dilluns, 8 de juny de 2015

Els premis Tony de teatre seran per als clàssics o els 'indies'?publicat per
6 de juny de 2015

Diumenge s'entreguen els guardons de la indústria teatral de Broadway
EFE Nova York | Actualitzada el 06/06/2015 17:29
'Fun Home' / JOAN MARCUS for the Public Theater

El musical 'indie' 'Fun Home', basat en un còmic de temàtica homosexual, comparteix condició de favorit diumenge en els premis Tony amb propostes hiperclàssiques com 'An American in Paris' i 'The King and I', àmpliament popularitzades pel cinema, i amb el toc britànic de 'Wolf Hall'.

¿Ha arribat el moment de la reivindicació dels pilars bàsics que van fer famós a Broadway? O és el torn de mostrar el gènere musical com una gènere de rabiosa actualitat, atent als formats, temàtiques i sentiments del segle XXI? La 69 edició dels premis Tony, que aquest diumenge celebrarà la seva gran nit al Ràdio City Music Hall, ha obert el ventall en les nominacions, però amb el lliurament de premis haurà de decantar-se per una o altra opció.

En la categoria de nou musical, 'Fun Home' té al seu favor no solament la modernitat (el còmic d'Alison Bechdel ha fet les delícies de la intel·lectualitat alternativa) sinó una història que domina sobre la partitura i no a l'inrevés. Parteix amb 12 nominacions, igual que 'An American in Paris', que és nou però sona a vell, ja que s'inspira en la pel·lícula homònima de Vincente Minnelli (guanyadora del Oscar a millor film el 1951) i té en la música i la coreografia el mecanisme d'èxit per a una història fluixa i moralment obsoleta.

En la categoria de reposicions, la favorita és 'The King and I', que compta amb 9 nominacions, entre elles una per Ken Watanabe, en el paper que va fer cèlebre als anys cinquanta Yul Brynner, que també va guanyar l'Oscar en l'adaptació al cinema.Un altre clàssic del musical de Hollywood amb Gene Kelly i Frank Sinatra, 'On the Town', el segueix amb 4 candidatures en la seva reposició per al teatre, i 'On the 20th Century' completa la categoria, posant la seva protagonista, Kristin Chenoweth, com a finalista i amfitriona de la gala al costat d'Alan Cumming; els dos exguanyadors de la gala en seran els presentadors i trencaran la tradició del mestre de cerimònies únic que van imposar Hugh Jackman i Neil Patrick Harris.


Les obres dramàtiques aquest any han estat preses per l'accent britànic. D'una banda, en les d'estrena, hi ha la Royal Shakespeare Company amb 'Wolf Hall. Parts One and Two', ambientada a la cort d'Enric VIII, i 'The Curious Case of the Dog in the Midnight', que escenifica la ment d'un nen autista. De l'altra, en el capítol de les reposicions, la de 'Skylight' es pot endur diversos premis Tony.

ara son les ...

Total de visualitzacions de pàgina: