27 d’agost 2016

La mítica botiga «El Ingenio» de Barcelona se salva de la desaparició



El traspàs a El Rei de la Màgia evita un tancament anunciat per jubilació de la propietària
L'històric comerç va néixer el 1838 i ven capgrossos, màscares i articles de diversió
És un dels 30 establiments emblemàtics que l'Ajuntament considera de gran interès

La mítica botiga de capgrossos i diversió El Ingenio del barri Gòtic de Barcelona, que data del 1838, ha evitat finalment la seva desaparició amb el traspàs a El Rei de la Màgia, un altre establiment històric de la ciutat obert el 1881, segons han explicat a NacióDigital fonts coneixedores de l'operació.

La continuïtat d'El Ingenio perillava seriosament per la jubilació de la seva propietària, Rosa Cardona, i ha estat més d'un any en liquidació. És un dels 30 establiments emblemàtics que l'Ajuntament considera de gran interès per a la ciutat.

La salvació de la botiga és una operació que es gesta des de fa mesos, però amb molta discreció. Només els bons observadors que hagin passat per davant del local, al número 6 del carrer Rauric, s'hauran fixat en el fet que ja s'ha retirat el cartell de liquidació per jubilació. A més, al seu web hi ha una altra pista: "No ens jubilem El Ingenio continua". El traspàs es va formalitzar l'1 d'agost i el local segueix obert, però no serà fins a mitjans de setembre quan es faci la inauguració.

L'exterior d'El Ingenio, amb «Les Lletres Gimnastes» de Brossa. Foto: Jordi Bes

La intenció dels nous responsables és mantenir-ne l'orientació: molt folklore i productes de diversió i poca màgia, i a El Rei de Màgia, molta màgia i poca broma. També volen potenciar el taller de figures de cartó pedra. Disposen d'experiència en aquest camp perquè El Rei de la Màgia ja té un taller especialitzat. L'Ajuntament ha vetllat perquè la negociació arribés a bon port amb la intervenció de l'agència de desenvolupament econòmic Barcelona Activa i la Regidoria de Comerç.

El vincle amb el poeta Joan Brossa

Una de les preocupacions de Rosa Cardona era traspassar la botiga a algú que preservés l'ànima d'El Ingenio, cosa que sembla garantida. A aquest emblemàtic establiment i als seus nous propietaris els uneix un vincle especial: el poeta, dramaturg i artista plàstic Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998). Va tenir molta amistat amb el pare de la fins ara propietària d'El Ingenio, Joan Cardona (mort el 1982), i també amb el fins fa poc propietari d'El Rei de la Màgia, Josep Maria Martínez, ara jubilat.

Taller de capgrossos i màscares del mític comerç d'El Ingenio. Foto: Jordi Bes

A Martínez, Brossa el va convèncer perquè es fes càrrec de l'establiment de màgia el 1984. Queden dos testimonis artístics que el poeta va deixar com a llegat sorgit d'aquestes relacions d'amistat. A El Ingenio, el poema visual Les Lletres Gimnastes, que es pot veure a la façana i l'entrada de la botiga. A El Rei de la Màgia, que té la seu històrica al número 11 del carrer Princesa i un teatre-museu al 15 del carrer Jonqueres, un llibre que va fer amb el pintor Antoni Tàpies.

El Ingenio segueix aquests dies obert, però està a mig gas. Amb la perspectiva de la jubilació, l'anterior propietat ja fa un temps que va deixar d'innovar i, amb la liquidació, algunes de les estanteries estan buides. L'amenaça del tancament havia fet baixar molt la clientela, però espera rellançar-se amb l'anunci que l'emblemàtic establiment continua. Per ara se centra a reomplir els prestatges i fer una rentada de cara sense que impliqui obres.

Publicat per
Jordi Bes, Barcelona | 21/08/2016 
Foto : Interior de la botiga El Ingenio, amb capgrossos i màscares artesanes | Jordi Bes
Enllaç

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...