22 de juliol 2009

Shakespeare multidisciplinari, a Mataró


www.lamalla.cat
14 de juliol de 2009

Es presenta la setena edició del festival dedicat al dramaturg anglès amb teatre, circ, dansa, cinema i música


LAMALLA.CAT

La setena edició del Festival Shakespeare, que aquest any se celebrarà únicament a Mataró i no al costat de Santa Susanna (Maresme) per problemes econòmics, es caracteritza per com de "multidisciplinària" és la seva programació, amb teatre, dansa, cinema, música i circ. Els organitzadors de l'esdeveniment, entre el 31 de juliol i el 9 d'agost, han presentat a Barcelona els diferents espectacles programats, entre els que destaquen En attendant le sogne, d'Irina Brook (filla del director Peter Brook); Ricard II, en una versió de Carme Portacelli; una lectura dramatitzada i particular de El Rei Lear, a càrrec de Mario Gas i els sonets de Fair friends Shakespeare's, de la companyia Moving Theatre.

Festival Shakespeare
La directora del festival, Montse Vellvehí, ha reconegut que es tracta d'una edició marcada per l'actual moment de crisi econòmica global, encara que ha asseverat que durant deu dies la programació "serà de nivell i rigorosa". Amb un pressupost de 250.000 euros, davant els 300.000 de l'any passat, aquesta edició del Shakespeare de Mataró -l'escenari principal del qual serà Can Ribot- compta amb una diversitat més gran d'espectacles respecte a altres edicions, incloent-se, des de la Giulietta de la pallassa Pepa Plana a la projecció de la pel·lícula índia Omkara, basada en Otelo. També hi haurà temps per a la presentació de llibre Dues mirades, amb textos de Stephen Greenblatt i del català Salvador Oliva, o per a un parell de cursos sobre El llenguatge de la memòria i Jugant amb Macbeth.

La inauguració del festival, el pròxim dia 31 de juliol, anirà a càrrec de la Big Band Jazz Maresme, que recuperarà la suite Such Sweet Thunder, del compositor Duke Ellington, qui la va crear el 1957 amb l'objectiu de relacionar el jazz amb l'obra de l'escriptor britànic. Un dels plats forts d'aquest any és l'espectacle Ricard II, que la directora Carme Portacelli va estrenar a Barcelona en el mes de març, ambientada en un aparcament subterrani, on uns personatges mostren la fragilitat de la condició humana i com en un moment el més poderós pot quedar sense res.

Amb motiu de la commemoració dels 400 anys de la publicació dels Sonets de Shakespeare, el festival oferirà l'obra Fair Friends Shakespeare's sonnets, a càrrec de Moving Theatre, que combina teatre, dansa i música. A més, s'ha convocat una taula rodona centrada en aquests textos i es podrà conèixer la instal·lació visual Mentre els versos visquin, de Salvador Juanpere, als jardins de Can Ribot.

Un altre dels protagonistes del certamen serà el dramaturg Mario Gas, qui s'encarregarà de la lectura dramatitzada de La caça de l'home, d'Albert Balasch, una versió molt particular de l'obra El Rei Lear, representació que serà gratuïta.

Fins a Mataró també es desplaçarà la pallassa Pepa Plana per interpretar el seu espectacle Giulietta, una adaptació molt lliure de Romeo i Julieta, i la directora Irina Brook per donar a conèixer En attendant le songe, una obra que neix de la trobada entre Brook i l'equip del festival francès de Dedans-Dehors per posar en escena una nova visió del clàssic Somni d'una nit d'estiu.

Montse Vallvehí ha destacat, d'altra banda, que la voluntat del festival és continuar generant i coproduint espectacles i no ser només un certamen d'"exhibició". És per aquest motiu, segons que ha apuntat el regidor de cultura de Mataró, Sergi Penedés, que el Festival entrarà a formar part de la xarxa europea de Festivals Shakespeare -a Espanya aquest és l'únic- per poder intercanviar obres i espectacles.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...