25 de juliol 2009

DANSA MULTIDISCIPLINAR DE CARRER A FIRATÀRREGA 2009


www.firatarrega.cat
17 de juliol de 2009

Nou companyies nacionals i internacionals porten a Tàrrega els seus muntatges que van des de la dansa contemporània fins al hip hop

La dansa és un dels referents escènics de FiraTàrrega i en aquesta 29ª edició, pren formes molt diverses: des del solo més intimista a la dansa de gran format. Dansa entesa en el seu sentit més ampli que arriba a Tàrrega de la mà de nou companyies nacionals i internacionals, d’entre la vuitantena que participen en la programació d’enguany. Muntatges que, amb la dansa com a element principal, també beuen d’altres disciplines. Tots, però, amb un nexe comú: l’ús del carrer com a espai escènic.

Algunes companyies són ja habituals de la Fira, com la reconeguda Cia. de Dansa Sol Picó, que portarà a Tàrrega el seu últim muntatge Sirena a la plancha, un espectacle de gran format que combina el teatre/dansa de carrer i el treball en espais oberts amb estructures. El muntatge neix com un encàrrec d’ExpoZaragoza 2008 i tracta sobre l’escassetat de l’aigua i la gestió femenina d’aquest recurs imprescindible. Una faula conduïda per una sirena gegant de 8 metres que intenta salvar el món de la pitjor sequera. El muntatge va obtenir el Premi Max al Millor Espectacle de Dansa en l’edició 2009.

Des de Bilbao, la coreògrafa Blanca Arrieta i la seva companyia Ciento Cincuenta Cuerdas, aprofiten el marc de FiraTàrrega per presentar, en una estrena absoluta, el seu darrer espectacle Chalada. Es tracta d’un solo que parla de l’alienació i de l’enamorament.

La companyia catalana Nats Nus presenta el seu nou espectacle Trastos. Un muntatge de dansa de carrer per a públic familiar on quatre personatges coincideixen en un espai farcit d’objectes oblidats que comencen a prendre vida pròpia.
Amb més de vint anys de trajectòria, Nats Nus ha anat elaborant en els darrers temps un discurs propi que combina la dansa amb la manipulació d’objectes i que els permet una aproximació i una connexió molt espontània amb el públic familiar.

Dansa i teatre visual de carrer per a tots els públics és el que plantegen Claire y Olivier en el seu espectacle Adiooos. El muntatge neix de la trobada entre Claire Ducreux i Olivier Germser (Tango Sumo), dos artistes de gran alçada que tenen el seu propi camí artístic independent, però que han cregut que des de la diferència i la complementarietat d’estils podien avenir-se a posar en comú una proposta coreogràfica. Així neix aquest duet de dansa que ens ofereix una mirada peculiar sobre una història d’amor: el moment final de la separació.

Les relacions humanes en general i les de parella en particular també centren l’espectacle Agua al higo y a la pera vino, de la Cia. Roberto G. Alonso. Aquesta peça és una coreografia de carrer concebuda com un divertiment, un treball dinàmic ple de teatralitat, que parla amb humor de les relacions humanes.

La companyia britànica Motionhouse presentarà, en estrena a l’Estat espanyol, el seu últim muntatge Underground, una peça concebuda per a ser representada al carrer i interpretada per quatre ballarins dins d’una estructura tubular, que explica una història en el marc d’un transport col•lectiu. Un muntatge on destaca la poesia de les imatges, l’humor i el moviment a càrrec d’una formació que s’entesta a demostrar que la dansa contemporània pot interessar el gran públic sense comprometre la seva integritat artística.

Atansar la dansa contemporània a tots els públics és el que busca la Cia. de Dansa Mariantònia Oliver. Encapçalada per la coreògrafa mallorquina Mariantònia Oliver, la companyia ja ha estat present a Tàrrega en altres ocasions (Bobot, 2001; La Contínua, 2003). Ara, amb Petita Lula ens ofereix una peça concebuda com un divertiment de dansa amb tres ballarines exquisides i un transportista, pensada per a ser representada al carrer i amb un plantejament molt lúdic i entenedor.

La dansa del gest és el que proposa la companyia aragonesa Cetra Danza, amb un llarg recorregut en el món de la coreografia, la creació d’espectacles i la pedagogia. El seu espectacle Animales de compañía és una peça de dansa centrada en la quotidianitat i la rellevància de les petites coses. Partint del concepte de senzillesa crea un espai on tots els gestos prenen significat de manera natural.

Amb un registre molt diferent arriba a Tàrrega la companyia Studio Funky The Group, que integren divuit ballarins que practiquen el hip hop i el breakdance sota la batuta de la coreògrafa Bea Simon. El 2007 van estrenar a Tàrrega el seu primer espectacle (Cart) amb el qual van oferir un recital de dansa urbana. Ara tornen amb el seu Strongbox, una coreografia enèrgica de carrer que parla sobre la igualtat i la diferència, sobre les jerarquies socials i sobre una aspiració que probablement tenim en comú totes les persones: la recerca de la felicitat.

DOMINAR ELS ESPAIS URBANS
Finalment, la companyia andalusa REA Danza aproparà a Tàrrega l’espectacularitat del seu nou muntatge, Instrucciones del uso, que experimenta amb la fusió de tècniques i disciplines i investiga nous espais i ingredients escènics. L’element principal del seu espectacle, és un camió, amb dues parts mòbils, una caixa metàl•lica i un braç mecànic que donen mobilitat als ballarins.

Aquests són només alguns dels espectacles que es podran veure a FiraTàrrega 2009. A banda, la programació de la Fira, que tindrà lloc del 10 al 13 de setembre, inclou els muntatges d’altres disciplines escèniques, tant de carrer com de sala, de més de 80 companyies nacionals i internacionals (entre la Programació Oficial i els Espais d’Empresa).


Font:
Servei de premsa FiraTàrrega

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...