26 de juny 2015

FiraTàrrega 2015: de l’assemblea a l’escenari



publicat per
23 de juny de 2015
Antoni Ribas Tur

L’espai públic i la hibridació de llenguatges centraran els 56 muntatges que s’hi veuran al setembre
foto : Vero Cendoya ha reunit a l’espectacle La partida cinc ballarines, cinc futbolistes, un àrbitre, una banda de música i un grup de figurants que fa de claca. / CIA. VERO CENDOYA

El director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, ha teixit aliances internacionals amb altres països europeus, Llatinoamèrica i els Estats Units, però no perd de vista la ciutat on es desenvolupa la fira i les persones, entitats i col·lectius que hi estan involucrats. Per això, alguns dels 56 espectacles inclosos dins la pròxima edició de la fira, que es desenvoluparà del 10 al 13 de setembre, proposen una mirada molt centrada en l’entorn -a vegades amb un punt de crítica- i també aborden temàtiques de caràcter social i polític. “Les arts de carrer són híbrides per definició -va dir Duran- i també toquen temes que tenen a veure amb el que som i el que vivim cada dia”. De fet, el director va afirmar que vol fer “política” quan va parlar de Fresh Street #1, el seminari europeu sobre les arts de carrer que se celebrarà del 9 a l’11 de setembre a Barcelona i Tàrrega i que reunirà 200 professionals europeus per debatre sobre la realitat del sector.

L’espectacle inaugural serà Compra’m, de la companyia Insectotròpics, que ha comptat amb la col·laboració del dramaturg Esteve Soler i el grup Za!. El mateix dia també es representaran dos espectacles més: Sifonòfor, una nova versió de l’espectacle que els Animal Religion van presentar a L’Auditori, i Cuando todos pensaban que habíamos desaparecido, sorgit de la unió de la companyia mexicana Vaca 35 i Teatro de Cerca. Aquest últim espectacle de la jornada inaugural representarà la línia de proximitat i compromís de FiraTàrrega: el menjar serà un catalitzador per parlar “de l’exili i la mort i la cultura mexicana de la mort”, segons va subratllar Duran.

El debat col·lectiu també farà el salt a l’escenari. Tàrrega acollirà dos muntatges que converteixen una assemblea en material artístic: Pérez & Disla + Cía qüestionaran com funciona habitualment la societat amb l’obra La gent,i The Cross Border Project abordarà com l’Alzheimer afecta una família corrent amb un teatre-fòrum amb la participació del públic a ¿Qué hacemos con la abuela?.A més, la companyia francesa de teatre en espais urbans 1Watt presentarà En potencia, una mirada a la ciutat “amb molta mala llet”, va dir Duran. Els mexicans Teatro Línea de Sombra presentaran la instal·lació Durango 66, sobre la lluita de més de 60 dies en què es va involucrar la població d’aquesta ciutat mexicana per defensar els seus recursos naturals.

A Qatar no existe l’artista basca Leire Mesa fusiona art i circ per parlar del poder de resistència i com es construeix la identitat en la societat globalitzada. I la companyia Deriva Mussol, que entén el fet de caminar com una pràctica artística, proposarà amb #Relleus descobrir la cara més quotidiana de Tàrrega. Avís: calceu-vos les vambes.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...