02 de febrer 2016

15 obres de teatre amb vessant solidària per aquest 2016

1. Guerra

Un soldat, una ciutat i un músic en directe. Són els tres protagonistes d’aquest muntatge, en el qual ens conviden a pensar si no ens dediquem a contemplar les atrocitats de la guerra com si fos només un espectacle que veiem des del sofà de casa,  i a preguntar-nos si és cert que, com ens volen fer creure, les guerres són inevitables, necessàries i fins i tot heroiques. Una reflexió sobre la guerra i la forma en què ens l’expliquen que utilitza la música, el teatre, lesprojeccions i els efectes multimèdia per crear un musical, tan provocador com irònic.
- Teatre Victòria. Barcelona. Del 19 de gener al 31 de gener. 

2. Sembla que rigui

Ja imagino el que dirà la gent quan vinguin a dir-me l’últim adéu. Si és que ve algú : “Se la veu tranquil·la”. “Sembla que dormi!” “Ha quedat molt bé!” “De fet, ha quedat ben igual!” “No, ha quedat millor que quan era viva!” Sembla que rigui és un text interpretat en forma de monòleg per la Mont Plans i escrit per ella mateixa i l’Òscar Constantí que repassa una realitat com és la mort des de diferents mirades: biològica, social i sentimental.
- La Seca Espai Brossa. Barcelona. Del 13 de gener al 7 de febrer.

3.  Història

Un jove estudiant universitari s’enamora d’una noia, que resulta ser la filla del seu professor d’història. Els tres personatges que componen aquest triangle intenten comprendre una mica millor les relacions que viuen entre ells. Podem arribar a conèixer les il·lusions, les ombres o, fins i tot, els silencis dels altres?
Sala Beckett. Barcelona. Del 20 de gener al 21 de febrer.

4. El Petit Príncep

La narració d’El Petit Príncep d’Antoine de Saint-Exupéry és una faula mítica, un relat filosòfic que s’interroga sobre la relació de l’ésser humà amb els seus semblants i amb el món. Sota l’aparença d’un conte per a nens, El Petit Príncep concentra, amb una meravellosa simplicitat, la llarga i constant reflexió de Saint-Exupéry sobre l’amistatl’amorla responsabilitat i el sentit de la vida. És un conte amb un llenguatge senzill destinat a ser comprès pels nens i a inspirar als més grans.
- Sala Barts. Barcelona. Del 4 de desembre de 2015 al 31 de gener de 2016.

5. Ara

“Jo a la Bisbal ho tenia tot: una vida prou fàcil i tranquil·la. Crec que allò era la felicitat. Però no vaig entendre el mal que podia arribar a fer la soledat fins que vaig ser a Barcelona, amb la guerra. La vida se’m va escapar de les mans. Deixo escrita la meva història perquè em mereixo que se sàpiga la veritat i jo ara ja no puc explicar-la”. Una obra de teatre de nova dramatúrgia inspirada en fets reals. Una mare, una filla i unes memòries ens transporten a una vida d’emocions silenciades.
- Teatre Regina. Barcelona. Del 22 de gener al 7 de febrer.

6. Panorama des del pont

Obra de teatre escrita pel dramaturg americà Arthur Miller i estrenada el 1955. L’acció transcorre als anys cinquanta del segle passat, als suburbis portuaris de Nova York. En aquest escenari, Miller aborda la situació dels immigrants il·legals als Estats Units.
- Teatre Romea. Barcelona. Del 30 de gener al 10 d'abril. 

7. La historia de un árbol

La història se situa en un poble de costa en una època marcada per la crisi. Un grup de pescadors ven el seu vaixell a uns migrants a fi d’obtenir diners. A la nit cau una tempesta, moren setanta-dos migrants. Després de la tragèdia, els pescadors són perseguits pels familiars de les víctimes acusant-los com a responsables del lamentable succés.
- Porta 4. Barcelona. Del 16 de gener al 30 de gener.

8. La conquesta del Pol Sud: Nadia 

Nadia Ghulam, una noia afganesa protagonitza aquest documental escènic per transmetre’ns la seva experiència, una història que enllaça el seu passat a Kabul amb el seu present a Barcelona i que projecta una mirada d’esperança cap al futur.
- Teatre Nacional de Catalunya. Barcelona. Del 3 de febrer al 7 de febrer.

9. Educador social en Alaska

És un espectacle que posa en escena el blog del mateixeleducadorsocialenalaska.blogspot.com, de gran èxit a Internet. El bloc explica el dia a dia de “Quique”, un educador social, a partir d’una eina essencial del seu ofici: l’entrevista. Un sol actor encarna a tots els personatges als quals atén “Quique”. Per l’escenari desfilen històries humanes, carregades d’humori, de vegades, de dramatisme
- Almazen Teatre. Barcelona. Del 2 d'octubre de 2015 al 4 de març de 2016.

10. Xarnegos

Arriba al Teatre Almería el nou espectacle de la Companyia Pentateatre que porta des del 2011 fent una recerca de noves expressions artístiques de l’espai, el gest i la paraula. Marc González de la Varga dirigeix Xarnegos, un text signat per ell mateix que tracta, en forma de sàtira, el tema de la identitat nacional.
- Almeria Teatre. Barcelona. Del 7 de gener al 31 de gener.

11. Un cel de plom

La història viva d'un segle i d'una lluita constant: la instauració a Espanya de la II República, els somnis trencats amb l'esclat de la Guerra Civil, l'exili a França ocupada pels nazis i la posterior deportació en un camp d'extermini. Els grans capítols de la història del segle XX viscuts per una sola persona. Un pas més en la lluita contra l'oblit i la recuperació de la memòria.
- Teatre Salt. Salt. 5 de febrer. 

12. La filla de Chagall

La Tamar viu a Tel-Aviv, és una jove israeliana d'origen sefardita. La seva família insisteix perquè porti a Girona una clau vella i rovellada que suposadament ha anat passant de generació en generació i obre la porta de la casa on vivien els seus ancestres, al Call Jueu. Però la Tamar rebutja creure en aquest conte de fades familiar, vol passar pàgina, alliberar-se del pes mort de la història. Finalment, acabarà per adonar-se que no pot fugir de les pròpiesarrels.
- Teatre Municipal de Girona. 31 de març i 1 d'abril.

13. Exprés

La ciutat es queda inexplicablement sense llum. Una mare desesperada per voler donar el millor futur a la seva filla portarà a terme un macabre pla amb el seu amant com a còmplice. Dues cuques de llum atretes per la llum de lajustícia. Quan l'èxit del pla sembla assegurat, la foscor arrenca amb violència els seus conflictes més íntims, evidenciant que l'amor no ens fa millors delinqüents.
- Sala Trono. Tarragona. 12, 13 i 14 de febrer.

14. Olivia y Eugenio

Mare i fill s’enfronten a una situació extrema en què es qüestionen valors que sorgeixen en temps de crisi. La tragèdia s’acosta quan la mare rememora el seu passat fent una sincera revenja amb el seu marit, la seva mare, amistats, metges i amb tots els que presumeixen de ser normals, com ara polítics, professionals i esportistes d’èxit. Olivia es planteja si són més normals que el seu fill Eugenio, un jove amb síndrome de Down. Finalment, qui és normal en aquesta vida?
- Teatre de la Llotja. Lleida. 12 de febrer.

15. Sobre el fenomen de les feines de merda

Què és la feina? Per què li dediquem una bona part de la nostra vida? una àcida radiografia del sistema laboral a càrrec d'una de les joves companyies amb més projecció del moment. La Calòrica.
- Teatre de l'Aurora. Igualada. 26, 27 i 28 de febrer.

publicat per
http://xarxanet.org/

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...