23 de desembre 2011

Comediants penetra a l'inframón



Àngels Gonyalons és Persèfone en un atrevit xou de varietats

Parlar de la mort no és senzill ni tampoc habitual en la societat del nostre temps. Comediants s'hi enfronta amb Persèfone (variacions mortals), una obra plantejada com un xou de varietats, tan cru com divertit, que convida a prendre's la mort d'una altra manera. L'espectacle s'estrena aquesta nit al Lliure de Montjuïc, on recalarà fins al pròxim 8 de gener.


El muntatge està oficiat per la mateixa Persèfone, la reina de l'inframón en la mitologia grega, interpretada per l'actriu i cantant Àngels Gonyalons. «La vaig escollir a ella perquè és capaç d'encarnar tant la saviesa de la reina de l'infern com la dolça adolescent que va ser abans de morir», comenta Joan Font, director de Comediants, un referent del teatre català. Gonyalons s'encarrega de mostrar diferents aspectes de la mort, des de la parafernàlia que es necessita per organitzar la cerimònia, els embolics de l'herència, la descomposició del cadàver i l'arribada a l'altre món, entre altres.

CRUELTAT I HUMOR
Juntament amb Gonyalons, aquest curiós còctel amb ingredients de crueltat, sorpresa, tendresa i humor està servit per Ramon Calduch, multiinstrumentista i autor de les cançons, i quatre actors que interpreten diversos papers amb màscares (Jordi Llordella, Laia Olivera, Laia Picó i Marc Pujol). «L'espectacle fa èmfasi a parlar de la mort, que no és senzill, però també tracta de la vida perquè vida i mort són cares d'una mateixa moneda», valora Font. «La gent en surt feliç, almenys això és el que hem vist fins ara», afegeix.

L'obra es va estrenar a l'estiu al Festival Txékhov de Moscou. Després es va veure al teatre María Guerrero de Madrid. «Si d'alguna cosa m'he adonat arran d'aquest muntatge és que en la nostra societat és molt difícil morir dignament», diu Font. «Ningú te n'ensenya ni et prepara per fer-ho», raona el director.

Persèfone posa el colofó a un cicle de Comediants, companyia que ha abordat temes molt diversos al llarg de 39 anys, sobretot relacionats amb la festa i la vida mediterrànies. «Ara penetrem en la mort amb la intenció de renéixer de les nostres cendres d'una manera nova per al nostre 40 aniversari», explica Font, que no para malgrat la crisi. El mes d'octubre passat va estrenar a Houston una versió escènica de l'òpera El barber de Sevilla.

publicat per
foto David Ruano
Marta Cervera
www.elperiodico.cat
15 de desembre de 2011

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...