28 d’agost 2016

Pilarín Bayés i Mrs. Doubtfire protagonitzen l’itinerari familiar de FiraTàrrega



D’aquí a dues setmanes, del 8 a l’11 de setembre, Tàrrega celebrarà la 36a edició de FiraTàrrega. Fira de teatre al carrer. La programació compta amb 60 espectacles de 57 companyies i aprofundeix en la interculturalitat com a eix vertebrador. El cartell és ric en formats, gèneres i estils, una oferta per a tot tipus de públics i edats on hi participaran 30 companyies catalanes, 11 espanyoles i 16 d’internacionals. Dels 60 espectacles, 49 són aptes per a tots els públics, mentre que només 1 s’adreça exclusivament a nens i nenes (‘Loo’ de Ponten Pie).

Per tal de fer més accessible i segmentar el gruix de la programació, la Fira ha tornat a organitzar els Itineraris artístics. N’hi ha un total de 10 sota el títol “Què anirien a veure…” i el corresponent al públic familiar pren com a protagonistes Pilarín Bayés i Mrs. Doubtfire. Aquest itinerari aixopluga un total d’11 espectacles per a tots els públics i es defineix com: “Un recorregut participatiu, lúdic i de molta qualitat. Especialment adreçat als experts més petits de la casa, un públic que ens importa, i molt. Inclou peces que també es poden gaudir en família”.

Els 11 espectacles que podrien anar a veure de bracet l’alegre dibuixant i ninotaire catalana i l’esbojarrada majordoma anglesa interpretada pel desaparegut Robin Williams són:

La instal·lació ‘#ciutatvisible’ de Colordellop: Les ciutats com els somnis, estan construïdes de desitjos. A partir d’imaginar, experimentar i crear, Colordellop proposa una instal·lació oberta i mutant, on la participació conceptual i formal de la gent ha de ser un element constructiu més. Un projecte que farà visibles els nostres desitjos ocults, les ciutats que viuen en la nostra imaginació. Podrem veure fins a tres ciutats diferents, a partir d’un esquelet comú: les portes. Cada dia veurem la ciutat reinventar-se, refer-se a ella mateixa. Un projecte que reflexiona sobre com l’aspecte artístic influeix el nostre modus vivendi i les nostres relacions amb l’entorn. No deixeu de visitar-la. La instal·lació romandrà oberta fins a les 20:30. Els horaris per poder participar activament són d’11h a 13h i de 18h a 20h.

La dansa-teatre ‘Handle with care’ de Diana Gadish: Formada en belles arts, coreografia i clown, Diana Gadish ha treballat en diversos projectes escènics arreu d’Europa (dansa, teatre, “performance art” i clown) i actualment fa de pallassa d’hospital amb Pallapupas. La seva proposta de carrer treballla el clown i el moviment des de la fragilitat i la vulnerabilitat. Incorpora elements performatius i juga amb elements simples (caixes de cartró), amb la plasticitat de les formes i amb atmosferes creades a través del moviment, deixant al seu pas el rastre d’una instal·lació plàstica singular que interactua amb els espectadors.

El circ ‘inTarsi’ de la Companyia de circ ‘Eia’: Les relacions humanes, els estats d’ànim estan en contínua transformació. Com els artistes de circ. Com la creació. Com la vida. Quatre acròbates, entre la proesa i la bogeria, ens porten a un univers configurat per fragments de vida. Un viatge evocat mitjançant la dansa, el teatre físic i les arts del circ. Amb un humor tendre, investiguen al voltant d’uns elements escenogràfics en metamorfosi contínua. Un circ en moviment, un espectacle reflexiu i visceral, una invitació a compartir l’experiència humana mirant les coses des d’una altra perspectiva.

El teatre d’objectes ‘L’oníric món de DINS’ d’Holoqué: Companyia liderada per Diego Caicedo que presenta el seu primer espectacle, una peça breu per a tots els públics en què un actor-manipulador interactua amb titelles hologràfics. El protagonista, Hakan, s’adona que el seu interior és buit. La seva llum s’ha apagat. Aquí inicia un viatge per recuperar la llum, un camí que compartirà amb diversos objectes personals que prenen vida i amb hologrames ben reals a través del món oníric. Una aventura que té lloc dins un teatret amb capacitat per a 16 persones construït amb materials reciclats i amb una estètica inspirada en la tradició inca.

L’espectacle infantil ‘Loo’ de Ponten Pie: A més del nom d’un vent calent i sec que corre en les tardes d’estiu a l’Índia, Loo és el nom de la protagonista d’aquest espectacle. La missió de Loo és empènyer les dunes del desert i devastar les zones humides, mars i oceans que troba al seu pas, deixant els vaixells paralitzats enmig de la sorra. Un espectacle sobre la desertització per a nens de 2 a 5 anys. Una proposta poètica i visual. Una experiència sensorial que els petits espectadors viuen en la pròpia pell damunt de l’escenari.

El clown ‘Náufragos’ de La Industrial Teatrera: Espectacle de clown de carrer al voltant dels petits i grans naufragis de cada dia. Nàufrags que reben missatges d’altres nàufrags. Una trobada amb el públic per compartir un tros de vida. El ritual: deixar una llavor per allà on passem i emportar-nos-en unes altres que transformaran la nostra vida, poc a poc. Ja no som els mateixos. D’això es tracta: ja podem seguir. Un homenatge sense paraules a tots els viatgers que algun cop s’han sentit nàufrags. Riure’s de tot: de la fragilitat, dels naufragis quotidians, de nosaltres mateixos. Es tracta justament d’això.

La instal·lació ‘Périples immobiles’ de Mélimélo & Compagnie: Tres exploradors han decidit condensar el relat dels seus viatges arreu del món a dins d’una maleta i fer-los reviure als espectadors a través d’una experiència íntima sense paraules centrada en els objectes, els sentits i la imaginació. Un catàleg de destinacions que podreu conèixer gràcies a les olors, els sons i les sensacions corporals. Un desafiament a la capacitat per construir una vivència imaginada en base a la història, la personalitat i l’emotivitat de cadascú. Un periple immòbil que us convida a somiar i a viatjar arreu del món sense moure-us d’un petit envelat de quatre metres cúbics. Públic +7 anys. Aquesta instal·lació romandrà oberta als matins fins a les 13:30 i a les tardes fins a les 21h.

El taller ‘Dansa Urbana’ de Getback: Masterclass adaptada al nivell principiant, per acostar la dansa urbana i crear un primer contacte amb el públic. La classe es basa en la presentació d’estils representatius i visuals: petit tast del popping, amb exercicis de robotisme i animation; iniciació al hip hop, al flow i passos bàsics. Un taller divertit i didàctic pensat per a tots els públics. No cal inscripció prèvia. La sessió de diumenge al matí del seu taller estarà especialment adreçada a nens i nenes d’entre 5 i 12 anys.

La instal·lació ‘Van de bòlit’ d’El Pájaro Carpintero: Instal·lació lúdica monitoritzada centrada en els infants però pensada per a divertir-se en família. El joc com a eina d’entreteniment i com a potenciador de les relacions personals i de valors educatius i saludables. Jocs de fusta construïts artesanalment i pintats amb tints naturals i colors alegres. Dames, laberints, jocs d’habilitat, de construcció, de lògica, parxís, punteria, futbòlit, assaltacaselles… Poseu a prova les vostres habilitats: raonament, enginy, motricitat, creativitat, imaginació… i també la vostra capacitat de diversió en grup. Les sessions matinals acabaran a les 13:30h i les de tarda a les 21h.

La dansa ‘Wahala’ d’Omari and Lanaija: Peça que explora la dinàmica de la raça i la identitat a l’Amèrica moderna a través de l’òptica de dos esperits africans. Wahala, que significa “problema”, és un referent alhora lúdic i seriós i aquesta energia dual és la que projecten els ballarins quan es mouen en el seu món. Els dos elements que els connecten són la música i el moviment i aquests mateixos elements també fan aflorar la seva individualitat. Com ens sentim de segurs en la nostra pròpia pell! Una peça que destil·la optimisme i que anima l’audiència a superar les seves inseguretats, a fer créixer l’autoestima i a moure una mica de Wahala a la pista de ball.

El taller ‘We are the robots!’ de Montana Colors: Taller de construcció de robots. Activitat en què els nens i les nenes podran dissenyar la seva pròpia disfressa de retrorobot en base a uns retallables de cartró i personalitzar-lo amb les pintures en esprai de Montana Colors, amb base aigua, aptes per a l’ús dels infants. Una activitat lúdica i creativa que permetrà reclutar un exèrcit de petits robots que protegiran els espectadors de FiraTàrrega d’eventuals invasions extraterrestres!

En ser una selecció, aquest itinerari no inclou altres muntatges per a tota la família i altament recomanables com, per exemple, ‘Amigoo’ de Mumusic Circus, ‘CorroC’ d’Escarlata Circus, ‘Libèl·lula’ de Cia. Toti Toronell, ‘Garbuix, 20è Circ d’hivern’ d’Ateneu Popular 9 Barris & Vavel Circus, ‘Menar’ de Joan Català & Roser Tutusaus, ‘Molar’ de Quim Bigas, ‘Mulïer’ de Cia. Maduixa, ‘Silencis’ de Claire Ducreux i ‘The Special Rocket’ de Cia. Peus de Porc.

Consulta la programació de FiraTàrrega dividida per dies a l’agenda d’EscenaFamiliar: dijous 8, divendres 9, dissabte 10 i diumenge 11 de setembre.

Publicat per
24 agost de 2016
Enllaç


Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...