27 de gener 2016

‘Fet a Mataró’, obrir la porta al talent emergen

publicat per
www.totmataro.cat

El cicle presenta dotze espectacles, assajos oberts i preestrenes

  • Mireia Biel
  • Divendres, 22 Gener 2016 11:29
Rdp Fet a Mataró
Dansa, teatre, circ, música. La nova edició del cicle ‘Fet a Mataró’ aglutina totes les disciplines que puguin representar-se damunt l’escenari. Els 12 espectacles que conformen la cartellera del cicle, que s’allargarà fins el proper mes de juliol, tenen un denominador comú: la seva vinculació amb el laboratori de creació de Can Gassol, ja sigui perquè els intèrprets són mataronins o perquè han tingut o tindran l’oportunitat de fer una residència en aquest espai.
El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va presentar els primers sis espectacles del festival al costat dels seus artistes i va constatar que “tot i viure en uns moments complicats per a tot, hi ha qui s'arrisca amb nous espectacles”. Per l’espai de Can Gassol hi passaran creadors de la ciutat com Josep Fadó, Pere Vàzquez i d’altres que han utilitzat el centre de creació durant el procés creatiu com la companyia de circ Los Galindos o En Diciembre.
El ja popular festival va néixer en plena crisi econòmica, la tardor del 2012, i des d’aleshores desenes d’artistes han passat pel cicle, que és una oportunitat tant per a artistes com per als espectadors, que poden seguir de prop el procés creatiu, ja que alguns dels espectacles aprofiten per realitzar assajos oberts i preestrenes. De fet, els artistes van coincidir a l’hora d’afirmar que “Can Gassol és un espai idoni per als joves creadors”, ja que els proporciona una plataforma on assajar i desenvolupar els seus projectes, al mateix temps que els ofereix la possibilitat de presentar-se davant del públic.
La varietat dels espectacles del cicle el converteix en una proposta transversal i per a tots els gustos que deixarà veure reflexions socials, creacions insòlites amb la música i espectacles de dansa i circ. Un conjunt d'iniciatives que busquen projectar-se i que troben en Can Gassol, la plataforma ideal per a fer-ho.

ELS PROTAGONISTES FINS EL MES D'ABRIL
Hikikomori
Hikikomori
Espectacle dirigit per Jordi Saura i Pere Vàzquez, aquest darrer va explicar “és un espectacle de petit format i molt proper al públic, pel que Can Gassol és l’espai perfecte per a fer-lo”. La iniciativa compta amb sis actors, quatre dels quals són mataronis i narra els problemes d’aïllament que pateixen molts joves japonesos des de punts de vista diferents per mirar de contextualitzar el fenomen. El propòsit, segons Vàzquez, “és fer una gira pels instituts de Catalunya” i fer-ho acompanyats d’un grup de psicòlegs.

Insults al públic
Insults al públic
Toni Vellevehí va presentar el segon espectacle, un text que “s’ha representat molt poques vegades” per la poca relació que genera amb el públic. En aquest cas, però, el grup experimenta amb el “contacte directe amb els espectadors” fins el punt que “l’escenari desapareix”. L’obra, que s’estrena a la ciutat, reflexiona al voltant del teatre i el dissecciona i ha estat creada per alumnes de l’Aula de Teatre.

Purpusii
Purpusii
La companyia En Diciembre va fer néixer aquest espectacle el 2014, durant una estada a La Central del Circ de Barcelona. “Volíem que la gent s’ho passés bé”, explicava Sílvia Capell, que defineix Purpusii com un espectacle “físic, còmic i oníric” que narra com és el procés de creació d’un espectacle que és com un projecte de vida. Combina roda cyr, text i perxa xinesa i es va estrenar el juliol del 2015 a la Bisbal de l’Empordà.

Shaking Shakespeare
Shaking shakespeare
El tenor Josep Fadó baixa dels escenaris per endinsar-se en la creació d’aquest espectacle al costat de Moisès Maicas, Sing Song Sisters i The Hanfris Quartet. Es tracta d’un “exercici irreverent sobre Shakespeare en el que intervenen 10 actors cantants”. El seu és un dels espectacles que el 2014 va oferir un assaig obert per explicar com construir un musical del no-res.

Maiurta
Maiurta
La veterana companyia de circ ‘Los Galindos’ presentarà ‘Maiurta’, un espectacle que ja fa anys que es representa arreu del país, però que mai ha vingut a Mataró. Marcel Escolano va explicar que muntaran una carpa dins el recinte de Can Gassol per narrar la història d’un pallasso amnesi, espectacle amb què fan un homenatge a les poblacions nòmades. Ells faran després una residència per mostrar com s’inicia el procés de creació d’un nou espectacle.

Al voltant
Al Voltant
Daniel Rosado i Reinaldo Ribeiro porten a Can Gassol un espectacle de dansa que s'estrenarà a El Públic i que neix de la complicitat i les diferències de l'amistat entre els dos creadors. Ells mateixos van explicar que volien "ballar sense cap obstacle", dissenyant un projecte "simple, honest i molt fresc" que treballa amb la dansa contemporània.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...