24 de febrer 2016

'El florido pensil' torna a la cartellera en clau femenina



Publicat per
11 de febrer de 2016

Roser Batalla, Lloll Bertran o Victòria Pagès, entre les intèrprets d'un muntatge dirigit per Fernando Bernués i Mireia Gabilondo

Amb el llibre d'Andrés Sopeña El florido Pensil es va crear tota una referència d'àcida crítica cap al tipus d'escoles de la postguerra i el seu sistema educatiu. La versió teatral va ser també tota una fita, amb diferents versions que s'han mantingut a la cartellera durant moltes temporades. Ara, per primer cop arriba a la cartellera Barcelonina en versió femenina; és a dir, amb el retrat d'una escola per a nenes.

El florido Pensil – nenes explica la rutina d'una escola femenina de postguerra, a l'absurda i il·lògica brutalitat del sistema educatiu franquista. L’escola és el reflex de la societat i de la seva ideologia dominant, la ideologia dels guanyadors de la Guerra Civil, una visió del món parcial i reduccionista portada fins als últims extrems.

En el cas de les nenes, això es visualitza a partir de la imposició d'una empresa moralitzadora on la dona quedava relegada al matrimoni i a la concepció, on la seva llibertat era retinguda pels marits i per la moral de l'Església.

En el repartiment de Barcelona de l'obra hi trobem importants actrius de la nostra escena, que amb la seva vis còmica posaran al descobert l'absurditat del sistema. Són Roser Batalla, Lloll Bertran, Victòria Pagès, Mireia Portas i Isabel Rocatti, amb versió textual de Guillem Jordi Graells i direcció de Fernando Bernués i Mireia Gabilondo.

Quan es fa
Data d'inici:
11/02/2016

Data de finalització:
06/03/2016

On es fa
Lloc:
Teatre Poliorama

Direcció:
la Rambla, 115

Districte:
Ciutat Vella

Telèfon:
933177599

Horari
Dies       Hores    Preus
dimecres, dijous i divendres
a les 21:00 h     
Entrada general de: 10 a 29 e
(+ despeses de gestió)

Dissabtes
a les 18:00 h i a les 21:00 h
diumenges
a les 18:00 h
Observacions

Amb: Roser Batalla, Victòria Pagès, Lloll Bertrán, Mireia Portes i Isabel Rocatti.


"EL FLORIDO PENSIL- NENES" és la història del dia a dia de cinc noies sotmeses a l'absurda i il·lògica brutalitat del sistema educatiu que va dominar l'Espanya de la postguerra. L'escola és el reflex de la societat i de la seva ideologia dominant, i aquesta ideologia havia decidit posar al dia el més profund patriarcat medieval, i portar-lo a les seves últimes conseqüències. La dona va ser el principal objectiu de l'empresa moralitzadora, doncs resultava que estava naturalment destinada al matrimoni i a les labors domèstiques. La seva carrera professional havia de ser la de formar una família i tenir prole, i en això es posaven d' acord pràcticament totes i tots: la mestra, el capellà, els pares, els moralistes, les cupletistes, les escriptores de novel·les roses, i fins i tot les professores de gimnàstica, si m'apuren. En tots els escenaris de l'acció es veurà reflectit, de vegades a les clares, de vegades mitjançant retorçades marrades, que només existien dos tipus de dones: les decents i les altres.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...