07 d’abril 2016

Les vides de l'Arnau



Publicat per
http://www.elpuntavui.cat
Jordi Bordes - -Barcelona
Foto : Ahir es va fer una festa reivindicativa al davant del Teatre Arnau , que és propietat municipal des del 2011. Foto: MARIA BESORA.

Un col·lectiu d'artistes del barri reivindiquen que les obres imminents a l'última barraca original del Paral·lel tinguin present la voluntat de la ciutadania

L'Arnau s'ha donat per mort durant anys. Ni la compra de l'edifici per part de l'Ajuntament de Barcelona el 2011 ha permès arrencar un procés d'obres per habilitar un espai que sigui a gust de tothom. Ara, quan sembla que és l'hora de prendre una decisió per al seu ús cultural i social, sembla que competeixen tres possibles iniciatives: l'Institut del Teatre proposa instal·lar-hi el Museu de les Arts Escèniques; un sector patrimonial demana un espai per a la memòria de la barraca, de 1903, i del Paral·lel, i un col·lectiu (alguns coincideixen amb els que van fer una ocupació durant un cap de setmana, l'abril del 2006) planteja un centre molt obert als veïns, amb un model similar a l'Ateneu Popular Nou Barris.

L'Institut del Teatre defensa un museu viu, compatible amb la memòria del Paral·lel i el barri
Aquest col·lectiu va voler legitimar ahir el seu projecte amb una festa d'artistes i veïnat, al davant d'una degradada façana. A la mort de l'Arnau, se li plantegen ara tres possibles vides. L'Ajuntament i els interlocutors hauran de valorar fins a quin punt poden ser compatibles.

La història sovint va a batzegades. El que semblava per a l'Ajuntament una bona opció el 2011 (cessió perquè una empresa el restaurés i l'explotés per un temps limitat) més tard es va veure inadequat. L'Arnau (1993-2000), la sala on va debutar Raquel Meller el 1911, és un local que va viure la glòria del Paral·lel i també el seu terrible declivi, ja que va ser de les últimes a tancar.

L'Arnau es troba en la cruïlla de tres districtes: Sants-Montjuïc, Ciutat Vella i l'Eixample. El seu emplaçament és ideal per fer un record del Paral·lel, que es veu imprescindible en part gràcies a l'exposició
El Paral·lel, 1894-1939 al CCCB. L'Institut del Teatre també vol aprofitar la proximitat del veïnat per fer-se més accessible als ciutadans de carrer. En el manifest d'ahir, la Plataforma Recuperem el Teatre Arnau vol que es decideixi el seu futur “a través d'un procés democràticament radical en què tots els agents participin en igualtat de condicions”: “No acceptarem un projecte imposat que negui el diàleg i desatengui les necessitats del veïnat. No volem espais estàtics i privatius. No volem museus imposats. No volem una altra Rambla.”

La plataforma manté converses amb partits polítics i també té prevista una reunió amb els responsables de l'Institut del Teatre. La comissionada de Cultura, Berta Sureda, va assistir ahir a la festa. La directora de l'Institut del Teatre, Magda Puyo, en declaracions a aquest diari, confia que es trobarà un consens. Perquè el seu discurs museogràfic té molt en compte l'activitats cultural integrant les arts escèniques aplicades (l'ús del teatre amb finalitats socials i de salut) i perquè també es podria trobar un espai on fer actuacions.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...