs 2011-12 es van reunir un total de 2.890.624 espectadors a les sales, xifra que deixa una mica més a prop la barrera dels tres milions, que es veia com una utopia, va dir Martínez, fa menys d'una dècada.

 Imatge del musical 'Los Miserables'.
Martínez s'ha mogut en el seu discurs entre la paradoxa de la bonança d'aquestes xifres i l'amenaça que ha provocat sobre el sector la pujada al 21% de l'IVA, fet que s'uneix a les dificultats per programar gires fora de Barcelona, a la resta de Catalunya i Espanya, per les dificultats econòmiques dels ajuntaments. "L'èxit ha quedat aigualit per la tempesta que ens ve al damunt", ha afirmat el president de l'Adetca i del grup Focus, que ha parlat d'una "barbaritat" l'augment impositiu. Encara que s'ha mostrat convençut de guanyar aquesta batalla, "perquè tenim la raó". En aquest sentit, ha explicat que es manté una intensa negociació perquè el Govern rectifiqui la seva mesura, i se situa en consonància amb països del nostre entorn.

PUJADA DE LA RECAPTACIÓ
L'augment d'espectadors, d'altra banda, ha suposat també una pujada de la recaptació dels teatres barcelonins, que ha superat els 68 milions d'euros, gairebé cinc més que la temporada anterior. El percentatge d'ocupació ha baixat de forma poc significativa (del 54,48% al 53,77%), segons Martínez, i això s'explica pel nombre més elevat d'espectacles i de funcions d'aquest últim exercici. La classificació d'obres més vistes està encapçalada per 'Los Miserables', amb 173.218 espectadors al Barcelona Teatre Musical, seguit per 'Campanades de boda' (147.101 al Tívoli) i 'Cop de rock' (110.864 al Victòria). El Liceu va ser l'espai amb més espectadors (274.841), mentre que el Tívoli va liderar la classificació d'espectadors de pagament (258.314).

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...