22 de juny 2015

Un Lliure ple de pur teatre



publicat per
20 de juny de 2015
Imma Fernández
foto : Felipe Mena

La identitat, la política i el pont amb Madrid marquen la programació
 
Amb la satisfacció de tancar la temporada amb un excel·lent 81% d'ocupació (superant en 1.500 espectadors el rècord absolut de l'exercici anterior), Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure, va presentar ahir una temporada 2015-2016 plena d'al·licients. Entre aquests, com a convidats de luxe: el canadenc Robert Lepage -un dels grans de l'escena mundial- i el retorn dels germans Servillo; la presència de famoses actrius -Núria Espert, Rosa Maria Sardà, Carmen Machi, Aitana Sánchez-Gijón, Clara Segura, Laia Marull...-, algunes defensant monòlegs, i la consolidació d'un necessari pont amb Madrid.

Josep Maria Flotats, Carmelo Gómez, Emilio Gutiérrez Caba, Raúl de Castro i Mario Gas (com a director) estan entre els pesos pesants al costat de grans figures habituals de l'escena catalana. El genial Eduardo de Filippo, protagonista en la passada cartellera barcelonina, tornarà a treure el cap pel Lliure de la mà de Pasqual, italianòfil de gust i formació, que unirà en A teatro con Eduardo els seus textos Home i senyor (només el primer acte) i La gran il·lusió.

El Lliure farà 40 anys i ho celebrarà amb un espai nou -El mirador- destinat a tallers i debats. Amb un pressupost de 7,8 milions d'euros, el cartell constarà de 31 espectacles (20 d'autoria contemporània) i la temàtica estarà marcada, en paraules de Pasqual, per una «mirada fortament política de la societat i la voluntat de qüestionar la identitat». Es rescataran tres èxits: El rei Lear, El curiós incident del gos a mitjanit (que saltarà a la sala de Montjuïc) i Rhum, i el foyer de Montjuïc acollirà l'exposició Amat/Lliure.

Rosa Maria Sardà i Míriam Iscla, dirigides per Pasqual en els monòlegs de Stefano Massini Crec en un sol Déu i Dona no reeducable, respectivament, alçaran el teló de Gràcia, i Premis i càstigs obrirà el Lliure de Montjuïc després d'estrenar-se al Grec.

El fantàstic Lepage presentarà, com a autor, director i protagonista, el seu últim muntatge, 887, un viatge pels seus records; Flotats pujarà a escena, acompanyat d'Arnau Puig, a Ser-ho o no (per acabar amb la qüestió jueva), de Jean-Claude Grumberg, i Toni i Peppe Servillo interpretaran cançons i textos del seu Nàpols natal a La parola canta.

El projecte Teatre de la Ciutat, que ha unit Alfredo Sanzol, Andrés Lima i Miguel del Arco (Edipo Rey, Medea i Antígona, respectivament), és una altra de les propostes destacades. També des de la capital espanyola arribaran Invernadero, un Pinter amb versió d'Eduardo Mendoza i direcció de Mario Gas; El alcalde de Zalamea, de la Compañía Nacional de Teatro Clásico, i El Rey, de l'audaç Teatro del Barrio, que capitaneja Alberto San Juan.

Pau Carrió i Sergi Belbel s'enfrontaran a Hamlet (l'omnipresent Pol López) i Maria Estuard, respectivament; Marc Montserrat, amb Relato de un náufrago de Gabriel García Márquez, i Jordi Casanovas presentarà Vilafranca, entre altres propostes.


El gran repte: superar els 110.000 espectadors que han aconseguit aquesta temporada i continuar batent rècords.

Encetem temporada, comença l'espectacle!

Amb la celebració de la Festa Major de Manresa,  donem el tret de sortida a la nova temporada del Kursaal.  Us hem preparat una tardor que a...