29 de juliol 2009

El TNC no nota la crisi i s'apropa als 300.000 espectadors


www.directe.cat
23 de juliol de 2009

'Non Solum' de Sergi López obrirà la nova temporada


Malgrat la crisi econòmica, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ha tancat la temporada 2008-2009 amb una tasa d'ocupació del 75% i amb un creixement d'espectadors fins als 290.904 vistants aquesta temporada. La temporada vinent s'inaugurarà amb 'Non Solum', de Sergi López, i permetrà una segona oportunitat al nombrós públic que es va quedar sense veure-la. Al monòleg de l'actor català cal afegir-hi altres apostes, com el text de l'autor català Juli Vallmitjana, 'El casament d'en Terregada', una boda gitana que es desenvolupa íntegrament en el caló que parlen els gitanos catalans, o el text menys conegut de Yasmina Reza, 'Una comèdia espanyola'. A més, el teatre aposta altra vegada per la recerca d'autors emergents amb el projecte T6, una selecció de joves dramaturgs que comptarà amb una companyia pròpia per exhibir les seves obres.

El Teatre Nacional de Catalunya inaugurarà la temporada 20008-20009 amb la reposició de l'obra 'Non Solum', de Sergi Lòpez. El monòleg d'hora i tres quarts es va haver de suspendre l'any passat a causa d'una afonia de l'actor, provocada pel desgast vocal de la representació. Enguany, reduïda a quatre funcions a la setmana, l'actor català tornarà el 17 de setembre amb un ampli ventall de personatges, que tenen en la improvisació el seu eix d'argumentació.

L'aposta d'èxit assegurat que suposa 'Non Solum' es complementa amb una opció més arriscada. En la línea de redescobrir autors catalans, que defensa Sergi Belbel, director artístic del TNC, la nova temporada oferirà una peça de l'escriptor Juli Vallmitjana, un escriptor de principis del segle XX, dedicat bàsicament als 'aspectes més canalles de la societat'.

A 'El casament d'en Terregada', Vallmitjana retrata una boda de gitanos catalans. L'obra és una de les apostes fortes de la temporada, no només pel desconeixement de l'autor, sinó perquè està interpretada íntegrament en la llengua caló que parlaven els gitanos catalans. Es podrà veure a partir del 15 d'octubre fins al 22 de novembre.

Però no tots els autors són escriptors per descobrir, i el cas més clar és el de Yasmina Reza, l'autora d''Art'. Amb 'Una comèdia espanyola' Reza ofereix un joc de caixes xineses al voltant de la família i el teatre. Una peça que s'estrenarà el 7 d'octubre i suposa el retorn als escenaris de Mònica Randall, sota la direcció de Sílvia Munt. L'obra té pendent una versió cinematogràfica.

En el marc del teatre familiar, el TNC ofereix un conte clàssic de Christian Andersen, 'El vestit nou de l'emperador', sota la direcció d'Anna Llopart i amb música d'Ignasi Terraza. L'obra, que ja va ser programada la temporada passada, torna el 15 d'octubre amb la intenció de revalidar el seu èxit.

Els amants de la dansa també tindran l'opció d'anar al TNC per veure 'In the Spirit of Diaghilev', una obra coproduïda amb el Mercat de les Flors, que coincideix amb la celebració del centenari dels ballets russos de Diaghilev. Quatre figures de la dansa contemporània, Cherkaoui, De Frutos, Maliphant i Mc Gregor, s'apleguen per donar la seva visió contemporània dels ballets clàssics a partir del 12 de novembre.

El responsable de portar Jessica Lange la propera temporada al Romea, Joan Oller, continua amb la reivindicació dels clàssic catalans amb un aplec de l'obra del poeta Salvador Espriu. El resultat és titula 'El jardí dels cinc arbres' i s'estrenarà el 19 de novembre a la Sala Gran.

Amb una aposta del propi Sergi Belbel, basada en una novel·la de l'escriptora d'entreguerres Irène Némirovsky. Es tracta d''El Ball', que començarà a exhibir-se el 3 de gener i és una combinació de teatre i dansa, que comptarà amb la participació de les ballarines Sol Picó i Xaro Campo.

El programa es tanca amb una obra dedicada al públic infantil, 'El museu del Temps', del 26 de novembre al 20 de desembre, i un recorregut metafòric pels llits que marquen la nostra existència. 'Llits' és el nou espectacle de Lluís Danés que comptarà amb la participació d'Albert Pla i Lídia Pujol, interpretant composicions de Lluís Llach. Una obra que es podrà veure del 17 de desembre al 3 de gener.

Noves cares al projecte T6

La nova temporada estrena també un nou cicle del projecte T6. Fa uns anys que el TNC va engegar un projecte per promocionar i estimular l'escriptura textual contemporània. Es tracta del Projecte T6, que recull i estableix durant dues temporades a sis autors residents.

Enguany els autors escollits són Marta Buchaca, Jordi Casanovas, Cristina Clemente, Carles Mallol, Josep Maria Miró i Pere Riera, que hauran de presentar sis textos a la Sala Tallers. Cada un d'ells haurà de presentar una obra, de manera que se n'ofereixin tres per temporada.

Segons Toni Casares, coordinador artístic del projecte, la selecció d'aquest any comparteix certs trets estilístics i una manera d'entendre la creació teatral que permeten parlar d'una generació homogènia de dramaturgs. Un dels trets bàsics que comparteixen és que la creació teatral està íntimament lligada al treball dels actors, a la seva col·laboració. En aquest sentit, la figura del director i la del autor es fusionen en una mateixa persona.

És per aquest motiu que el TNC ha vist necessari crear una companyia fixa d'actors per a les properes temporades. Una companyia que ha sorgit d'un càsting al que es van presentar 900 persones i que comptarà en les seves files amb Jordi Banacolocha, Rosa Boladeras, Òscar Castellví, Míriam Iscla, Anna Moliner, Joan Negrié, Àngels Poch, David Vert i Lluís Villanueva.

Números d'èxit en temporada de crisi

Fet el balanç de la temporada 2007-08 el resultat és positiu, segons Sergi Belbel. Malgrat que per culpa de la crisi no s'ha incrementat la subvenció pública i el pressupostos s'han congelat en 11'5 milions, les dades finals d'assistència s'han incrementat en un punt i mig respecte l'any passat. En total, el número d'espectadors que va assistir al TNC, arriba als 290.904 espectadors, un índex d'ocupació del 74,48% en 766 funcions.

Les funcions que més públic han rebut han estat 'Aloma', basada en el text de Mercè Rodoreda, amb 40.355 espectadors, 'L'inspector', amb 33.657 espectadors i 'La casa de Bernarda Alba', amb 25.548 espectadors.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...